woensdag 15 juni 2022

 

Verslag tuinbezoek regio Nijmegen 4 juni 2022

 

 

Nagelbijten

Het is altijd weer nagelbijten of we leuke adressen kunnen vinden, of we genoeg aanmeldingen krijgen en of het een beetje mooi weer zal zijn bij organiseren van een tuinbezoek. Nu, dit alles is weer gelukt! Na twee jaar zonder tuinbezoek wilde regio Nijmegen toch haar best doen om er weer iets leuks van te maken. En gezien de reacties hebben we het weer voor elkaar gekregen.

Alpaca’s
Op zaterdag 4 juni jl.  gingen we om 13.00 uur los en bezochten zo’n 65 personen, waaronder ook leden van andere regio’s, onze drie adressen. Bij binnenkomst bij het adres in Vinkel stonden de tafels en stoelen al klaar voor de bezoekers. Iedereen werd allerhartelijkst ontvangen en in groepjes werden de bezoekers rondgeleid door de eigenaars langs de mooie grote volières. In deze volières konden diverse fazanten zoals de Lady Amherst, Swinhoe, Chinquis en Keizerfazant bewonderd worden. Ook waren er de Europese hop, Europese bijeneters, Blauwwang honingeter, Livingstone toerako’s, Afrikaanse wielewaal en vorkstaart scharrelaars te vinden. Verder waren er ook nog een aantal parkietensoorten te zien en liepen er vier alpaca’s in een weitje naast de volières rond te paraderen. Ook de bloementuin was een lust voor het oog. Na een rondje gezellig koffie drinken en kletsen werd het tijd om naar het volgende adres te gaan.

Kleine vogeltjes

Aangekomen in Nuland kwam de gezelligheid je al tegemoet. Onder de gezellige veranda door liepen we naar een prachtig onderhouden tuin met paadjes tussen de bloemen en struiken door waar je al wandelend van alles tegenkwam. Hier een perk met roodschoudertalingen en kuifeenden, daar weer een perkje met Chilismienten, Carolina eenden en mandarijneenden. En alles even netjes. Zelfs bij de binnenhokken waar diverse parkieten, kanaries en andere kleine vogeltjes zaten zag het er keurig uit! Verder zaten er ook diverse fazanten waaronder de blauwe oor- en goudfazant, jufferkraanvogels en wallabies. Ook heel mooi was de vijver met  die helemaal ‘verdiept’ lag in de tuin. Na dit alles te hebben gezien zat de eigenaar met een paar bestuursleden klaar om onder de gezellige veranda de bezoekers te voorzien van een kopje koffie of thee met wat lekkers. Daarna op naar het laatste adres.

Uilen
Bij het adres in Rosmalen werd bij de ingang al snel duidelijk dat dit niet zomaar een tuin zou zijn met ‘gewoon’ wat eenden of vogels. Hier in kooien zaten twee koppels uilen en een koppel hoornraven. Ook een koppel kookaburra’s zat rustig naar ons te kijken. Iets verder bleek al dat je hier zomaar niet uitgekeken bent. In de vele kooien die op het terrein staan werd met grote belangstelling gekeken naar onder andere ibissen, reigers, stoombooteenden, kluten, flamingo’s, drie soorten lepelaars, witwang toerako’s, Inca sterns, toekans, neushoornvogels en baardvogels. Zelfs Orpedola’s en arassari’s zijn hier te vinden. Maar niet alleen vogels zijn er te zien. Prairihondjes, alpenmarmotten, kangoeroes en ottertjes waren hier ook te vinden. Iedereen genoot volop van de overweldigende aanwezigheid van dieren. We zijn de eigenaren, en natuurlijk ook die van de andere adressen, heel erg dankbaar dat wij bij hen een kijkje mochten komen nemen.
Toen werd het tijd om de BBQ aan te steken. Dit ging met enige vertraging omdat de wind ons een beetje parten speelden. Onder het genot van een lekker koud drankje genoot iedereen van het eten wat allemaal klaar stond. Iedereen vond het fijn dat zelfs het vlees werd gebakken en alles ging  helemaal op. We kijken dus terug op een geweldige dag met prachtig weer en het zal een hele uitdaging zijn om volgend jaar weer zo’n mooie dag te kunnen organiseren. Dat wordt weer nagelbijten…

Ineke van Dieten 
secretaris regio Nijmegen