woensdag 22 februari 2006

 

Enten hobbypluimvee is mooi, vaccineren bedrijfspluimvee is beter

 

Persbericht, 22 februari 2006

Minister Veerman heeft zijn nek uitgestoken in Brussel voor vaccinatie van alle pluimvee, te beginnen bij de kuikens. Dat voorstel heeft het niet gehaald. Zelfs het verkrijgen van toestemming voor vaccinatie van hobbypluimvee was geen gelopen race. De Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP) is tevreden dat deze mogelijkheid er nu toch komt. De NWPP ziet dit toch als een overwinning, ook voor de tientallen organisaties van hobbyvogels in Europa en daarbuiten, die onze brieven richting Brussel keer op keer ondersteund/tekend hebben.

We zijn er echter nog lang niet, nu blijkt dat Minister Veerman, bij een uitbraak van H5N1 in de bedrijfspluimveesector, geen garanties kan afgeven dat gezonde, want gevaccineerde, hobbyvogels niet geruimd worden.
Zolang de pluimveebedrijven nog steeds gevrijwaard zijn van preventieve maatregelen tegen de vogelpest, is het toch een kwestie van fatsoenlijk bestuur, dat voor de ruiming van hobbyvogels eerst de feitelijke noodzaak daarvan wordt vastgesteld.
Voor de NWPP is het overigens niet de vraag óf, maar wánneer bedrijfspluimvee standaard gevaccineerd wordt tegen vogelgriep. Op de korte termijn blijft de hobbysector het gelag betalen van dit non-vaccinatiebeleid. Hobbyhouders moeten zelf de afweging maken of zij gebruik willen maken van de mogelijkheid om hun dieren te laten vaccineren of op te hokken.


Sible Westendorp voorzitter NWPP
Paula Polman portefeuillehouder AI (tevens voorzitter Ned. Bel.Ver. v. Hobbydierhouders )



Aviornis maakt deel uit van de NWPP,  De Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels, en we zijn ook blij met het bereikte resultaat. Echter, het enten lijkt een mooie oplossing voor bepaalde Aviornis leden maar we hechten eraan u opmerkzaam te maken op de nadelen en daarom toch niet te snel tot enten over te gaan.

Wat is er aan de hand?
Er gelden op dit moment exportbeperkingen voor geënte vogels. Circa 75% van alle door ons  gefokte  ( water) vogels vanuit Nederland  worden geëxporteerd. Vrijwel alle importerende landen vragen nu eerst bloedmonsters per vogel die moeten uitwijzen dat de vogels geen AI hebben. Geëente vogels geven hetzelfde beeld als besmette vogels omdat er (nog) geen markervaccin is die onderscheid maakt, derhalve zal de export van geënte vogels onmogelijk zijn en zal iedereen met z'n geënte vogels blijven zitten. 

We zouden voorzichtig de volgende adviezen willen geven:


  1. Wanneer men vijvers heeft van > 25m2 kan volstaan blijven worden met het overspannen met linten en afdekken van voer en waterbakken en is het verstandiger om niet te enten
  2. Wanneer men vijvers < 25m2 heeft en het is mogelijk om redelijk "eenvoudig"aan de afdekregeling te voldoen, is het verstandiger om niet te enten
  3. Wanneer men vijvers < 25m2 heeft en het ondoenelijk is om op te hokken en/of het welzijn van de vogels is in het geding, overweeg dan om te enten maar uitsluitend de fokstellen die u niet van plan bent te verkopen. De verwachting is namelijk dat geënte vogels - voorlopig- veel moeilijker af te zetten zijn dan ongeënte.


Houd ook svp in de gaten dat de ontvangende partij een door u ondertekend document kan vragen waarin u bevestigt dat de vogels niet zijn geënt in verband met eventueel daaruit voorvloeide nadelige gevolgen voor de handeaar die wil exporteren.

Jonge vogels die gefokt worden uit geënte ouderdieren krijgen wel wat antilichamen mee maar na verloop van enige maanden zijn die in bloedmonsters niet meer terug te vinden en kunnen die vogels dus wel vrij geexporteerd worden.

Ten slotte geeft Minister Veerman nog niet de garantie dat in geval van een uitbraak geënte, gezonde vogels vrijgesteld zijn van ruimen. Dit is natuurlijk onacceptabel en we werken er hard aan om dit alsnog geregeld te krijgen!

Op 28 februari aanstaande vindt weer overleg plaats in Den Haag waar ondergetekende, samen met de heer Sible Westendorp en mevrouw Paula Polman aanwezig zal zijn. Belangrijkste onderwerp van gesprek zal zijn hoe te handelen bij een eventuele AI-uitbraak maar we zullen ook bovenstaande beperkingen ten aanzien van vrije handel van geënte vogels aan de orde stellen.

Vriendelijke groet,

Peter Kreijger,
voorzitter 
Aviornis International Nederland