vrijdag 06 juli 2018

 

NCD ontdekt bij Belgische pluimveehandel

 

Bron: Pluimveeweb.nl | donderdag 5 juli 2018

De ziekte van Newcastle (NCD) is vastgesteld bij pluimvee van een pluimveehandel in de gemeente Haaltert in Oost-Vlaanderen). Rond deze haard is een zone met een straal van 500 meter, een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer afgebakend. Dat meldt het Belgische Federaal agentschap voor veiligheid van de voedselketen FAVV.

De genomen maatregelen gelden gedurende 21 dagen. In de 3 en de 10 kilometerzones rondom de pluimveehandel is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren.

Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het FAVV. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden. In de zone van 500 meter rond de besmetting moet bovendien alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. Tevens dient hier ook elke hobbyhouder een inventaris van zijn pluimvee over te maken aan de gemeente.

Sinds 26 april werden in Vlaanderen al tien besmettingen bij hobbyhouders vastgesteld. Eerder deze week werden al op basis van de resultaten van het onderzoek van de besmettingen bij hobbyhouders nieuwe maatregelen opgelegd voor alle hobbypluimvee in Belgiƫ. Deze al bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht. Het gaat over het verbod op verzamelingen en verkoop naar en tussen particulieren.