maandag 06 november 2017

 

Busreis regio Zwolle

 

De zaterdag na Hemelvaartsdag was het weer zover: De regio Zwolle ging weer op stap:

 

Het is elke jaar weer een beetje uitpluizen waar we heen zouden kunnen gaan.  Hier in het blad komen we nog wel eens een goede suggesties tegen van andere uitjes van regio’s maar omdat wij nu al enkele jaren in het voorjaar met de bus gaan is het niet altijd even makkelijk om in het kweekseizoen bij een mede hobbyist te gaan kijken met een bus vol nieuwsgierigen.

Dus kwamen wij ook dit jaar weer uit op een dierentuin, na Blijdorp en Keulen werd het dit jaar Artis in Amsterdam ik denk dat er weinig mensen zijn in Nederland die deze dierentuin niet kennen of het nu van de schoolreisjes van ‘vroeger’ is  of uit het nieuws van bijvoorbeeld de gestolen eieren van de pelikanen.

Zaterdag 23 mei om klokslag 07.00 vertrok de bus vanuit Zwolle richting ‘t harde om daar nog een stel vrolijke mensen op te pikken en zo kwamen we op een mooie aantal bij elkaar- in het totaal waren we met 40 vogelmensen op stap.

Na een stukje file kwamen we rond 09.00 uur aan in de hoofdstad en dat is voor ons plattelanders altijd al weer een uitje op zich. En de hele bus was het ook al snel eens: ‘ Mooi om er een dagje te wezen maar fijn dat de bus vanavond weer vertrekt: Je moet er toch niet aan denken om hier te moeten wonen..

2 jaar gelden in Blijdorp moesten we tussen de buien door naar de volières gaan kijken maar nu waren de weersverwachtingen wel iets ‘overdreven’ temperaturen rond de 30 graden en wij gaan met een bus vol richting de stad. Iets wat ik de week er voor wel een paar keer moest uitleggen aan collega’s. Wat de lol daar van moest gaan worden en als je dan zegt: ik ga naar Artis want die hebben een nieuwe volière gebouwd en die wil ik graag gaan bekijken is het toch altijd twijfelachtig of hun ‘o ja leuk’ wel zo gemeend is.

Maar met een bus vol mede vogelmensen is het makkelijker  praten en na een rondje vragen over wat ze van de dag verwachten en of ze wel eens eerder er geweest waren bleek dat daar nogal verschil in zat, Van een jaar of 2 geleden tot  ‘Ik was er het laatst met schoolreisje… en aan de grijze jaren van meneer te zien was dat toch wel een tijdje langer geleden.

Bij aankomt was het nog mooi rustig en besloten we allemaal een andere richting op te gaan, om 13.00 uur zou er een rondleiding komen langs de vogels voor de liefhebbers dus dan zouden we elkaar zo bij zo weer zien. En zo groot is de oppervlakte van Artis  niet dus over de hele ochtend kwamen we steeds weer bekenden tegen en een ieder was er al snel over uit: Het is een stuk mooier dan verwacht en veel meer vogels dan verwacht. Geen verzameling van een familie maar  veel soorten zijn vertegenwoordigd  en een mooie Europese volière waar nog wel wat soorten bij in passen naast de kemphanen lepelaars en de kluten .

Het vogelhuis met de inca sterns was een mooi gezicht zo’n grote groep op de rotsen, in Artis kun je op alle plekken vogels tegen komen van hele kleine waadvogels tot de grote loopvogels.

De rondleiding was special gericht op de vogels maar de gids had niet gerekend op zoveel vogelkennis en na een paar ‘corrigerende’  opmerkingen uit de groep probeerde hij het dan ook al snel over een andere boeg te gooien hij heeft ons veel vertel over de geschiedenis van de dierentuin en de vele soorten planten en stuiken die er staan. Dan hoor je toch ook nog weer dingen die ook wel geinig zijn om te weten zoals b.v. dat Artis na de keukenhof de grootste bloeiende tuin is van Nederland.

Er  zijn natuurlijk niet alleen vogels ook de aquariums zijn mooi om door telopen echt een monumentaal pand indrukwekkend.

Al bij al een mooie dag en zover ik gehoord heb was iedereen tevreden: Veel vogels gezien en het voordeel van zo’n warme dag is dat het niet druk wordt in de dierentuin dus we konden overal mooi langs lopen en goed bekijken. En als je alles goed wilt bekijken heb je wel een dag nodig.

Andries Heshusius