maandag 06 november 2017

 

verslag bijeenkomst 22 maart regio Zwolle

 

ledenavond regio zwolle:

Op woensdagavond 22 maart was het weer eens tijd voor regio Zwolle om  richting wegrestaurant  de mol te reizen voor een avond praten over vogels en deze avond in het bijzonder over duiven.

Om 20.00 uur opende de voorzitter de avond voor en goed gevulde zaal. Veel nieuwe gezichten en duivenmensen waren deze avond afgereisd om te kijken hoeveel soorten er wel niet zijn  in deze tak van hobby.

Vanuit het bestuur was er weinig nieuws te melden de busreis gaat door we zitten ruim op de helft met aanmeldingen.

Herman gaf het woord over aan wim moed, Wim is geen onbekende voor de regio Zwolle en heeft hier al vaker gesproken over duiven. Maar dat de duiven binnen aviornis leeft is wel te merken aan de eerder al genoemde mooie gevulde zaal.

Wim heeft vele soorten duiven zelf gekweekt en kan dus uit eigen ervaring vertellen over het gedrag en de omgang die toch bij elke duiven soort nog weer verschillend is:  De ene soort is mooi rustig en kan prima in een gezelschapsvolière met andere vogels en duiven en de andere soort kun je het ene jaar zomaar mee kweken terwijl het jaar er op het kweekoppel elkaar in 1 dag vermoorden. Dat duiven geen melkkoeien zijn is wel algemeen bekend , er zijn zelfs soorten die maar 1 ei per jaar leggen dus voor het snelle geld hoef je ze niet te houden. Maar toch groeit de interesse in duiven nog altijd en dan zijn mensen als Wim van belang om een eerlijk verhaal te horen over de verschillen tussen de soorten zodat je als beginner niet voor teleurstellingen komt te staan en snel ontmoedigd wordt en voor de kwekers is een man als Wim van belang om zijn contacten zodat onderling gezorgd kan worden dat de duiven die er nu nog zijn ook over vele jaren nog terug te vinden zijn  in verschillende volières. Want na het import verbod is het wel gevaarlijk aan het worden met inteelt en dus uitsterven van soorten bij de kwekers ook hier heeft wim –helaas-  meerdere voorbeelden van op foto.

Wim heeft ons vanavond vele soorten laten zien bij kwekers en in de vrije natuur  van de zaadeters tot de vruchteneters.

En na afloop heb ik een rondje door de zaal gedaan en daaruit bleek wel weer dat er dus een groep ‘duivenmensen’ bij aviornis zitten die de meeste soorten wel kennen maar dat ze steeds lastiger te vinden zijn en een deel die verbaast is dat er zoveel soorten zijn en zoveel kleuren. Van heel klein tot groter dan een houtduif.

Kortom dit soort avonden zijn leuk en goed :wie weet was er nog iemand die geïnspireerd is door wim zijn verhaal en nog eens door zijn tuin loopt of nog ergens ruimte is voor een volière voor een paar duiven. En was er nog een kweker die denk al vind ik dat ene soort duif niet de mooiste laten we toch maar een koppel opzetten zodat ze voor de toekomst bewaard blijven.

De verloting werd nog iets spannender gemaakt door dat  1 van de leden een nieuwe trapvoerbak in gebracht had.

Al bij al weer een geslaagde avond.

 

Andries Heshusius