Geniet ervan!

Deel 84, oktober 2017

Wanneer was u voor het laatst blij?
Ik bedoel, echt, overtuigd blij!

Zo van: “Poeh, dat is dan toch maar weer gelukt”, “dat is gelukkig opgelost”, “we hebben het voor elkaar gekregen”, “jaren hard voor gewerkt”, “hierover geen zorgen meer”, “hè hè”, ”hoera” en zo verder, met woorden van gelijke strekking.

Voor mij was dat op 28 maart 2017 toen bekend werd dat de stichting Platform Verantwoord Huisdierbezit (PVH) een rechtszaak gewonnen had aangaande de Positieflijst voor zoogdieren en dat is wel een gelukwens waard!

In eerste instantie meer specifiek het verbod op het houden van muntjak en spieshert en dan gaat het in feite over de Positieflijst voor zoogdieren van 2015 en daarnaast die van 2017. 

De gehele uitslag van de rechtszaak lezen is even een dingetje, want appellant en verweerder en excerpt zijn nu eenmaal niet de termen waar wij dagelijks mee om gaan en dat is maar goed ook. Wij hebben wel andere dingen aan ons hoofd.

Natuurlijk, er zijn in gehele wereld allerlei zorgwekkende zaken aan de gang en in ons eigen land is dat niet veel anders. De zorg om de zorg, om de werkgelegenheid, om de pensioenen, om de asielzoekers, om de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen, het vormen van een kabinet e.v.a. meer.

De hele zorg rondom de Positieflijsten (let wel, die speelt al méér dan twintig jaar!) lijkt achter de grote  problematiek op wereldschaal, Europees-, en Nederlands niveau op klein bier, want: “ het stelt niet zo heel veel voor”, denkt de gewone gemiddelde Nederlander.

Maar…. dat is een valkuil, waar een gewone gemiddelde Nederlander heel gemakkelijk in tuimelt. De achterliggende gedachte is dat de nietsvermoedende gewone Nederlander met een “dierenhobby” door de staatssecretaris van Economische Zaken wel heel eenvoudig werd geschoffeerd.

Verschillende politieke partijen hebben ooit afgedwongen dat er een lijst zou moeten komen met daarop dieren die niet meer of nog wel gehouden zouden mogen worden, want “daarmee kon het welzijn van dieren beter worden gecontroleerd” (!?!)

Het ontstaan van zo’n lijst, die ze de Positieflijst zijn gaan noemen, moet natuurlijk op een uiterst zorgvuldige manier gebeuren, als Nederlandse staatsburger mag je daar op rekenen.

Maar nu is gebleken, dat a.d.h.v. de gewonnen rechtszaak, die zorgvuldigheid, professionaliteit, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en transparantie al vanaf het begin heel ver te zoeken was.

De PEC, (Positieflijst Expert Commissie),  bleek te bestaan uit belanghebbenden, die principieel tegen het houden van dieren zijn, zoals de Dierenbescherming en de stichting AAP. Dan kun je natuurlijk nog moeilijk volhouden dat het experts waren en onafhankelijk!

De PAC (Positieflijst Advies Commissie), gaf zijn adviezen niet op basis van volledige wetenschappelijk onderzoeken, maar op basis van krantenartikelen, Wikipedia en andere niet wetenschappelijke gegevens; zo krijgt men niet de meest betrouwbare adviezen boven tafel!

Concluderend: beide Commissies maakten er een rommeltje van en als de advocaat van het PVH niet namens die stichting een rechtszaak had aangespannen tegen de staatssekretaris van het VWA, belast met de uitvoering van de Positieflijsten, was dat niet aan het licht gekomen.

Dan zat de gewone Nederlander nu opgescheept met een lijst waarop zoogdieren stonden, die niet meer gehouden mochten worden op basis van een waslijst van uiterst knullige aannames!

Laten we eerlijk zijn, als Nederlanders met een dierenhobby verwacht je toch niet dat een verbod op het houden van bepaalde soorten op onprofessionele gronden tot stand is gekomen?

Ik noemde het al eerder, het is absoluut niet leuk (=eufemisme) om door de overheid/regelgevers  geschoffeerd te worden. Als Nederlandse staatsburger is ons dat al eerder overkomen, denk maar aan de nasleep van de aardbevingen in Groningen, de situatie rondom de Q-koorts crisis of aan de gevolgen van de vogelgriepcrises vanaf de jaren 2003.

Omtrent dat laatste item, zijn er nog steeds méér dan een tiental jaren geleden, particuliere pluimveeliefhebbers, die het niet meer aangedurfd hebben om na gedwongen ruiming hun geliefde liefhebberij opnieuw op te gaan pakken.

Liefhebbers vertelden mij na al die jaren, met betraande ogen (serieus!), dat ze niet weer opnieuw geconfronteerd wilden worden met de schrijnende gevolgen van slechts het houden van een toompje kippen in de achtertuin.

Het doet een pluimveehobbyist nou eenmaal verschrikkelijk pijn als je gedwongen wordt om jouw geliefd pluimvee  (sommigen vielen vaak in de prijzen!) in kratten langs de weg te moeten zetten, waarna het opgehaald wordt om te worden vernietigd in het kader van “het landsbelang” en ze staan daar dan nog een uurtje!

Waarom kreeg deze column nu de naam: “Geniet er van?” Het is natuurlijk jammer dat er eerst een rechtszaak voor nodig is geweest om het onzalige plan van een Positieflijst van tafel te krijgen, omdat je dat helaas niet als verstandige volwassenen met elkaar hebt kunnen oplossen, maar het resultaat is om te juichen!

Want, waren eerst de circusdieren al van het toneel verdwenen, nu waren bijzondere dieren aan de beurt en op termijn zullen mogelijk ook wel de dierentuinen gesloten moeten gaan worden en de dieren geruimd!

Nu, na deze uitspraak, is gebleken hoe eenvoudig het was om meer dan de helft van het Nederlandse volk met een onschuldige dierenhobby zeer vreemd te behandelen, te beledigen, te vernederen en te krenken.

Terwijl deze onprofessioneel opgebouwde Positieflijst voor zoogdieren uit het zicht verdwijnt en een mogelijk op dezelfde manier ooit tot stand gekomen Positieflijst voor vogels en vele andere dieren ook van de baan is kunnen we eindelijk blij en gelukkig zijn en niet alleen ik, u ook!

Geniet er van! 

Bart Smit

NB. Veertjes is een regelmatige bijdrage op de website van Aviornis Nederland. De column geeft niet noodzakelijk de officiële mening van Aviornis weer.