donderdag 03 november 2016

 

Opentuindag regio Zwolle

 

Open tuindag regio Zwolle:

Regio Zwolle heeft de traditie om het ledenavonden seizoen te openen met een opentuin dag. Dit jaar was de gemeente Oldebroek  weer eens aan de beurt om te laten zien wat de leden daar in hun achtertuinen schuil houden. En dit jaar wilde het bestuur dat eens  extra groot aanpakken en de dag afsluiten met een hapje en een drankje. Regio Zwolle had van dhr Zwep een legaat gekregen en na verschillende ideeën en afwegingen was er besloten om voor een deel van het geld een barbecue  te houden voor de leden en genodigden.

En om het te doen in Zwep stijl werd er besloten om daar ook jong aviornis bij te betrekken. Zwep had altijd veel plezier als er jonge mensen met de vogel hobby bezig was, jong aviornis was dan ook iets wat hij een warm hart toe droeg.

Zo kwam het dat er een 20 tal jonge en jong van geest mensen van ver buiten Zwolle  tot van uit Frankrijk vandaan zaterdag 27 augustus naar de gemeente Oldebroek afreisde om een dagje vogels te kijken en er over te praten. Enkele deelnemers wilde tellen hoeveel mensen er deze dag  geweest waren maar allemaal zijn ze de tel kwijt geraakt dus het blijft gissen naar het juiste aantal, maar de schattingen leken wel op elkaar dus gaan we er van uit dat er rond de 80 mensen op de uitnodiging van regio Zwolle waren afgekomen en het rondje gemeente Oldebroek gemaakt hebben.

Aangezien ik het deze dag makkelijk had en het op de fiets  aan kon ben ik begonnen bij het adres wat het verste van mijn huis aflag: fam. Boeve

Bij familie Boeve valt gelijk bij aankomt de grote natuur vijver op die gelijk achter het huis ligt en een groot deel van de tuin in beslag neemt. Het terras en blokhut was een uitgelezen plek om de eerst vogel mensen tegen te komen. Er was aan alles gedacht , van koffie tot fris drinken en van cake tot koekjes. En met een uitzicht op zo’n grote vijver laat het zich raden dat het gelijk gezellig was en de ross en hawaii ganzen die daar rond dobberen  trokken zich niet veel aan van de vele bezoekers. Op de vijver zit een span waterhoentjes met jongen die het wel makkelijk vonden elke dag hun voer aangeleverd te krijgen. Zonder dat ze daar in het wild voor op zoek te moeten gaan. Als we dan rond geleid worden door  Hendrik Jan komen we eerst langs de rennen met de laatst jongen er zitten nog hele kleine tussen. Achter een hoge heg verscholen  komen  we dan in een hele lange overdekte ren met een ‘sloot’ over de hele lengte  van de ren met veel struiken aan beide kanten dus veel schuil plekken, en met dit warme weer maken ze daar goed gebruik  van. Het is dus even zoeken na alle eenden. Maar naar een tijdje komen de eerst boomeenden en talingen voor de dag. Gelijk achter deze ren zit een ruime overdekte ren met veel jonge eenden:  Het ziet er naar uit dat de kweek weer goed geweest dit jaar. 

Volgende stop is voor mij een bekend adres:  Eibert Heshusius

Bij Eibert was het meeste diversiteit  te zien deze dag. Hij staat ‘bekend’ om zijn vele duiven maar ondertussen heeft hij een hele diverse verzameling vogels van kraanvogels tot schoenbek reigers en van hokko’s tot fazanten.  Ook hier was weer eten en drinken genoeg dus eerst maar weer even op het terras gezeten bij praten met weer andere mensen.  Ook de tuin van vader Heshusius kon de goedkeuring van de bezoekers verkrijgen. Als we langs Eibert zijn rennen lopen blijkt  al snel dat de duiven nog voor veel mensen een onbekend terrein is:  je hoort vaak, wat zijn er toch veel soorten duiven en wat een mooie kleuren en vooral: wat zijn ze groot. De kuifsierama’s  waren wel het gesprek van de dag: wat een herrie. Was toch wel de uitslag bij de meesten.  Bij Eibert wordt nog volop verbouwd maar de ruime rennen voor de hokko’s en de kraanvogels beloven veel goeds. De grote overdekte ren die vanuit de woonkamer te bekijken is met een vijver in de midden met eenden, hamerkoppen en abdim ooievaars is voor sommigen al een uitgesproken wens: Als we deze al eens in de tuin hadden staan .

Weer op de fiets naar fam Van de Heuvel:

Bij Van de Heuvel valt gelijk de strakke tuin op als je de oprit op rijd. Bloemen perken en strakke bordes met struiken en planten. Alles even mooi in de bloei. Hier is een ‘uitstervend’ deel van onze hobby te bekijken: Een tuin met daar in opgenomen een weide met gaas van ongeveer 1.20 meter hoog met een siervijver  en daar in een stel eenden. Vol met bomen en struiken.  Zo kom je ze nog zoveel tegen -geen grote overdekte rennen en geen overspanning met netten. Maar dit zal binnen enkele jaren toch het verleden gaan behoren. Het soort romantiek wat dit soort tuinen en rennen uitstraalt zal zeker bij velen gemist gaan worden. En voor beginnende liefhebbers wordt het een stap moeilijker om te beginnen met deze mooie hobby. Ook hier weer genoeg te eten en te drinken. En hier kwam ik ook onze vrienden van jong aviornis tegen. Dus aan gesprekken geen gebrek.

Toch weer op de fiets gesprongen naar fam. Van Weeghel

Van Weeghel is net overgestapt van 1 grote overdekte ren met een ruime vijver aan de voorkant  voor eenden naar een ren met meerdere vakken er in en veel fijnere mazen net en gaas zodat in sommige rennen ook wildzang en kleine duiven kunnen. De rennen langs de zijkant waren voor de vele jongen en vooral de grote groepen Europese patrijzen waren mooi om bij te kijken. Van Weeghel maakt al jaren in zijn vrije tijd vangkooien en voor deze dag had hij een mooie actie bedacht: Een ieder kon zijn naam en adres in een doos doen en tijdens de bbq zou er dan een kaartje uit getrokken worden en dan zou je zo’n vangkooi krijgen. Dit soort acties maken een dag al deze alleen maar leuker.  Wat hier ook zeker tot het gesprek leidde was de strakke manier van opfokken: Vele bakjes met soorten grit en vitamines netjes gecodeerd op een rijtje. Een speciale ruimte voor de broedmachines, en ruime schone opfokbakken. Kortom alles tot in de puntjes verzorgd.  Ook hier was weer een tafel met eten en drinken van bolletjes tot stroopwafels. koffie en fles ranja voor de kinderen, kortom ook dit deel was goed over na gedacht.

Op weg naar het laatste adres en naar de bbq:

Fam Boonenberg stond eerst ook op het lijstje om te bekijken maar aangezien daar de bbq zou zijn en Henk druk zou zijn daarmee was er besloten om dit adres niet te vermelden aangezien iedereen daar toch zou eindigen. Maar Henk heeft de luxe om naast een oude molen te wonen die ze net helemaal aan het restaureren zijn en waar wij mooi konden buiten zitten en zelfs nog binnen mochten kijken bij een werkende molen, nog voor dat prinses Beatrix hem komt openen binnenkort.

Bij Henk achter de schuur is een mooie ruime en vooral hoge overdekte ren te zien met een grote lange vijver aan de ene kan en aan de andere zijn kant enkele rennen voor het jonge spul. Henk is echt een liefhebber die een paar eenden ganzen en zwarthals zwanen heeft. Volgens velen paste er veel meer vogels in de ren als dat er nu in zaten maar Henk vind het wel goed zo.

Genoeg vogels gezien, tijd voor een hapje en een drankje:  Het voordeel van een  vrije opentuin dag is dat iedereen zijn eigen rondje kan doen  en dus over de hele dag verdeeld mensen rond lopen maar de kans is dus aanwezig dat je elkaar de hele dag mis loopt. Dan is de dag eindigen met een bbq wel zo mooi. Dan kom je elkaar zeker tegen en kun je de adressen nog even onderling bespreken. Heb je dat daar gezien en heb je gezien hoe hij dat  deed.  Er was een goede slager gevonden om verschillende grote pannen en een bbq te plaatsen en een mooie ruime tent om dit  alles onder te zetten. Vele soorten vlees en salades kortom alle gerechten voor een gezellige middag. Hier viel al snel de naam Lammert Zwep.  Lammert hielt zeker van een hapje en vooral van gezelligheid dus dit alles bij elkaar: Het mooie weer om buiten te zitten. Het goede eten. Vele mensen met de zelfde hobby.  Jeugd. De oude ambacht van de molen,  Dit alles  bij elkaar maakte dit een voortreffelijke besteding van een  deel van het geschonken  bedrag aan de regio Zwolle.

 Nu rest mij alleen nog om alle deelnemers te bedanken voor het open stellen van de tuinen en rennen. En ook zeker voor het vele eten en drinken dat op elk adres aanwezig was. Volgend jaar gaat de regio Zwolle weer proberen om in het drukke schema van Aviornis activiteiten een open tuin dag te organiseren voor dat de ledenavonden weer beginnen.  Maar daar over later meer.

Andries Heshusius