maandag 15 september 2014

 

Verslag Busreis regio Midden-Nederland op 10 mei 2014

 

Helaas was zaterdag 10 mei 2014 een regenachtige dag toen wij met onze busreis naar drie verschillende locaties gingen.
Om 08.00 uur vertrokken wij uit Barneveld om nabij Beuningen nog een aantal deelnemers op te pikken. In totaal bestond onze groep uit 54 personen.
Hoofddoel van deze reis was een uniek bezoek aan het Cracids Breeding and Conservation Center te Zutendaal in België.
In dit broedcentrum voor hokko’s en goeans, dat niet voor het publiek geopend is, wordt gekweekt met juist bijzondere soorten van deze vogelfamilies, met als doel het terug in de natuur in Zuid Amerika plaatsen van deze vogels.
’s Morgens bezochten wij eerst Fazanterie De Rooie Hoeve te Heeschwijk-Dinther. Naast een uitgebreide collectie van wel 50 soorten fazanten is er de laatste jaren ook een mooie Japanse Tuin aangelegd. En was zeker als opmaat de moeite waard.
Op weg naar Zutendaal was er gezorgd voor heerlijke sandwiches van Qizini, waarvan door de producent speciale smaken beschikbaar waren gesteld, die niet bij de supermarkten te koop zijn. Wij zijn Qizini daar zeer erkentelijk voor.
Bewindvoerder van het kweekcentrum CBCC is de heer Geer Scheres, die ook directeur is van Vogelpark Walsrode in Duitsland. Dankzij de goede contacten van onze secretaris Loi Burger met Geer Scheres was het verheugend dat wij er in geslaagd zijn om dit kweekcentrum met een Aviornis groep te mogen bezoeken.
Wij kregen een persoonlijke rondleiding van Geer Scheres en hij benadrukte meermaals dat de bijzondere uitzondering van een bezoek in groepsverband aan Loi Burger te danken was. Het is een uitgebreid terrein met volières, waar de vogels gehouden worden. Bekende vertegenwoordigers van de hokko familie zijn de helm- en bruine hokko. Maar bij CBCC wordt juist gekweekt met de bijzondere en bedreigde soorten, zoals de rood- en geelknobbel hokko en de zeer zeldzame roodsnavelhokko.
Van de goeans zijn de lel- en hoorn goean vertegenwoordigd en tevens de ernstig bedreigde zwartmasker goean. Kweekresultaten van deze vogels zijn reeds succesvol uitgezet in de natuur. Verder
is er een uitgebreide kraanvogelcollectie, waaronder meerdere broedkoppels Siberische kraanvogels. Indrukwekkend zijn de kweekresultaten met de zeer bijzondere kagoes, oorspronkelijk afkomstig van het eiland Nieuw-Caledonië.
Na het bezoek aan CBCC gingen wij in de namiddag naar Kasteelpark Born in Limburg.
Dat is van oorsprong een vogelparkje waaraan tegenwoordig voor een breder publiek ook wat (klein)dieren zijn toegevoegd. Het aantrekkelijke park maakte een goed verzorgde indruk. Na bezoek op eigen gelegenheid was er exclusief voor ons een prima verzorgde en voortreffelijk smakende BBQ, inclusief alle drankjes, op het deels afgeschermde terras. Ondanks de regen was het een geslaagde dag en tevreden en voldaan werd de terugreis ondernomen.

Jaap Korten- Voorzitter regio Midden-Nederland