Aviornis Nederland sponsort kweekprojecten in Spanje

Aviornis International Nederland sponsort kweekprojecten van bedreigde vogelsoorten bij Cañada de los Pájaros, Spanje

Door Jaap Korten
Zoals gepubliceerd in het Aviornis International magazine, oktober 2022

 


 

Tijdens een door Aviornis georganiseerde vlieg/busreis naar Andalusië in 2013 is Aviornis Nederland met 41 leden uit een aantal regio’s bij  Ca?ada de los Pájaros op bezoek geweest.
Helaas is Ca?ada de los Pájaros door de corona periode in financiële problemen geraakt. Vanwege de lockdowns was er geen toegang van betalend publiek. Daardoor kunnen zij de kosten niet veel langer opbrengen om hun kweekprojecten van bedreigde soorten voort te zetten. Aviornis Nederland werd benaderd voor financiële ondersteuning.
Omdat het om aan Aviornis vogels gerelateerde belangrijke kweekprogramma’s gaat en aan onze doelstellingen voldoet, is besloten een donatie beschikbaar te stellen.
Ca?ada de los Pájaros zal bij de kweek-volière van de witkopeenden, dat voor het publiek toegankelijk is, een sponsorbordje uit naam van Aviornis Nederland plaatsen.

Cañada de los Pájaros is een privé vogelreservaat in de buurt van Sevilla, Andalusië, Spanje. En heeft een uitgebreide collectie van o.a. watervogels, steltlopers, ibissen en een grote groep roze flamingo’s. Ook zijn er Europese- en kroonkraanvogels. En natuurlijke broedkolonies van Europese ooievaars en kwakken.
Cañada de los Pájaros is zo’n 25 jaar geleden ontstaan door een oude grindgroeve om te toveren tot een vogelreservaat met een grote lagune.
Tijdens ongunstige weersomstandigheden wijken vogels er naar uit, als alternatief voor de wetlands van Doñana National Park.
 

In de tachtiger jaren werd de Europese endemische populatie van de knobbelmeerkoet ernstig bedreigd, doordat zij alleen nog voorkwamen in een paar wetlands in het westen van  Andalusië. Eind jaren tachtig heeft Cañada de los Pájaros vergunning gekregen om een kweekprogramma met de knobbelmeerkoet op te starten. De eerste herintroductie vond plaats in april 1992 met het uitzetten van 22 exemplaren. Om de Spaanse populatie genetisch te versterken werden er in 1998 officieel vanuit Marokko eieren ontvangen.
Tot nu toe zijn er zo’n 1.200 knobbelmeerkoeten in de vrije natuur uitgezet.

De marmertaling is ook een ernstig bedreigde soort. In 2008 is Cañada de los Pájaros begonnen met het fokprogramma voor uitzetting in de vrije natuur. Inmiddels zijn er zo’n 1.000 exemplaren vrijgelaten.

De soort zuiverheid van de witkopeend werd in de vrije natuur bedreigd door ongewenste hybridisatie met de niet-endemische rosse stekelstaarteend (Ruddy Duck). De Ruddy Duck is inmiddels op de Europese lijst van invasieve exoten geplaatst en daar mag ook door liefhebbers niet meer mee worden geweekt. Ca?ada de los Pájaros heeft ook een kweekprogramma van de witkopeend gestart voor herintroductie.
Aan de kweekprogramma’s is recenter de witoogeend toegevoegd.

Het vrijlaten van gekweekte vogels vindt nu jaarlijks in de eerste week van februari plaats, in het kader van World Wetlands Day op 2 februari. Het gebeurt onder grote belangstelling en ook met allerlei activiteiten voor kinderen om zodoende al vroeg bewustzijn te creëren voor natuur- en diversiteit behoud.
Ondanks de hoge temperaturen en droogte dit jaar in zuid Spanje zijn de broedresultaten dit seizoen gelukkig niet negatief beïnvloed.