Camerabeelden

Deel 49, februari 2013

Al lang loop ik rond met de gedachte dat ik u iets moet vragen. Een belangrijke vraag die ik u al een hele tijd wilde stellen, namelijk: Bent u wel dankbaar? “Dankbaar waarvoor?”, zult u zich dan gelijk afvragen. Ik leg het uit: Dankbaar zijn voor wat u ziet! “Ja, dat is fijn”, zult u meteen weer denken, “ik zie wat ik zie en moet ik daar dan dankbaar voor zijn?”

Jazeker, je moet dankbaar zijn voor het feit dat je kunt zien wat je ziet. Maar dat is het leuke van een inleiding, dat persoonlijke kijken bedoel ik nou niet helemaal precies.

Eigenlijk zou u dankbaar moeten zijn voor datgene dat een ander al voor u heeft gezien, dat iemand anders al heeft geregistreerd en doorgegeven. Of heel simpel gezegd, al die mensen, die gebruik makend van een camera iets opnemen, vastleggen, opslaan of tonen. Deze groep mensen met een camera, zeg maar cameramensen, verdienen een diep respect. U kunt persoonlijk namelijk nooit overal bij zijn, eenvoudigweg omdat u maar op één plaats tegelijkertijd kunt zijn en er een heleboel zaken zich afspelen op plaatsen waar u op dat moment gewoon niet bent. Al die zaken in een ver land worden door cameramensen voor u vastgelegd, nou ja, misschien wel in opdracht van hun baas, maar het is dan wel in tweede instantie door u te bekijken.

Denk maar eens aan al die mensen achter de camera’s bij de televisie en de nieuwsrubrieken bedienen zich ook van camerabedieners, anders kon u het nieuws niet zien. Natuurlijk is het nieuws ook te horen op de radio of te lezen in de krant of op teletekst, maar het wordt extra boeiend met bewegende beelden op TV of foto’s in de krant. Er is natuurlijk een heel groot scala aan beeldmateriaal, zelfs zo groot, dat u er al helemaal niet bij stilstaat dat die hoeveelheid van zo’n ongekende grootte is, er is zelfs al een museum vol met materiaal (Beeld en Geluid). Wat dacht u van al die filmpjes, gemaakt door mensen met een camera en te bekijken op You Tube of van al die foto’s in de bladen en tijdschriften. Magazines die over elke tak van sport gaan en elke hobby heeft wel weer een eigen scala aan beeldmateriaal, gemaakt door liefhebbers met een camera in de hand.

Wat dacht u van een komplete speelfilm? Helemaal gemaakt door cameramensen; OK, ik kan me nu voorstellen dat u denkt: “Moet ik daar dan speciaal dankbaar voor zijn dat ik die zien kan?” Nou, dat nou ook weer niet helemaal, u kunt altijd nog zelf beslissen om naar een film te gaan, maar als er geen camerawerk aan te pas was gekomen, dan zat u wel mooi in het donker te koekeloeren! Dankbaar mag u ook best zijn voor al dat mooie camerawerk in die prachtige natuurfilms (films over de natuur!), die gemaakt zijn door enthousiaste mensen, op soms moeilijk bereikbare, onherbergzame plekjes op onze planeet.

Denk eens aan al die prachtige sportwedstrijden van overal in de wereld, die we kunnen bekijken vanuit onze luie stoel met voetensteun of driezitsbank uit de hoek van de kamer. Allemaal gemaakt door fervente cameramannen-, en vrouwen, die zich inzetten om het te tonen en of er geen einde aan komt, in de zomermaanden kijkt u graag naar tenniswedstrijden of de Tour de France. Er is natuurlijk een groot aanbod van zaken die u kunt bekijken als documentaires, kinderprogramma’s, quizzen, politieseries als Blik op de Weg of Misbruikers van diezelfde Weg. Verslaggeving van conferenties, verkiezingen, maar ook slecht nieuws als oorlogen, opstanden, branden en rellen komen aan ons voorbij, opgenomen door ervaren camerahanteerders. Mensen met camera’s zijn overal en allemaal even gedreven om opnames te maken en aan anderen te laten zien.

Ik leg het nog één keer uit: het is fijn dat we zelf kunnen kijken, maar wat is het bijzonder dat we kunnen zien wat anderen ons voorschotelen, anders werd onze persoonlijke wereld wel heel erg klein. Wat dacht u van al die prachtige foto’s in ons watervogelboek, in ons tweemaandelijkse boekje en de plaatjes op deze website, zelfs naast deze column! We kunnen er niet dankbaar genoeg voor zijn!   

Bart Smit

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.

Klik voor een vergroting
Klik voor een vergroting
We mogen dankbaar zijn voor mensen zoals Sir David Attenborough, dat hij met zoveel prachtige camerabeelden de wereld fascineert voor natuur.
Klik voor een vergroting
Grote groepen fotografen komen soms bijeen om van dezelfde bijzondere vogel een beeld vast te leggen.