16-06-12

 

Verslag Engeland reis Midden-Nederland en Nijmegen

 

In navolging van de succesvolle Aviornis groepsreis in 2009 van regio Nijmegen en regio Midden-Nederland naar Engeland werd van dinsdag 15 mei tot en met zaterdag 19 mei 2012 weer een gezamenlijke groepsreis naar Engeland ondernomen. Er waren maar liefst 38 deelnemers, waarvan 18 uit regio Midden-Nederland, 16 uit regio Nijmegen en nog vier leden uit regio Oost, Zwolle, Holland en zelfs Zeeland. Dit keer ging de busreis naar vijf andere collecties en parken.

In alle vroegte werd er verzameld bij Betuwe Express in Herveld, waar de auto’s ook konden worden geparkeerd.
Om 6.00 uur vertrokken wij richting Calais in Frankrijk voor de veerboot naar Dover. Ondanks de regen en hagel onderweg en een korte stoppauze lukte het keurig op tijd om de geplande veerboot te halen.
Na de paspoortformaliteiten konden wij aan boord. De overtocht van anderhalf uur verliep rustig, maar aan dek was het koud, winderig en nat.
Gelukkig was het bij aankomst in Engeland ondertussen droog geworden.
En kwamen wij op schema aan bij Busbridge Lakes Waterfowl & Gardens in Godalming, ten zuidwesten van London.

Busbridge Lakes heeft een uitgebreide collectie watervogels en is gesitueerd op een oud Engels landgoed.
Het is een privé watervogel houderij/kwekerij, die slechts een paar dagen per jaar voor het publiek is opengesteld. En nu speciaal voor ons toegankelijk was.
De eigenaresse, mevrouw Fleur Douetil (80 jaar), is de landelijke voorzitter geweest van Aviornis U.K., dat helaas een paar jaar geleden is opgeheven, vanwege afname van het ledenbestand.
Busbridge Lakes is een groot landgoed van 40 acres, waarvan 20 acres zijn bestemd en afgezet voor watervogels, met waterpartijen, perken en opfokperken.
Er zijn grote vijverpartijen, waar je omheen loopt. En schitterende statige, zeer oude bomen. Bronwater zorgt constant voor verversing in alle vijvers. De watervogelcollectie is uitgebreid. De kweekmethode is bijna natuurbroed, waarbij een gemarkeerd ei uit het nest in een broedmachine of onder een kip wordt uitgebroed om het tijdstip van uitkomen te bepalen. Dan wordt het nest rondom afgezet en worden na het uitkomen de ouders of de moeder met kuikens naar een opgroei perk overgezet. Na enige tijd gaan ze dan over naar een wat groter aangrenzend perk. En uiteindelijk gaan de jongen naar de grote wilde perken.

Wij waren ondanks het broedseizoen toch van harte welkom! En kregen in twee groepen een rondleiding. Zo vroeg in het seizoen waren er nog slechts weinig eendenkuikens. Wel een aantal jonge zwaangansjes.
En zwarte zwanen met natuurbroed jongen.
Ook zijn er vrij loslopende pauwen, jufferkraanvogels, een paartje grijze kroonkraanvogels en een kleine collectie fazanten. Het was de moeite van een bezoek zeer zeker waard. Onze reisgenoten waren onder de indruk.
Na thee of koffie en homemade cake op de binnenplaats van het landhuis ging het richting Farnham voor de overnachting in het Ramada Farnham hotel. Het gezamenlijke buffet diner en het selfservice ontbijt waren uitgebreid en uitstekend verzorgd.

De tweede dag ging de reis naar Cotswold Wildlife Park, ten westen van Oxford, met een interessante collectie vogels en zoogdieren, dat volledig aan de verwachtingen voldeed. Enorm ruim opgezet met grote perken voor de dieren en vogels.
Op het “gazon” voor het grote landhuis lopen witte neushoorns, zebra’s en giraffen, alleen achter een greppel met schrikdraad. Van de foto’s daarvan verwacht je dat die met Photo Shop zijn bewerkt! Maar het is echt zo!
Cotswold is een boeiende dierentuin met een mooie vogelcollectie en vele niet alledaagse dieren zoals peccaries, capibara’s, tapirs, Aziatische leeuwen, Amur luipaarden en kleine rode panda’s in een plataanboom.
En prachtig aangelegde planten/bloemen borders. Er is een ommuurde tuin met inloop volières met o.a. steltlopers, Chileense kieviten, Afrikaanse knobbelpronk eenden, Madagaskar talingen en blauwkeel guans.
En een tropische kas met bijzondere vogels, zoals de grote blauwe toerako’s en fazantduiven, luiaards en grote vruchtenetende vleermuizen in de vrije ruimte. Er waren roul-roul’s met pasgeboren kuikens.
Zo vrij en van dichtbij toegankelijk is een ongekende ervaring.
Ook is er een overdekte thema tuin, genaamd Madagaskar, met verschillende soorten lemuren, maar ook vogels zoals purperkoeten en Madagaskar talingen.
Er is een vijverperk met diverse watervogels en Chileense flamingo’s. Verder kraanvogels, ooievaars en kuif hoenderkoeten.
Het was die dag mooi weer en daarvan werd voor vertrek uit Cotswold gebruik gemaakt om de gebruikelijke groepsfoto te maken.

In de namiddag ging het verder noordwestwaarts richting Birmingham, waar wij in het Ramada Birmingham City Hotel aan de Central Canal Walk, met gerenoveerde pakhuizen langs de kanalen met zgn. Longboats, verbleven. De locatie werd als bijzonder ervaren, maar dit hotel bleek niet goed geschikt te zijn voor groepen. Het keuze diner was aan de te krappe kant en zo ook de ruimte voor de eet en ontbijttafels.
Het hotel management onderkende het probleem en bood spontaan after-diner drankjes aan. Daardoor was het ’s avonds extra gezellig.

Op de derde dag ging het eerst een stuk verder noordwaarts naar Ormskirk, in de buurt van Liverpool en Manchester, waar WWT Martin Mere werd bezocht. Onderweg eerst regen, bij aanvang van ons bezoek was het druilerig weer, maar het werd snel droog en aangenaam weer.
WWT Martin Mere heeft na WWT Slimbridge de daaropvolgende grootste collectie watervogels van de Wildfowl and Wetland Trust en geeft inderdaad een vergelijkbare indruk als Slimbridge met ruim opgezette waterpartijen, ingedeeld met watervogels per continent. De hoofdzaak zijn diverse eenden, ganzen en zwanen. Maar er zijn ook grote en Chileense flamingo’s, Europese, kroon en blauwe kraanvogels. En kuif hoenderkoeten. Speciaal voor Aviornis werd in twee groepen een rondleiding verzorgd achter de schermen van de duckery, voor de opfok van jonge watervogels. Wij kregen van Julia Meldrum, Grounds Manager, uitleg over hun favoriete kweekmethode door het laten uitbroeden van de eendeneieren door Bantam kippen. Ook wordt er met kleine, eenvoudige broedmachines gewerkt. De opkweekbakken zijn modern en goed doordacht. En de buiten opkweek perken zijn zeer ruim.

Om vier uur vertrokken wij weer wat zuidelijker richting Burslem in Stoke-on-Trent voor overnachting in het historische George Hotel. Men kon in het gangen en trappetjes stelsel van het gerestaureerde monumentale pand zowat verdwalen, maar met enige uitleg lukte het toch de juiste kamers te vinden.
Het keuze menu kon vooraf worden ingevuld, werd keurig aan tafel uitgeserveerd en was van uitstekende kwaliteit en smaak.

Op de vierde dag ging het ’s morgens met een korte rit naar Blackbrook Zoological Park in Leek.
Voor onze gezamenlijke regio Nijmegen en Midden-Nederland reis in 2009 had Peter Kooy ons al  het vogelpark Blackbrook aangeraden. Wij hebben het toen, vanwege de combinatie met de andere gekozen parken en de daarmee gemoeide afstanden en rijtijden, uiteindelijk laten vallen. Maar nu gold het als ons hoofddoel. Het bleek ook een hoogtepunt te zijn en niet alleen voor de watervogelliefhebbers.
Blackbrook heeft inderdaad een zeer uitgebreide, indrukwekkende collectie watervogels, waaronder alle soorten casarca’s en Faeröer en bril eiders. Maar ook diverse soorten ibissen, kraanvogels, Humbolt pinguïns en vier soorten pelikanen in grote perken. Grote en Darwin nandoes, emoes en helmkasuarisen. Ook toerako’s en uilen in volières. Een inloop volière met grote flamingo’s, lepelaars en ibissen. Blackbrook huisvest een van de grootste vogelcollecties van Engeland.
Zoals in bijna alle van oorsprong vogelparken zijn er recentelijk ook dieren aan toegevoegd, maar op beperkte schaal. Zo zijn er o.a. lemuren, dwerglangoesten, stokstaartjes, otters, Indische antilopen, sitatunga moerasantilopen en nijlgaus.
Zeer indrukwekkend, vanwege de collectie, de ruime opzet en de grote aantallen per soort.

In de namiddag ging de reis zuidoostwaarts, terug richting London.
Er werd overnacht in de Holiday Inn High Wycombe. Weer met een smakelijk diner en ontbijt.

Tot slot, op de laatste dag, werd op de ochtend van de terugreis, als toetje, nog een kort bezoek gebracht aan een ander park van de WWT groep.
WWT London Barnes ligt in Zuid-West London en is een wetland aan de Thames. Het is wat kleinschaliger, maar zeker de moeite waard vanwege de onverwachte ligging onder de rook van London en met de skyline van London op de achtergrond. Ook hier een collectie watervogels, waaronder de vrij zeldzame Witvleugelboseenden.
Er zijn diverse uitkijkposten over natuurlijke poelen. Waarvan een is ingericht met nesten voor oeverzwaluwen.
Speciaal en alleen voor ons ging de poort al om 9.00 uur even open om ons binnen te laten, zodat wij een half uurtje langer van het park konden genieten. Ook kregen wij een introductie van de Park Manager, John Arbon, over het ontstaan en de inrichting van het park. Daarna kon men op eigen gelegenheid het park bekijken. Het was goed weer. Vooral de mooie beplanting viel op en werd zeer gewaardeerd.
Om de veerboot op te tijd te bereiken moesten wij helaas om half twaalf vertrekken.
Onderweg naar Dover werden sandwiches met een drankje geserveerd.

Gedurende de gehele reis was het redelijk weer. Tijdens de busritten vaak wel regen, maar gedurende het verblijf buiten was het overwegend droog. Prima voor al deze buitenevenementen. En dus was het genieten.
De sfeer was uitstekend en het was buitengewoon gezellig.

Op tijd waren wij in Dover voor de veerboot naar Calais en de overtocht verliep rustig. En was het mooi weer. Ook de reis door België verliep voorspoedig.
Er was nog tijd voor een korte rustpauze en wij kwamen precies op de verwachtte tijd om 22.15 uur in Herveld aan.
En ging iedereen na een hartelijk afscheid zeer voldaan huiswaarts.

Jaap Korten
Voorzitter regio Midden-Nederland