Deel 93: februari 2020

Een ontdekking!

 

Iedereen doet wel eens een ontdekking.

Sommige mensen nooit, of bijna nooit, anderen misschien wel veel vaker.

Bijna altijd is een ontdekking leuk, dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden, maar vroeger was het voor een ontdekkings-reiziger geweldig.

Dergelijk mensen gingen er op uit, vaak naar heel verre onbekende landen, met onbekende volken en nog onbekendere dieren.

In hun gevolg, want het was vaak een hele heisa om ergens te komen en er moest van alles mee, gingen ook mensen mee die goed konden tekenen (want toen waren er nog geen mobieltjes).

Als dan die reizigers terug kwamen met uitgebreide verhalen en heel veel getekende plaatjes dan was dat voor de achtergebleven bevolking meestal een enorme openbaring. Mensen in Europa of Nederland hadden toen absoluut geen enkel idee dat er in een heel ver land als Afrika bijvoorbeeld olifanten, zebra’s en giraffes rond liepen.

 

Wat voor dieren zegt u?

 

Hier vond men het wel heel vreemd uitziende creaturen!

Dat alle mensen, die daar woonden, een heel donkere huidskleur hadden was ook al een vreemde gewaarwording voor doorsnee Europeanen.

Allerlei soorten roofdieren, die loerden op alles en iedereen, was bijkans onbegrijpelijk; immers het enige roofdier dat er vroeger in onze contreien rondliep was de wolf. Zo hebben de mensen, die verder wilden kijken dan hun neus lang was, destijds voor heel veel veranderingen in het denken van Europeanen zorggedragen. Denk daarbij aan Marco Polo, Abel Tasman,  Amundsen, Livingstone, Columbus en bijvoorbeeld Willem Barentz.

Als die beste Columbus destijds niet was gaan varen naar “ergens ver weg”, dan wisten we nu nog steeds niet waar Amerika lag!

Bovenstaande reizigers en avonturiers hebben destijds flink wat opschudding te weeg gebracht.

 

Ik ben géén ontdekkingsreiziger, noch een avonturier, verre van dat.

De enige plekken waar ik dan wel kom is in allemaal gebieden, die je kunt vinden, als je op je computer via Google zoektermen gaat gebruiken.

Dat kan tegenwoordig en met het grootste gemak kom je dan in verre oorden, kun je daar rondkijken en gewoon thuis op de (bureau) stoel blijven zitten. Toegegeven, erg spectaculair is dat niet, maar wel lekker makkelijk, uit en toch thuis! Het is tegenwoordig zo gemakkelijk, alles wat je weten wilt is op het internet wel te vinden, daar hoef je de deur niet meer voor uit.

Dat geldt trouwens nu ook al voor al je dagelijkse boodschappen, gewoon via internet bestellen en het wordt thuisbezorgd, net zoals kleding, schoenen, bloemen, accessoires enz.

Allemaal zaken doen via “webshops”.

 

Zijn er meer ontdekkingen?

Yep, je weet niet wat je ziet als je eens de website van You Tube hebt bezocht. Er zijn daar zo onnoemelijk veel mogelijkheden om filmpjes te gaan bekijken, dat je er bijkans duizelig van zou kunnen worden.

De gigantische aantallen soorten filmpjes geven iedereen de mogelijkheid om van “het maakt niet uit wat” iets op te steken.

Zo zijn er mensen die je gaan uitleggen hoe je het allerbeste make up kunt gebruiken, hoe je het allerlekkerst in de keuken aan de slag kunt gaan, hoe je het best en het snelst een boom velt, hoe je een leuke goocheltruc kunt uithalen of hoe je van dik hout planken zaagt.

Als u het bovendien leuk vindt om veel mensen een buil te zien vallen, zijn er ook nog allerhande series bloopers te bekijken. Dit zijn zo maar wat simpele voorbeelden, maar de keuze is eindeloos, eigenlijk moet je niet eens voorbeelden gaan noemen, want er zijn er veel te veel om op te noemen.

Als je avond aan avond filmpjes over een bepaald thema zou willen gaan bekijken en je neemt elke avond weer een ander thema, heb je slechts 365 thema’s in een heel jaar kunnen bekijken. Maar het zijn er echt giga veel meer! Op zo’n manier ben je beslist heel veel jaren zoet!

Uw leven is veel te kort, om al die soorten filmpjes te gaan bekijken.

 

Maar het gaat nu telkens over items met bewegende beelden, You tube-filmpjes, over van alles en nog wat.

Er zijn echter ook mensen die deze maken over hun eigen leven, hun persoonlijke dingen, gebeurtenissen in hun dagelijkse leven.

Dit zijn de zogenaamde “vloggers”, die video’s maken (dus dat beweegt ook) over hun eigen sores, hoogtepunten, maar ook dieptepunten van wat ze allemaal meemaken. Nou, dat zijn er ook een heleboel en er zijn er, die een hele schare aan regelmatige kijkers hebben. Kijkers, die soms niet kunnen wachten op de volgende aflevering van die dagelijkse escapades met vriend, vriendin, huisgenoot en/of viervoeter.

Dan is er ook nog een categorie mensen die regelmatig op het web verschijnt met wetenswaardigheden, bijzonderheden, opmerkingen, persoonlijke zaken en wat dies meer zij. Dat soort gebruikers noemt men “bloggers”; geen bewegende beelden, maar uitsluitend geschreven teksten en veelal ook voorzien van foto’s. Ook hier, bij deze gebruikers van het Webb, kan het weer over van alles gaan, politiek, wetenschap, uitvindingen, ziektes en gezondheid, recepten voor in de keuken, huis-,en tuin-perikelen, ook over huisdieren etc.

Nu hebben we het nog niet eens gehad over Facebook en Twitter en Instagram, een paar instituten waar, eenmaal aangemeld, je van alles met behulp van foto’s en/of filmpjes ook alles over iemands persoonlijke leven kunt delen met miljoenen anderen. Zo komen heel veel mensen zaken te weten over weer andere mensen, die ze wel of niet goed kennen, maar na het zien van de beelden wel een beetje beter.

Waar gaat dit hele verhaal eigenlijk naar toe?

Wat wil ik nou eigenlijk uiteindelijk kwijt?

Ik heb namelijk ook wat ontdekt, ik was ook een ontdekker.

Want als niemand mij er op had geattendeerd, dan had ik het nu nog niet geweten, van die website. Het is al heel lang mogelijk dat elke Aviornisregio een eigen website mag plaatsen onder die van Aviornis International Nederland. Daar is ruimte voor vrij gehouden, dat wist ik.

Geen enkele regio heeft dat gedaan, behalve regio Friesland, dat wist ik ook.

Die heeft er al jaren eentje en wat is nou het geval?

Deze website bleek onlangs vernieuwd, heeft een wat ander uiterlijk gekregen, ziet er wat anders uit.

Het systeem rondom verhalen blijkt wel ongeveer het zelfde te zijn gebleven, maar de “lay out” zoals  dat met een mooi Nederlands woord uitgedrukt wordt, is anders geworden en misschien mogelijk ook wel wat moderner.

Om er te komen moet u volgende woorden in de zoekbalk plaatsen: www.aviornis-fryslan.nl

Ik was er echt door verrast, misschien u ook wel, ik zou maar eens gaan kijken. Doet u ook eens een ontdekking!

 

Bart Smit. 

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.