donderdag 15 augustus 2019

 

busreis regio Zwolle

 

Busreis regio Zwolle

Ook dit jaar gingen wij weer de zaterdag na Hemelvaartsdag op pad en deze keer deden wij een rondje IJsselmeer; de heen weg over de afsluitduik en de terugweg door de polder en dat bracht ons bij:  Landgoed Hoenderdeall in Anna Palona en Blanckendeal in Tuitjehorn

Met ‘de haven’ in zicht bleek dat er een brug verbouwd werd en de bus niet over de noodbrug past dus hebben nog een extra rond getoerd door leuke maar beste krappe straatjes en dorpjes met een touringcar. Maar eenmaal aangekomen bij landgoed Hoenderdeall werd al snel duidelijk dat het een mooi natuurlijk park is helemaal tussen en onder de bomen. Mooie grote en ruime verblijven en alles vrij nieuw. En meerdere dieren waar je vrij door de verblijven kunt lopen. Halverwege het park is een mooie lange laan met volières vol kraanvogels en waadvogels enz. kortom met een bus vol aviornis mensen was de dag bij die ‘laan’ al geslaagd. Door het hele park heen zaten vogels voor ieders wat wils. En dan moest het klap stuk nog komen, verscholen achter de speeltuin staat een mega volière  waar je rond om heen kunt lopen met vooral roofvogels maar ook verschillende aviornis vogels kortom zeker een aanrader om eens heen te gaan! Eenmaal terug in de bus bleek dat meerdere mensen te weinig tijd hadden gehad om alles te zien maar dat is de gok als je 2 parken op een dag wilt doen.

Aangekomen bij Blanckendeal was snel duidelijk dat er een wereld van verschil is tussen de 2 parken, de 1 kom je aan rijden in een ‘bos’ en nu rijden wij op een industrieterrein, en bij het uitstappen hoorde je al meerde mensen twijfelen wat wij te zien gingen krijgen. Maar al door lopend was er steeds meer ruimte en er was zelfs een heuse safari gedeelte.  Al is het al bij al wel een kruising tussen een grote kinderbroederij en een kleine dierentuin. Van alle soorten dieren wel wat maar niet echt een logica in de soorten en verblijven. Bijvoorbeeld en span zwarte zwanen op een hele ruime vijver en een span springbokken in een ‘weitje’, maar dat maakt het voor de kinderen wel weer leuker om ze eens van dichtbij te bekijken. Binnen bij blankendeal zit nog een ‘museum’ met oude werk voertuigen en gebruiksvoorwerpen waar toch menig oudere medereiziger nog wel een nostalgisch verhaal bij een voorwerp had. Wat ook handig was -en meerdere mensen gebruik van gemaakt hebben- is het treintje dat door het park en langs de savanne rijd zodat je zelf niet dat hele stuk hoeft te lopen. Na gezellig op het terras gezeten te hebben en de eerste ervaringen al gehoord te hebben was het tijd voor de terugreis. De hapjes onderweg waren weer als vanouds en de chauffeur wiep zich nog even op als gids om wat te vertellen over meneer Lely en zijn werken die hij voor de polder gedaan heeft. Kortom weer een gezellige, mooie en leerzame dag. Wat ik persoonlijk altijd weer bijzonder vind dat als je dan ‘s avonds op facebook de foto’s gedeeld ziet worden een iedereen de dag toch anders beleefd en andere dingen ziet in de parken. De een alleen vogels de andere is langer bij stichting opvang leeuw geweest weer een andere mooie bloemen in de kassen en de gebouwen. En zo zie je maar weer dat 2 parken op een dag wel kan en dan heb je misschien wel het meeste gezien maar lang niet alles bekeken.

Binnenkort is er weer een bestuursvergadering van regio Zwolle en gaan wij weer na denken over de reis van 2020 maar eerst een plan in elkaar zetten voor de algemene ledenvergadering die komend jaar in de regio Zwolle gehouden zou worden!

Andries heshusius