donderdag 02 januari 2020

 

Opentuindag met BBQ

 

‘[Opentuindag regio Zwolle

Na de vakantie periode is het tijd om alles weer op te pakken en zo ook de leden avonden van aviornis. En al enkele jaren beginnen wij deze periode met een open tuin dag en aansluitend een barbecue. Zo ook dit jaar en na een regenachtige barbecue in 2018 was het dit jaar prima weer voor een buiten activiteit. Wij waren welkom bij de families: Meulman, Hutten, Goos 

Eerst gingen wij langs bij familie Goos. Hier zaten hoofdzakelijk wilde duiven soorten in mooie ruime kweekvolières, alles aan span apart met her en der enkele vogel soorten zoals kardinalen er bij in. Alles netjes en hier is duidelijk te zien dat het meer is dan alleen een beetje hobby erbij, dit is meer een passie voor duiven en patrijzen soorten zoals de Roulrouls en het kweken ervan. Na de rondleiding kwamen wij voor het huis waar een zitje gemaakt was met een tafel vol soep en broodjes en in de zon kon er mooi worden bij gepraat over de onze hobby.

Op naar familie Hutten: Eerst dachten wij midden in een dorp uit te komen maar het was bijna op de rand van het dorp en ook daar verwacht je niet zulke achtertuinen zoals meneer Hutten heeft. Eerst ruimte voor een terras en een tuin en dan een vijver met er rond om heen verschillende vakken met ganzen soorten. Deze manier van watervogels houden wordt lastiger nu er niet meer geleewiekt mag worden en er dus meer onder netten gewerkt moet worden, maar het is toch een mooie manier van de dieren houden, winters zoveel mogelijk bij elkaar in het midden op 1 vijver en in het voorjaar paarsgewijs in weides rond om de vijver zodat er in alle rust gekweekt kan worden. Ook hier was er koffie en wat te eten dus kregen wij de tijd wel vol.

Door naar de laatste en gelijk de plek waar de barbecue gehouden ging worden: En bij aankomt was al gelijk duidelijk dat er weinig betere plekken zijn om een barbecue te houden dan hier: familie Meulman hebben hun dieren op een ‘oude’ rododendron  kwekerij van meerdere hectare. Waar over het hele terrein heen paden zijn aangelegd tussen de dennenbomen en de rododendrons zodat het allemaal nog groter lijkt met in het midden een weekend verblijf met meerdere grote volières vol verschillende soorten vogels en duiven. Van kraanvogels tot krulduiven al bij al een bonte verzameling aan vogelsoorten en ook verschillende geiten en schapen rassen kwamen wij tegen, kortom een gezellige boel. Wij kregen een rondleiding van mevrouw Meulman die ook erg veel wist van de bijzondere bomen en stuiken en dus al wandelend langs de volières links en rechts er nog wat extra erbij vertelde. de grote vijver met de enorme vissen er in maakte bij mening bezoeker ook erg veel indruk.

Voor de barbecue hadden zich 45 mensen opgegeven en over de dag zelf waren er een stuk of 10 mensen die alleen de tuinen en hokken bezocht hebben al bij al een mooie opkomt en een gezellige dag. Wij hopen het volgend jaar weer te kunnen houden en gaan als bestuur eens nadenken welk deel van de regio Zwolle nog verborgen pareltjes heeft waar wij volgend jaar gezellig samen kunnen komen voor een hapje en een drankje en mooie tuinen en dieren kunnen gaan bezichtigen.

De gene die mee gedaan hebben nogmaals bedankt en je moet maar zo denken het is misschien wel wat werk om mee te doen aan een open dag maar je hebt wel weer eens alles netjes om het huis en dat ene klusje wat al enige tijd bleef liggen is nu mooi gedaan omdat je alles spik en span wilde hebben op deze dag.

Andries Heshusius.