Satyr tragopaan

Tragopan satyra (Linnaeus, 1758)

Tekst en foto's door André van der Wielen (voorheen eigenaar van Tragopanerie "De Valendries"), fam.vanderwielen@wanadoo.nl

Herkomst

Himalaya gebergte (Oost India, Nepal, Sikkum, Bhutan)

Beschrijving

Het is een forse hoenderachtige vogel, vrij hoog gesteld met een wat opgerichte stand. De haan heeft een zwarte bovenkop en een rode band aan beide zijde van de kuif. De bovenrug, het bovenste deel van de borst zijn diep rood, de onderzijde is rood met zwarte en wit ronde vlekken, die naar de buik groter en grijs worden, de onderstaart dekveren zijn rood met witte, bruin omrande vlekken en zwarte veerzomen. De rug, staart en vleugels zijn bruin, overdekt met kleine zwarte rode olijfgroene en witte vlekken. Het oog is bruin, de snavel zwart, de naakte huidlap is blauw, aan de randen blauw groen met vier rode vlekken aan iedere kant, de naakte keel is donker blauw. de vlezige hoorns op de kop zijn blauw, de poten zijn roze. de lengte bedraagt ongeveer 70 cm. De hen is aan de bovenzijde rossig bruin, met bleek gele en zwarte tekening, de staart is bruin met onregelmatige zwarte en crème tekening, de kin en keel zijn geel bruin met zwarte tekening.
De onderkant is lichter van kleur, de onderbuik is vuil wit, de poten zijn grijs/bruin. De lengte bedraagt 57 cm. De jonge hanen zijn het eerste jaar te herkennen aan het rood dat op de borst en op de nek te voorschijn komt en aan de zwarte kop. Ze zijn ook hoger op de poten dan de jonge hennen.
Deze vogel is goed te houden in een redelijk ruime volière, van ongeveer 15m2 of groter. En nemen genoegen met een half open hok. De volière moet met stevige struiken en kleine bomen beplant zijn, omdat de vogels graag op takken klimmen. Tragopanen worden bijzonder tam en aanhankelijk. Over de juiste voeding lopen de meningen uiteen, maar afwisseling in groenvoer en fruit houden de vogels in goed conditie. Een paar keer per week kan men zachtvoer geven waarin men bijvoorbeeld vitaminen kan toevoegen. de volièrebodem moet goed droog zijn want vocht is slecht voor deze vogels, de zitstok plaatst men hoog onder het afdak ter bescherming tegen storm en regen. De hen legt haar eieren in een mand, hoog geplaatst. Ze legt per seizoen drie of vier maal gemiddeld vier eieren, als men ze tenminste dadelijk weg neemt. Het laatste legsel kan men haar laten uitbroeden, natuurbroed is prachtig om mee te maken.
De broedtijd bedraagt 28 dagen. de eieren worden om de dag gelegd. Tragopanen worden veel al paar-gewijs gehouden.

In het kort:

Status in het wild: Kwetsbaar
Status in gevangenschap in België, Duitsland en Nederland: Redelijk algemeen (waarvan helaas veel hybriden)
Karakter: Zeer rustig
Huisvestingsadvies: Grote buitenvolière met bescherming tegen het weer.
Voedingsadies: Sierhoenderkorrel met laag eiwitgehalte. Zeer veel groen voer gewenst.
Samenstelling fokparen: Monogaam, dus 1 haan en 1 hen samen houden.
Geslachtsrijp vanaf 2 jaar.
Broedseizoen vanaf midden April
Aantal eieren: 2 tot 4 eieren
Broedduur: 28 dagen

Ringmaat: 14mm
Valt onder CITES: lijst 3
EG-CITES basis verordening: bijlage C
Flora en Fauna wet artikel 13: Ja

Uitzonderingen op Flora en Fauna wet artikel 13: alleen als bij wildvang en in gevangenschap geboren dieren is voldaan aan de volgende voorwaarden:
Bij import naar de EG  is een kennisgeving van invoer vereist. Bij export vanuit de EG is een CITES-(weder)uitvoer document vereist.
Bij bezit dient de legale afkomst van het dier aangetoond te kunnen worden.

Satyr tragopaan haan (klik voor vergroting)
Satyr tragopaan, haan
Satyr tragopaan, haan
Satyr tragopaan, hen
Satyr tragopaan, haan
Satyr tragopaan, hen
Satyr tragopaan, haan