21-08-15

 

Verslag Ledenbijeenkomst Mid-Nederland met Vogels IJsland

 

Verslag Ledenbijeenkomst 21 april 2015

Tijdens de inloop werden foto’s vertoond van de ALV 2015 te Echten.
En van de voorgenomen regiobusreis naar parken in Noord Holland.
En informatie verstrekt over het 3de Vogelsymposium.
Er was een goede opkomst en de zaal van Groenhorst Barneveld met uitzicht op een paartje kroonkraanvogels was vol, mede doordat een aantal personen uit regio Nijmegen speciaal voor de IJsland presentatie waren gekomen.

Na de koffie met cake werd de avond door de voorzitter geopend met nog een korte toelichting over de ALV, waar Marius Sijtsma de zieke voorzitter Pierreco Eyma op voortreffelijke wijze heeft vervangen.
Hij ontvangt daarvoor nogmaals een spontaan applaus van de aanwezigen.
En waar secretaris Tonnie Grolleman afscheid nam van het hoofdbestuur en de ook aanwezige Ineke van Dieten haar plaats heeft overgenomen.

In het voorjaar van 2016 bestaat regio Midden-Nederland 30 jaar.
En dat zouden wij graag groots willen vieren.
Wij zijn op zoek naar meer donaties naast de reeds bestaande vaste sponsor Arie Blok B.V uit Woerden en in het afgelopen jaar twee nieuwe sponsors, de firma Terraglas uit Nieuwendijk bij Gorinchem en de Stichting Fowl Oase uit Driebergen-Rijsenburg. En hopen dat nog meer bedrijven en ook particulieren financieel zouden willen bijdragen om het feest mede mogelijk te maken.

Deze avond ging de presentatie over de Vogelwereld en indrukwekkende natuur van IJsland.
Naar aanleiding van de rondreis met een aantal geïnteresseerde Aviornis leden in mei 2014. Tijdens de 12-daagse reis werden de belangrijkste vogelgebieden van IJsland aangedaan.
En dat leverde een goed overzicht op van de diverse vogelsoorten en de imposante vulkanische omgeving. Het is geen reisverslag geworden.
Aan de hand van foto’s van Janna en Jaap Korten wordt een uitgebreid beeld gegeven van wat er in de diverse gebieden te zien is.
Ontegenzeggelijk is een van de hoogtepunten de grote aantallen harlekijn-eenden, Barrow’s brilduikers en grauwe franjepoten in het snelstromende smeltwater van de Laxa rivier bij Myvatn.
Tijdens een avondwandeling een gelukstreffer met een in het ruige lavagebied uiteindelijk stap voor stap toch benaderbaar sneeuwhoen.
En fraaie goudplevieren.
De kolonies papegaaiduikers op de kliffen van het eiland Grimsey.
En samen met Jan van Genten en alken op de vogelrotsen van het Melrakkaslétta gebied en schiereiland Langanes, de zogenaamde vogelroute.
En de unieke papegaaienduikers rots van Borgarfjördur Eystri.
Broedkolonie Noordse sternen bij Hali en indrukwekkende broedkolonie grote jagers op het schiereiland Ingolshöfdi.
Maar ook andere eenden, kuif- en roodkeelduikers, steltlopers, meeuwen en kleine jagers komen uitgebreid aan bod.
Afgewisseld met indrukken van het overweldigende landschap.

Tijdens de pauze met gebruikelijk verloting zijn alle drankjes gratis.
Om 22.15 uur was de presentatie ten einde en was er nog wat tijd over voor een extra drankje.
En kon de voorzitter Jaap Korten, voor deze avond ook presentator, de aanwezigen hartelijk bedanken voor hun komst en een goede thuisreis wensen.

Jaap Korten
Voorzitter Aviornis Midden-Nederland