Zaterdag 20 juni vond het Vogelsymposium plaats op de campus van Groenhorst Barneveld. Zo’n 160 mensen kwamen naar Barneveld om kennis en ervaring met elkaar te delen op het gebied van avicultuur. 

De grote meerderheid was afkomstig uit Nederland, een klein aantal gasten kwam uit Duitsland en Vlaanderen. Ongeveer de helft van het publiek is werkzaam in dierentuinen (lid van de Harpij), de andere helft is vogelkweker en lid van onze vereniging. De directeur van Groenhorst Barneveld, Gertwim de Haas, opende deze dag om 10.15 uur, waarna het programma van sprekers aanving. Vier sprekers hebben een lezing gegeven, namelijk Frank Verstappen (dierenarts Artis/ Avifauna), Jan Dams (Weltvogelpark Walsrode, Duitsland), Harald Schmidt (curator Diergaarde Blijdorp) en Paul Rose (Exeter University/ WWT Slimbridge, UK).

Er kwamen tal van boeiende onderwerpen aan bod. Frank Verstappen sprak over actualiteiten rondom vogelgriep en andere zoönosen, maar bracht ook enkele wetgevingszaken aan de orde. Paul Rose heeft gedragsonderzoek naar flamingo's gedaan in Europese dierentuinen, in relatie tot broedsucces. Hij gaf een boeiende en vermakelijke presentatie over Captive Flamingo Management. Daarna volgde Jan Dams, bioloog in Walsrode, met een presentatie over de toekomst van hoenderachtigen in avicultuur. En ten slotte sprak Harald Schmidt over de uitdagingen die men tegenkomt bij het instandhouden van vogelpopulaties in dierentuinen, met de nadruk op zeevogels zoals papegaaiduikers.

De sprekers ontvingen als dank de bekende Aviornis-uitgave "Watervogels houden, 't is een hobby" uit handen van de organisatie. 

Bezoek deze pagina voor de te downloaden items

Een groep enthousiaste studenten van Groenhorst hielp met praktische zaken, zoals de ontvangst van de mensen en uitleg op de vogelafdelingen die de school rijk is. Het was mooi om te zien hoe de studenten de rol van gastheer of gastvrouw op zich hebben genomen, waarbij ze eigenlijk allemaal graag ook een praatje met alle  sprekers maakten. Na de presentaties was er volop gelegenheid om elkaar te spreken over de gezamenlijke interesse, onder genot van een hapje en drankje. Tevens werden de vogelafdelingen opengesteld zodat men een kijkje kon nemen bij alle volières en vijverpartijen die de school rijk is: van kanarie en oranjekuifkaketoe tot kuifzaagbek en kroonkraanvogel, er was van alles te zien. 

De dag werd rond 17.00 uur afgesloten met borrel, een barbecue en een heerlijk ijsbuffet. We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen over deze gezellige dag! We hebben genoten van de aanwezigheid van alle gasten, de geweldige sprekers en de boeiende ontmoetingen en gesprekken. Kortom: het was een inspirerend weekend voor alle betrokkenen!

 

Het Vogelsymposium op 20 juni 2015 in Barneveld, georganiseerd door Aviornis Int. Netherlands en Stichting de Harpij

Posted by Vogelsymposium on woensdag 24 juni 2015
Cover programmaboekje