maandag 12 mei 2014

 

Verslag AVIORNIS bijeenkomst Regio Oost-Brabant 5 mei 2014

 

 

Ofschoon Henk nog op de fiets zit, opent Theo toch maar vast de vergadering. Het is rustig. Vijf mei en broedseizoen. Dan hebben we vrij of moeten we aan de slag met eigen of met vogelbroed wellicht. Theo leest het dankbericht van het hoofdbestuur voor. Zo’n goede hadden ze nog nooit gehad. Ze willen volgend jaar weer komen, maar dat gaat natuurlijk niet, want de Bossche Bollen en de kroketten zijn allemaal op. En voor een Brabantse koffietafel moeten ze maar gewoon persoonlijk dikke vriendjes worden met ons en ons komen opzoeken. Dus komen ze maar met zijn allen pas over tien jaar weerom.

Het programma voor na de vakantie wordt bekend gemaakt. Eerst een tuinbezoek met BBQ op 30 augustus (Jaap Buitelaar en Harry Beks). Dat gaat vast weer erg gezellig worden. In de vergadering van 1 september wordt een film vertoond over vogels en andere dieren in Australië. En op 3 november is er een voordracht over toerako’s door Joris Fransen. En niet te vergeten is op 6 september de viering van het zevende lustrum van AVIORNIS Nederland. Ja, ja, ook voor leden die al 37 jaar of langer lid zijn…(Bij ons ligt Vlaanderen naast de deur). Zie voor meer informatie ons onvolprezen tijdschrift. Voor wie wil is er nog een uitje in het eerste weekend van oktober naar de kraanvogeltrek in Frankrijk. Opgeven bij Henk, zie ook de e-mail die daarover nog wordt of al is verstuurd.

 

De voordracht wordt vanavond verzorgd door Stan Dielissen en gaat over zijn reis samen met zijn vrouw afgelopen jaar door de Pantanal in Brazilië. Het gebied is een omvangrijk wetlands-gebied ter grootte van Frankrijk. In de regentijd valt er zo’n twee meter water dat na wegvloeiing en verdamping een gebied achterlaat met veel poelen waaromheen stroken bos van een paar honderd vierkante meter. Het overige gebied is in gebruik als grasland voor magere vleesrunderen, want het gras dat er kan groeien is van maar matige kwaliteit. Door deze cultuuropzet van oudsher al is het gebied nog steeds faunarijk.

Van Sao Paulo is naar Campo Grande gevlogen en vandaar is de reis per Fiatje Uno over wilde wegen vervolgd door de Pantanal. Stan toont ons prachtige plaatjes van onder meer kardinalen, spechten, dwerguiltjes, reigers, toekans en natuurlijk van veel papagaaien waaronder de prachtige Hyacintara’s die er volop voorkomen. Kortom het is weer genieten geblazen van deze mooie reis en we zien reikhalzend uit naar zijn verslag over de reis naar Gambia dit jaar.

 

De volgende bijeenkomst is op 1 september. Ben erbij. Maar we zien elkaar beslist al eerder bij ons tuinbezoek op 30 augustus! Toch?

 

 

 

secretaris regio Oost-Brabant