donderdag 07 februari 2019

 

Verslag ledenvergadering regio Zeeland

 

Ledenbijeenkomst de Stenge te Heinkenszand 28 januari 2019.

 

Op onze jaarvergadering waren alle 5 de bestuursleden alsook 21 leden en belangstellenden aanwezig. Zoals op iedere jaarvergadering opende de voorzitter onder het genot van een bakje koffie met Zeeuwse bolus de vergadering. Hij hete een ieder van harte welkom en speciaal onze spreker voor deze avond dhr. Van Rozendaal. Hij zal ons films laten zien die hij zelf gemaakt heeft over West-Papoea, Borneo en de Molukken en wel de eilanden Aru en Ceram.

De verslagen van de secretaris en de penningmeester van 2018 werden alle 2 voorgelezen. Ook werd de kas gecontroleerd en ook dit is door de kascontrole goedgekeurd, waarvoor dank heren. Er waren 2 bestuursleden aftredend maar gelukkig ook herkiesbaar. Piet Maas en Guust Huissen zijn beiden dus aangebleven als voorzitter en lid van het Zeeuwse bestuur. Gefeliciteerd heren. De landelijke algemene vergadering zal plaatsvinden in Nieuwdorp. We hopen op een grote Zeeuwse opkomst! Over de wetgeving is verteld dat er in Slimbridge ook een proef over het leewieken loopt en dat er contact gezocht zal worden. De sterfte onder watervogels is veroorzaakt door het uzutu virus waar ook de merels bij ons in de tuin aan dood gaan. Hier wordt ook aan gewerkt met deskundigen om te zien of er een vaccin te ontwikkelen is. Verder kwam de kwestie hobby- bedrijfsmatig bezig zijn met de hobby ter sprake.

Voor ons jaarlijkse uitje waren zo n 15 leden die interesse toonden. Hier kan het bestuur mee aan de slag. Na een korte pauze was het woord aan dhr. Piet van Rozendaal. Het zijn 3 filmvoorstellingen geworden. Het zijn zeer professionele films voorzien van ingesproken teksten. En wat we allemaal te zien kregen was echt fantastisch. Midden in de regenwouden op de baltsplaatsen van div paradijsvogels die hun baltsrituelen opvoerden. Edelpapagaaien, kakatoes vele soorten neushoornvogels scharrelend in de bomen op zoek naar vruchten. Maar ook ijsvogels en kleinere zangvogels passeerden de revue. Ook de problemen van houtkap en palmolie en suikerrietplantages kwamen voorbij. Zelfs de plaatselijke bevolking van de Aru eilanden deden hun verhaal over deze problemen. We zagen hoe er in het oerwoud schuilhutten werden gemaakt van takken en lianen. Dit om zo voor Piet een zo goed mogelijke situatie te creƫren om de paradijsvogels al baltsend te filmen. Deze avond was om 23.00 uur ten einde, eigenlijk te laat voor de mensen die de volgende dag moeten gaan werken. Maar ja om zulke mooie films te laten schieten. Na Piet te hebben bedankt kon iedereen weer huiswaarts en zien we jullie graag weer op 6 en 8 april in Nieuwdorp en de Stenge.

 

Namens het bestuur, Armin Klaassen.