12-11-13

 

Verslag Ledenbijeenkomst Midden-Nederland 26 september 2013

 

Om half acht heet de voorzitter, Jaap Korten, iedereen hartelijk welkom en meldt dat de spreker van deze avond, de vogeldierenarts de heer Tony Oranje, na zijn praktijk, wat later zal komen.

De opkomst was weer goed en zoals gebruikelijk bij Midden-Nederland zijn de koffie met koek bij aankomst en alle drankjes in de pauze gratis.

Bij de mededelingen wordt door Jaap Korten, aan de hand van een PowerPoint presentatie, een uitgebreide uitleg gegeven over het door de overheid voorgenomen besluit om de positieflijst zoogdieren per 1 januari 2014 in te laten gaan. Globaal worden de lijsten doorgenomen.
Als eerste lijst 1a, met 9 zonder voorwaarden te houden knaagdieren.
Dan de lijst 1b met de zgn. productie dieren, die daardoor zonder beoordeling op de positieflijst zijn geplaatst en daaraan toegevoegd de hond en de kat.
Op de lijst 1c staan dieren die onder randvoorwaarden gehouden zouden mogen worden. De randvoorwaarden moeten nog door de RDA - Raad voor Dieren Aangelegenheden worden voorgesteld aan de staatssecretaris.  
Lijst 1d is in feite een negatieflijst want de vermelde dieren daarop mogen niet meer gehouden worden.
Voor de dieren die reeds gehouden worden geldt een uitstervingbeleid, waarbij de dieren met kenmerk geregistreerd moeten worden en zich niet meer mogen voortplanten.
De overige 267 soorten zoogdieren die in Nederland bij liefhebbers gehouden worden zijn niet beoordeeld en staan daarmee automatisch niet op de positieflijst, dus in feite negatief.
De Werkgroep Positieflijsten onder leiding van het PVH, waaraan verscheidene organisaties waaronder Aviornis deelnemen, bereidt juridische stappen voor omdat de politiek in Den Haag geen gehoor geeft aan de bezwaren van de liefhebberij en de aanwezige kennis bij de liefhebbers niet meeneemt in de beoordelingen en de beslissingen.

De PowerPoint presentatie wordt verder vervolgd met een korte terugblik van de regiobusreis op 14 september 2013 naar privé vogelcollecties in Limburg en in België.
En de mededeling dat de gezamenlijke busreis met regio Nijmegen naar de Natuur- en Vogelshow van De Korhaan te Geel en middagbezoek aan de Olmense Zoo zo goed als vol is. Er kunnen nog slechts een paar personen mee.

Inmiddels is de heer Tony Oranje gearriveerd. Hij wordt welkom geheten en voorgesteld.
Hij kan met zijn presentatie beginnen. De presentatiestijl van Tony Oranje is zeer interactief met de aanwezigen.
Hij stelt vragen en reageert op de opmerkingen. De strekking van zijn betoog is dat er voor vogels geen geregistreerde geneesmiddelen bestaan. Vogelliefhebbers maken gebruik van middelen die bv. voor honden of varkens getest zijn, waardoor de toe te dienen concentratie van de werkzame stof op een schatting berust.
Volgens Tony Oranje worden bij ziekteverschijnselen bij vogels vaak te snel en meestal onnodig antibiotica toegediend terwijl volgens hem de meeste aandoeningen veroorzaakt worden door schimmelziekten.
Zijn organisatie is bezig met Europese registratie van geneesmiddelen voor vogels.

De presentatie wordt onderbroken voor de gebruikelijke verkoop van lootjes en de verloting, onder het genot van een pauzedrankje.
Tot slot laat Tony Oranje nog foto’s zien van schimmelinfecties.
De voorzitter bedankt Tony Oranje voor zijn onderhoudende bijdrage, wenst allen een goede thuisreis en hoopt iedereen weer te mogen begroeten bij de volgende bijeenkomst op 28 november 2013.

Jaap Korten – Voorzitter