12-04-08

 

Aankondiging opendag / excursie in Zuid-Holland en Zeeland

 

“OPEN DAG” in de zuidelijkse punt van Zuid Holland en Zeeland

Op Zaterdag 12 April hebben wij de hierna volgende excursie georganiseerd.

Ik weet het, het is niet voor iedereen om het hoekje van de deur maar dat kan ook niet anders als de regio zoals de onze,   van de Wadden- tot de Zeeuwse eilanden is!!!!

Dat neemt niet weg dat er in het dun bevolkte gebied ten zuiden van Rotterdam wel degelijk zeer interessante leden wonen maar dat ook het landschap uitermate geschikt is voor met name wat er in de natuur en natuurgebieden te zien is aan water- en andere vogels.

Om zo’n gebied of streek eens te zien of te bezoeken moet je eigenlijk een doel of een boodschap hebben en dat is nu precies hetgeen ik voor elkaar heb gekregen bij drie leden van “Aviornis”en……. een parkbeheerder midden in dit gebied.

Als u alles intensief wilt bekijken en beluisteren zult u vroeg uit de veren moeten maar dat komt op deze Zaterdag erg goed uit want dan word er “Luilak” gevierd en bent u toch al vroeg wakker…..gemaakt! Met andere woorden, i.v.m. de ruime onderlinge afstanden en de vele bezienswaardigheden is het aan te bevelen vroeg aan deze tocht te beginnen want er is voor gekozen om het te gieten in de vorm van een z.g. “OPEN DAG” hetgeen betekent dat u uw route en tijd geheel zelf kan plannen. Daarom geef ik de deelnemende “liefhebbers” in alfabetische volgorde t.w.

Bij Thijs Keereweer, Oud Piershilseweg 6 in Piershil. tel; 0186 - 692171 Thijs is onder ons wel bekend van de ringen die hij vijftien jaar voor “Aviornis” heeft verzorgd. Van het allereerste begin is hij lid geweest en heeft jaren achtereen ook bestuurlijke functies vervult. Het was interessant te horen hoe het er in die begin jaren aan toe ging in onze vereniging en de vele veranderingen die er door de jaren heen zijn geweest.

In de buurt van zijn huis gekomen kan het niet missen om hem te vinden, hij heeft namelijk in de loop der jaren zijn hele tuin overdekt met netten. Als je in de aan het huis gebouwde serre bent zit je letterlijk en figuurlijk tussen de dieren. De vele vijvers en vijvertjes en het vele groen maken het een lust voor het oog. Je ogen zien aldoor wat anders, dan zijn het watervogels in verschillende soorten, dan weer steltlopers zoals de Kluten en kraanvogels w.o de Zwarte kroon- en Europese kraanvogels.

Het is echt genieten van hun vrije tijd voor de familie Keereweer op zo’n heerlijke locatie!!!

Bij Martien Timmerman Oude Polderdijk 1 in Zierikzee. tel; 0111 - 416538 Om daar te komen moet je eerst erg goed opletten bij het oversteken van de provinciale weg maar als dat goed gelukt is zie je in de onderdijk in het groen verscholen het huis met toebehoren van Martien. Het toegangspad is alleen in één richting verkeer mogelijk en dat maakt alles zo bijzonder, dat geld overigens alleen voor het toegangspad want als je dat eenmaal hebt overwonnen gaat er rondom het huis een wereld voor je open.

Een en al dier met hoofdzakelijk bergeenden w.o. veel wilde! 

Op het moment dat ik er de eerste keer was was het betrekkelijk rustig maar bij de tweede bespreking waren er wel tachtig aan komen vliegen. In het voorjaar (bijvoorbeeld tien mei) gebeurt het meer dan eens dat er wel driehonderd wilde bergeenden de locatie van Martien aan doen en niet alleen om z’n voerbakken leeg te vreten maar er broeden ook verscheidene stellen, dertig, veertig paren is normaal, aldus Martien.

Als hij zijn tuin zou overdekken met netten heeft hij in drie jaar de investering eruit aan voer maar mist dan wel het grandioze gezicht en gevoel wat deze wilde dieren toe voegen aan zijn hobby en wil dat absoluut niet missen.

Verder is het een deskundige op het gebied van mutanten en kruisingen en kan daar uitgebreid over vertellen maar ook een voorbeeld van laten zien bij een Brand- met een Roodhalsgans. Het is bekend dat niet iedereen hiervan voorstander is maar juist het verhaal eromheen en wat er in het wild gebeurt is beslist het aanhoren waard!

Het is goed dat onze gastheer een jaar geleden met pensioen is gegaan want er is nog veel te doen en er zijn nog plannen te over zodat hij zijn vrije?tijd erg goed kan besteden aan zijn mooie hobby. Niet te vergeten zijn acht gastvriendelijke bijenvolken krijgen van Martien een goeie verzorging en zijn in de omliggende fruittuinen een zeer geziene gast.

En bij Paul Voogd Broekweg 21 in Ouddorp, tel; 0187 – 681354. Midden in de bebouwde kom ligt tussen de huizen een ha. tuin opgesloten met allerlei hokken, vijvers, gazons en….. bomen, vooral ook deze bomen zijn bijzonder omdat zich daar in de natuur tientallen muisparkieten hebben genesteld. In nesten zo groot als een tweehonderd liter drum bevinden ze zich daar en vliegen vrij rond, ’t is er groen van, een heel bijzonder gezicht, ik had dit niet voor mogelijk gehouden in Nederland.

Wat er verder te zien is eigenlijk niet uit te leggen, alles wat kan vliegen is daar te vinden en in aantallen van duizend tot tweeduizend, sterk afhankelijk van aan-en afvoer van dieren want er is een “levendige” handel bij Paul, tot zelfs over de grenzen. Wat wel nog apart vermeld mag worden zijn de “Hokko’s”” die hier rond lopen en dat zie je niet overal. Gemakshalve beperk ik mij met een beknopte beschrijving van wat er hier allemaal te zien is omdat je dit gewoon met eigen ogen moet gaan zien en meemaken!!!!!!

Over vrije tijd moet je met Paul niet beginnen want als hij niet met z’n dieren bezig is het het akkerbouwbedrijf wat hem bezig houd w.o. een gedeelte bestemd voor het zaad van de “ Oost Indische Kers” en of het dan nog niet genoeg is werkt hij ook nog eens per week één dag (15 uur) op de visafslag van Ouddorp maar dat doet hij misschien wel om de verse vis die hij dan mee mag nemen naar huis waar zijn hele familie van profiteert en als er op het juiste moment van bakken bezoek komt die even moet wachten op Paul dan besef je eigenlijk pas hoe vis moet zijn!!!!!!(laat Paul nog maar even weg blijven)

Bovengenoemde heren zijn, al of niet met hulp, absoluut in staat onder het genot van koffie of wat anders met wat lekkers erbij u deze dag te vermaken, wat te leren, van gedachte en ervaringen uit te wisselen en als het weer dan een beetje mee zit kan dit weer een prachtige “Aviornis”dag worden, echt een dag om mee te maken!!!!

Op het Faunapark ”Flakkee” aan de Duivenwaardsedijk 22 in Nieuwe Tonge hebben wij de gelegenheid om de lunch te gebruiken……. maar dat niet alleen!

Faunapark “Flakkee” is een fraai aangelegd park vol flora en fauna met een ruim assortiment dieren dat varieert van Austr. parkieten tot roofvogels, uilen en verschillende grotere dieren zoals herten en kangoeroes. Het park met een oppervlakte van 2,5 ha. is opgezet en wordt onderhouden door vrijwilligers die vinden dat voor een ieder dit park toegankelijk moet zijn en daardoor is de toegang gratis maar een vrijwillige bijdrage is altijd meer dan welkom.

In januari j.l. is men begonnen met de bouw van het pannenkoekhuis de “Flierefluiter”maar zoals het zich nu laat aanzien kan er straks in deze voor ons passende omgeving genoten gaan worden van een heerlijke lunch á la Carte en om even bij te komen!!!!!

U zult in dit nummer een strookje vinden om uit knippen welke recht geeft op € 7,00., in te leveren aan het personeel van de “Flierefluiter”. Indien u meer besteed als deze zeven euro moet u dat zelf bij betalen zo ook voor meereizende vrienden of familieleden.

Om een deugdelijke routebeschrijving te maken is in dit geval voor mij eigenlijk ondoenlijk omdat we geen volgorde en rijrichting hebben bepaald kan men van alle kanten gaan van her naar der. Zeer aanbevelenswaardig en ideaal is in dit geval dus een routeplanner!!!!

Het handigste is mee te rijden met iemand die hiervan reeds in het bezit is, mocht dit echter niet het geval zijn probeer er een te lenen of ga nog een stap verder en vind dat de tijd nu is aangebroken om er een aan te schaffen (hij wordt echter niet vergoed door ons)

Zoals ik al suggereerde is het in dit geval ideaal om met meerdere samen te gaan rijden, het bevordert de gezelligheid, is beter voor het milieu en de kosten zijn lager, dus wat let ons. Ik heb bewust de telefoonnummers van de gastadressen genoteerd opdat voor degene die de weg toch nog kwijt zijn deze even kunnen raadplegen het beste te rijden om er te komen.

Ten slotte wil ik eindigen met deze uitnodiging aan allen met de mededeling dat het beslist de moeite waard is om dit mooie gedeelte van onze regio een keer te bezoeken. Het landschap, de gastadressen met hun grote variatie in locatie en dieren en de ervaringen van betreffende mensen, dat moet je meemaken.

Als je de tijd niet rekent ben je er zo.

Met vriendelijke groet,

Jos Strooper, activiteitencoördinator