maandag 08 september 2008

 

CITES nieuws over onder andere het chippen van vogels

 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft maandelijks een CITES nieuwsbrief uit. Aviornis heeft de nieuwsbrieven verzameld op deze website, u kunt ze downloaden via Mijn Aviornis.

Het CITES nieuws van augustus kunt u op deze pagina lezen.

 
Onderwerpen:
  • Nieuwe Schorsingsverordening
  • Toestemming vragen voor het chippen van CITES-vogels
  • Verbeterde bereikbaarheid van het CITES-bureau


Nieuwe Schorsingsverordening

Met ingang van 3 september 2008 is de nieuwe schorsingsverordening van kracht (Verordening (EG) nr. 811/2008). De oude schorsingsverordening (Verordening (EG) nr. 1037/2007) komt hiermee te vervallen.

In de schorsingsverordening vindt u een lijst van soorten waarvan het niet is toegestaan om deze binnen te brengen in de Europese Gemeenschap. Deze lijst is gewijzigd op basis van informatie van de wetenschappelijke studiegroep. Alle landen van herkomst waarop de schorsingsverordening betrekking heeft, zijn geraadpleegd.

Er is een groot aantal soorten toegevoegd aan de nieuwe schorsingsverordening. Een overzicht van de toegevoegde soorten vindt u in de bijlage bij de deze nieuwsbrief. Of de schorsing alleen geldt voor wilde of ook voor ranching of gefokte specimens kunt u in de schorsingsverordening zelf terugvinden. Verordening 811/2008 kunt u terugvinden op onze internetsite: www.minlnv.nl/loket. Klik op ‘vergunning en ontheffing’, ‘CITES’, ‘Wet- en regelgeving’ en klik tenslotte op ‘Europees’.


Toestemming vragen voor het chippen van CITES-vogels

Een naadloos gesloten pootring is in principe vereist voor:

  • Alle vogels die behoren tot een inheemse soort, dat wil zeggen vogels die van nature op het Europese grondgebied van de Lidstaten van de Europese Gemeenschap voorkomen.
  • Alle niet-inheemse vogels die zijn opgenomen in Bijlage A van Verordening 1332/2005.

Het kan voorkomen dat een vogel niet (meer) voorzien is van een naadloos gesloten pootring. In het algemeen geldt dat eerst toestemming gevraagd moet worden aan het CITES-bureau om een vogel te chippen terwijl een naadloos gesloten pootring vereist is. Na toestemming mag de vogel dan voorzien worden van een microchiptransponder. Vanuit de praktijk hebben wij echter begrepen dat het, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, niet altijd mogelijk is om eerst toestemming te vragen. Voor alle duidelijkheid vindt u hieronder de juiste werkwijze in zo’n situatie.

  • Is het niet mogelijk/wenselijk vanuit dierenwelzijn om eerst toestemming te vragen aan het CITES-bureau dan moet u, zodra u de mogelijkheid heeft, alsnog melden aan het CITES-bureau dat u de vogel gechipt heeft.
  • Om aan te tonen dat het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet mogelijk/wenselijk was om te wachten met chippen, moet u een kopie van een dierenartsverklaring opsturen naar het CITES-bureau.

  • Alleen een dierenarts mag een naadloos gesloten pootring verwijderen.


Verbeterde bereikbaarheid van het CITES-bureau

Vanaf 1 september is officieel het telefonisch spreekuur van het CITES-bureau afgeschaft. Voorheen waren de medewerkers van het CITES-bureau alleen bereikbaar tijdens het telefonischspreekuur tussen 14.00 en 16.00 uur. Door een hoge piek aan binnenkomende telefoontjes konden de medewerkers helaas niet iedereen te woord staan. Daarom is besloten vanaf 1 september het telefonisch spreekuur af te schaffen en is het CITES-bureau de hele dag bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur.


Contactinformatie

U kunt het CITES-bureau bereiken op de volgende manieren:

Telefoon

Heeft u vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur bellen met Het LNV-Loket:
0800 -22 333 22 (voorkeurtoets 5). Vanuit het buitenland: +31 592 332958. U wordt dan doorverbonden met het CITES-bureau.

Post (ook voor het toesturen van aanvraagformulieren)

Dienst Regelingen / CITES-bureau
Postbus 19530
2500 CM Den Haag

Fax

U kunt uw fax voor het CITES-bureau faxen naar: 070-37 86 139. Vermeld duidelijk op de fax dat deze bestemd is voor het CITES-bureau.

E-mail

Het CITES-bureau is ook per e-mail bereikbaar: cites@minlnv.nl