Jammer

Deel 70, maart 2015

Iemand zei eens: “Het is met geld vreemd gesteld, bewaar je het dan heb je er niets aan en geef je het uit dan ben je het kwijt”, waarop een ander zei: “mijn portemonnee is net een ui, als ik hem open moet ik huilen.” 

Maar het kan nog veel erger: “Van geld, dat we niet hebben, kopen we dingen die we niet nodig hebben, om indruk te maken op mensen die we niet mogen”.

Wat is dat toch met dat geld, er lopen al duizenden miljonairs rond in Nederland terwijl ook al duizenden regelmatig naar de voedselbank moeten om te kunnen (over)leven.

Wie had er meer dan honderd jaar geleden ooit gehoord van “windhappers”? Ik denk niet dat die er toen waren. Nu zijn het mensen met een kleine uitkering, die plotseling een uitermate uitbundig luxe leven leiden, terwijl ze dat volgens de fiscus en hun buren helemaal niet kunnen, omdat er nauwelijks of geen belasting wordt afgedragen.

“Van de wind leven” heet zoiets ook wel, deze mensen hebben een onbekend inkomen, er wordt tegenwoordig door justitie heel veel aan gedaan om het lek boven water te krijgen, want de staatskas loopt door witwaspraktijken vele miljoenen mis.

Steeds vaker worden vele zaken in beslag genomen, als (soms meerdere) peperdure auto’s, dure (speed)boten, motoren, scooters, heel veel cash geld, huizen en wapens!

Nu we het er toch over vele miljoenen hebben, het gaat ook wel eens goed mis de andere kant op! De NAVO krijgt heel veel van het belastinggeld van de Europese landen; dat is natuurlijk nodig vanwege onze veiligheid.

Er is nu aangetoond, dat veel van die grote hoeveelheden belastinggeld in een onduidelijk zwart gat blijken te zijn verdwenen. Dat is natuurlijk niet juist, zo’n grote Europese organisatie moet kunnen aantonen wat er met geld van de Europese belastingbetaler is en wordt uitgespookt.

Maar omdat op bijna alle inkomsten heel gemakkelijk het stempel “geheim” wordt gedrukt, wordt het bijkans onmogelijk om te achterhalen aan welke specifieke doelen het belastinggeld is besteed. 

Dan is het met het door onze leden betaalde contributiegeld beter geregeld? Ja, de weg van het geld van onze vereniging is altijd controleerbaar te achterhalen; dat is landelijk en regionaal precies na te pluizen.

Er verdwijnen geen euro’s in zwarte gaten en er zijn bij ons geen “windhappers” bekend. Maar toch gaat het bij onze vereniging met de financiën zowel nationaal als regionaal nog heel vaak behoorlijk mis en dat zult u misschien maar moeizaam kunnen geloven. Niet dat er geen goede controle is of zo, het is eigenlijk ook best wel heel sneu, maar het loopt soms gierend uit de hand.

De goedwillende leden van de besturen, bijgestaan door financiële experts, ze doen hun uiterste best en kunnen er toch niets aan doen! Er is ontdekt dat heel veel Aviornisleden tussen de wal en het schip vallen en dat is goed fout!

Een hele grote groep Aviornisleden krijgt niet waar ze recht op heeft en ik vind dat het niet moet kunnen, elk lid heeft immers financieel dezelfde rechten? Wat is dan de oorzaak? Eigenlijk bleek dat achteraf niet zo moeilijk, de oorzaak is nu ook bekend, dat heeft onderzoek aangetoond!

Onoplettendheid van de individuele leden zelf, luiheid zou je het ook zo maar kunnen noemen. Het zijn de leden zelf die deze fouten in financiële zaken veroorzaken, ze hebben het zelf in de hand!

Ze laten namelijk veel geld aan zich voorbijgaan, ze laten geld liggen! Dat is natuurlijk dom, want ze hebben het zelf betaald en daarvoor kunnen ze ook waar voor hun geld terug krijgen. Het enige is echter, dat heel veel leden er persoonlijk, dus zelf, iets voor moeten doen. 

Gewoon opgeven voor een gelegenheid, een uitje, een busreis, een manifestatie, een lezing over interessante onderwerpen of een andere zaak, georganiseerd door de vereniging, hun vereniging. Gewoon komen opdagen, anders blijft er geld liggen!

Het is een rare zaak dat het vrijwel altijd dezelfde mensen zijn, altijd dezelfde enthousiaste leden, die bij elke Aviornis aktiviteit present zijn. Natuurlijk is dat ook weer niet raar, dat is juist heel fijn, maar vreemd dat al die anderen steeds weer geld laten liggen door nergens te verschijnen.

Ze zullen daar vast wel hun goede redenen voor hebben, maar het zijn dan altijd wel weer dezelfde leden, die gebruik maken van de verstrekte mogelijkheden. Het zijn dan steeds dezelfde leden die profiteren van wat de vereniging hen biedt.

Uiteindelijk is dat jammer, want hoe je het ook wendt of keert, los van alle zegeningen die de  televisie, het internet, Facebook, Twitter of Instagram ons hebben gebracht, uiteindelijk blijven de persoonlijke contacten in een vereniging bovenal het allerbelangrijkst!

Bart Smit

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.