19-11-13

 

Verslag Busreis naar De Korhaan en Olmense Zoo

 

Regio Midden-Nederland en regio Nijmegen

Verslag Busreis 26 oktober 2013 naar De Korhaan en Olmense Zoo

Regio Midden-Nederland en regio Nijmegen hadden gezamenlijk het plan opgevat om de uitnodiging aan te nemen van Peter Smeyers, voorzitter van de Korhaan, een busreis naar de Natuur- en Vogelshow van de Korhaan in Geel te ondernemen.

Pal voor twee zeer onstuimige dagen troffen wij het op onze busreis op zaterdag 26 oktober 2013 met uitzonderlijk mooi najaarsweer, met een lekkere temperatuur en een zonnetje. Zelfs zodanig dat meegebrachte jassen en vesten achterwege konden blijven.

Gelijkelijk verdeeld vertrokken 24 deelnemers om 08.00 uur uit Barneveld en stapten er nog eens 24 deelnemers om 09.00 uur op in Herpen.

Op weg naar Geel was er eerst een ingelast bezoek aan de tentoonstelling van de Speciaalclub Insecten- en Vruchtenentende vogels.
Er zijn voor vogelliefhebbers veel raakvlakken met onze Aviornis vogels. Tevens werd er medewerking verleend door een regionale orchideeën vereniging.

Reeds voor de opening om 10.00 uur stonden wij voor de deur van ’t Vrijthof in Oirschot en mochten wij als groep als eersten naar binnen.
De vogels werden geshowd in prachtig ingerichte vitrines en volières.
Voor de vogels was er in iedere ruimte nagedacht over de biotoop inrichting, waardoor het geheel een buitengewoon natuurlijke sfeer uitstraalde.
Zo waren er, naast een indrukwekkende verscheidenheid aan kleinere kleurrijke vogels, ook onder andere purperkuif- witkuif en grijze toerako’s en kluten. Iedereen van onze groep was zeer onder de indruk van het geheel.

Vervolgens gingen wij op weg naar Geel.
Ook hier was meteen de eerste aanblik van de Natuur- en Vogelshow van De Korhaan een weelderig ingerichte vogeltuin met diverse vijverperken, aparte perkjes en volières.
Geweldig dat de Vlaamse leden bereid zijn zo’n grote verscheidenheid aan interessante vogels beschikbaar te stellen voor de tweejaarlijkse show.
Ruime vijverperken met daarop bijna alle denkbare eendensoorten. Opvallend was een uitgebreide collectie aan steltlopers, een grote verscheidenheid aan fazanten, een volière namens de Ibisring met zwarte, strohals en Amerikaanse ibissen, kwakken en lepelbekreigers, koereigers en Afrikaanse lepelaars.
Niet vaak te zien op een show waren er zwarte kroon- en paradijskraanvogels,  de Afrikaanse nimmerzat en de Abdim ooievaar.
En zelfs een bruine- en helm hokko.
Ook de door de organisatie voor onze groep aangeboden koffie met gebak liet zich lekker smaken.

Voor de rest van de middag was een bezoek ingeruimd aan de Olmense Zoo.
De eerste aanblik geeft een wat onverzorgde indruk, die bij sommigen van ons is blijven hangen.
Maar wanneer men zou letten op de grote verscheidenheid aan vogels, die er zijn, dan zou men wellicht tot een ander inzicht komen. 
In de Tropenhal zijn, vrij vliegend, bijzondere vogels te ontdekken zoals bijeneters en Afrikaanse ijsvogels. In de wat donkere volières langs de zijden verscheidene soorten toerako’s en een mooi paartje Von der Decken tokken.
De collectie kraanvogels is ook veelzijdig.
En de grote overdekte, zeer natuurlijk aangelegde, wandelvolière wordt bevolkt door een mooie groep Chileense flamingo’s, rode- heilige en puna ibissen, juffer- en kroonkraanvogels, kleine zilverreigers en hamerkoppen.
Al met al een zeer gevarieerd programma tijdens deze busreis.

Ter afsluiting volgde nog een gezamenlijk diner bij zaal Thekès in Herpen, waarna afscheid werd genomen tussen de reisgenoten uit beide regio’s en werden de overige leden, partners en introducés teruggereden naar Barneveld.
Om 21.00 uur kwam deze prachtige dag tot een einde.

Jaap Korten