18-06-09

 

Regio Holland voorjaars opendag Waterland.

 

Verslag voorjaars opendag Waterland 2009

Op zondag 3 mei was het dan zover, de hele week voorafgaand was het mooi voorjaarsweer, dat was dus een goed vooruitzicht.

Om 9 uur Peter Kok opgehaald zodat we volgeladen met prachtige lelies en bewegwijzeringbordjes de gemeente Waterland opzochten om de bordjes waar wij vonden dat dat zinvol kon zijn te plaatsen.

Voor 10 uur waren we al bij Ad Disseldorp in Broek in waterland waar ook al de eerste bezoekers waren gearriveerd. Met het verstrijken van de tijd werd het in plaats van al lichter, dat is toch normaal in de ochtend, werd het al donkerder en het begon al meer en meer te dreigen met regen!!!!  

Ad had alles op de regel, de hokken met zijn duiven en kwartels zagen er piekfijn uit.deze waren goed bevolkt maar niet te vol. Ad begon zijn verhaal te vertellen en omdat hij eerder weg moest vanwege een familieaangelegenheid verwachte hij voor de lunchtijd verreweg de meeste mensen en dat is ook uitgekomen ofschoon er bij het scheiden van de markt toch nog twee personen kwamen die Ad net nog naar behoren te woord kon staan.

Op de kleine beschikbare ruimte kunnen heel veel kleine dieren, je moet dan met de keuze van het assortiment rekening houden maar de passie en de betrokkenheid waarmee Ad zijn hobby uitoefent lijd daar helemaal niet onder, integendeel zal ik bijna durven stellen.

Op naar Jan Santhuizen, ook in Broek in Waterland, en op de minuut af om klokslag 10 uur kwamen de eerste spatten naar beneden, het ging niet hard maar toch, je werd er eigenlijk niet nat van maar je bleef ook niet droog!!!!!Dat was even niet voorzien dus op dat moment, want het werd opeens behoorlijk druk, was Jan en Frida alleen maar bezig met stoelen verplaatsen van voor naar achter zodat iedereen droog kon zitten en genieten van de heerlijke koffie van Frida die bijna niet aan te slepen was. Daardoor was er geen tijd om de gever van de narcissen te bedanken en ook daardoor heeft Jan relatief weinig mensen kunnen spreken. Later werd dat beter, (ook het weer) toen kwamen de mensen meer verspreid tot diep in de middag. Verscheidene bezoekers gingen toen ook het land in om de grote vijvers van dichtbij te zien en de vele wetenswaardigheden van Jan aan te horen.

Tegen vijf uur kwamen de laatste bezoekers en die hebben nog even lekker nagezeten. Jan dacht dat er ongeveer 50 bezoekers bij hem zijn geweest en spreekt dan ook over een zeer geslaagde dag. Natuurlijk gaat het erom om veel te zien maar dat is voor eenieder verschillend, de een wil veel dieren zien en dan graag bijzondere en zeldzame, de ander kijkt meer naar de locatie, weer een ander heeft de aandacht bij de beplanting maar allen zijn geïnteresseerd bij de verhalen en onderlinge gesprekken en ervaringen.

Dat geld ook voor de gastheren in Marken. Op het moment dat wij bij Outger Commandeur waren was het net rustig met ander bezoekers dus Outger dacht eraan ook maar even mee te gaan lunchen in de “Vischer” nou dat heeft hij kunnen vergeten net als Cees Boes, zij hebben maar een zak patat laten halen zodat ze niet omkwamen van de honger. Verspreid over de hele dag is daar bezoek geweest zodat ze bijna iedereen hebben kunnen spreken en alles naar tevredenheid hebben kunnen laten zien.

Ook hier jammer van de regen maar ja, het is ook al zoveel jaren goed gegaan!!!! Tussen 12 en 2 uur was er gelegenheid de lunch te gebruiken in rest. ”De Vischer” ook in Marken. Daar was het behoorlijk druk maar onze gastvrouw had een hoek voor ons vrij weten te houden zodat de beschikbare tafels snel waren gevuld. Het leek wel of niemand haast had totdat bleek dat het was opgehouden met regenen en de zon tevoorschijn kwam, kwamen er ook weer stoelen vrij.

Er werd goed gebruik gemaakt van de in te wisselen lunchbonnen en ik had ook de indruk dat er smakelijk werd geconsumeerd. Ook heb ik niemand gehoord over de bewegwijzering dus misschien toch goed aangegeven in de uitnodiging in het vorige regio blad. Omdat ik ook in dat blad uitvoerig ben in gegaan wat er zo allemaal te zien zou zijn op deze vier locaties beperk ik mij met een kort verslag van de dag zoals ik het heb ervaren met de conclusie dat ondanks het wat mindere weer iedereen genoten heeft en toch weer een gezellig samen zijn is geweest.

Op de locaties hadden we de gastfamilies al bedankt voor het spontaan openstellen van hun “heerlijkheid” en met het overhandigen van een flesje wijn en een bos prachtige lelies van Peter,

Ik wil dit verslag eindigen met nogmaals onze dank uit te spreken voor de genoten gastvrijheid zodat alle bezoekers weer van een mooie “Aviornis”dag hebben kunnen genieten!!!!

Ook ik heb er van genoten en graag georganiseerd.

Jos Strooper
activiteitencoördinator.