Omgedraaid

Deel 60, maart 2014

Onlangs kreeg ik van een lezer een compliment.

Deze lezer had mijn laatste column goed gelezen en was het ook hartgrondig met mij eens en daarom werd er via de beheerder van deze site dat compliment naar mijn adres verzonden.

Ik was daar bijzonder blij mee, want zo vaak valt mij dat niet ten deel!

Het voordeel van het schrijven van een tekst voor een column is, dat je mag schrijven wat je wilt en ook nog over van alles en nog wat.

Soms ergens helemaal niet mee eens zijn en dan daarover een beetje zeuren mag wel en ergens tegenaan bemoeien is ook zeer prettig.

“De gedachten zijn vrij” en in Nederland heerst nu eenmaal het recht van vrije meningsuiting.

Wel laat ik mij leiden door het idee, dat alles onder de vlag van onze vereniging valt en die breng je natuurlijk nooit en te nimmer in diskrediet.

Schelden, vieze woorden en politiek komen liever niet aan bod en zo zijn er nog een aantal ander zaken, maar het is en blijft natuurlijk slechts mijn eigen mening.

Reageren op mijn teksten uit deze column kon en kan natuurlijk ten allen tijde en wordt, zoals gezegd, absoluut en zeer beslist op prijs gesteld.

We gaan het nu eens even helemaal anders doen, ik ga, als deze column af is, doelbewust uw mening vragen, met opzet, niet om naar nog meer complimenten te vissen, maar om een heel andere reden.

We gaan het eens een keer helemaal omdraaien, u geeft uw mening en ik houd mij stil, ik zeg niks meer, of nee, dat is te simpel, ik zal van uw antwoorden verslag doen.

Waar gaat het om?

Het is nu maart, een maand waarin het voorjaar al in de lucht kan zijn, hoewel, “maart roert zijn staart”, maar toch!

Een echte winter hebben we tot nu toe niet ervaren, althans niet in het gehele land, want deze winter is nooit een winter geweest en zal het ook wel niet meer worden.

Veel sneeuw, ijs en extreme lage temperaturen en dus winterpret alom, zoals dat allemaal bij een winter hoort, kwamen niet voor in de periode van 2013 naar 2014.

Het noordoosten van ons land kreeg even een voorzichtige winterprik, maar lang duurde dat niet.

Bovendien komt deze winter op plaats drie van de zachtste winters sinds 1901! (bij een gedeelte van die periode was ik niet aanwezig).

Mijn cruciale vraag aan u is nu als volgt:

Zijn er nu in uw perken (met of zonder vijvers), uw volières of gewoon in uw tuinen veranderingen te zien aan de gedragingen van de vogels?

Zijn de aan u toevertrouwde(of andere vogels) al vervroegd aan de leg gegaan?

Meestal doet het vogelvolk het nog even rustig aan na een winterse periode en wacht met leggen en aansluitend broeden.

Onze vogels hebben dus geen sneeuw, ijs en lage temperaturen meegemaakt, zaken die ze anders wel voor hun veren kregen en het zou nu ook zo maar kunnen gebeuren dat ze daardoor wat van slag zijn geraakt en gaan denken: “We beginnen maar vast, waar wachten we nog op?”  

Waar ik niet op doel zijn leg-,en broedresultaten van sommige gedomesticeerde soorten als de muskuseend, kippen en sierduiven.

Sommige winterleggers als de zwarte zwaan of Hawaïgans, of andere “uitspatters” als de Turkse tortels bedoel ik ook niet en misschien bedenkt u er zelf ook nog wel een paar.

Nee, het moeten de echte andere wilde soorten zijn waarover u zich hebt verbaasd, omdat ze nu al van start zijn gegaan en niet enkele weken of maanden later, zoals ze dat standaard doen.

Hebt u nu een mening en dat zal vast wel, want u hebt de ervaring, maakt u wat bijzonders mee op het gebied van leg en broed, laat het eens weten via internet@aviornis.nl en het komt dan vast wel bij mij terecht.

Deze keer was de column dus slechts mijn verhaal, in een volgende is het misschien wel omgedraaid en gaat u ook wat zeggen, graag zelfs, ik ben stiekem wel benieuwd naar uw verhalen! 

Bart Smit

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.

Klik voor een vergroting
Zoveel sneeuw hebben we niet gezien...
Klik voor een vergroting
Zoveel ijs ook niet...
Klik voor een vergroting
Maar zit uw kraanvogel al op eieren?
Klik voor een vergroting
Of hebben uw ganzen al eieren?
Klik voor een vergroting
Zijn uw eenden al op zoek naar een geschikt nest?
Klik voor een vergroting
De woerdjes willen al wel!