woensdag 19 juni 2013

 

Nieuws over de positieflijst zoogdieren (en andere dieren)

 

Geachte lezer,

Op dinsdag 18 juni jl. heeft staatssecretaris Dijksma haar uiteindelijke voorstel m.b.t. de positieflijst voor zoogdieren naar de Tweede kamer gestuurd ter beoordeling.
De ontwikkeling van een positieflijst voor dieren is inmiddels een traject van jaren, dit lijkt nu in een eindfase te komen.

De hobbydiersector heeft zich al enige tijd verenigd in een werkgroep Positieflijsten onder de vlag van het Platvorm Verantwoord Huisdierbezit (PVH) Reeds lange tijd zijn we daar bezig om de plannen van de staatssecretaris te beoordelen, te wegen en te bekritiseren. Het doel van een positieflijst is dat dierenwelzijn in de hobbydierhouderij wordt vergroot, dit is geenszins het geval want de plaatsing op een lijst garandeert op geen enkele manier de wijze van houden en daarmee zeker niet het welzijn. Betrokken dierhouderijorganisaties zijn dan ook veel meer voor het verspreiden van goede voorlichting en eventuele wettelijke huisvestings- en verzorgingseisen. Dit verschil in mening tussen de overheid en de sector heeft inmiddels tot een omvangrijk dossier geleid van brieven en mailwisselingen tussen de sector en de staatsecretaris en haar beleidsmedewerkers. Helaas is gebleken dat de staatsecretaris, op zijn zachtst gezegd, weinig open staat voor een dialoog!

Nu het voorstel naar de Tweede Kamer is gezonden rest ons niets anders dan via andere wegen de wetenschappelijke status van bijgaand rapport aan de kaak te stellen. Ook op het vlak van juridische aspecten is er nog veel te behalen voor ons. U zult begrijpen dat wij ons uiterste best doen om de staatssecretaris te laten inzien dat de door haar ingeslagen weg op meerdere vlakken niet de juiste is.

M.b.t. de lijst met benoemde diersoorten kan ik nog mededelen dat het de mensen van de PVH-werkgroep, tijdens een bestuurlijk overleg, met het ministerie, gelukt is om de wallaby's van de negatieflijst naar de positieflijst onder randvoorwaarden te verplaatsen.
Alleen al de genoemde diersoorten op de lijsten geven aan dat de gehele voorgestelde methodiek rammelt aan alle kanten op het gebied van de gebruikte informatie, kennis van de houderijsituatie, de 'wetenschappelijke'opzet en de juridische basis.

We houden u op de hoogte van de komende ontwikkelingen want we zijn zeker nog niet verslagen!

Namens Aviornis International Nederland,
Pierreco Eyma
voorzitter