19-10-12

 

Verslag ledenbijeenkomst Midden-Nederland 27 september 2012

 

Bij binnenkomst werd, d.m.v. een geprojecteerde PowerPoint presentatie, een terugblik vertoond over het Tuinbezoek met BBQ op 16 juni 2012 bij Cornelis van Os te Veenendaal  en de regio busreis op 22 september 2012 naar Wisbroek en Overloon.
Vooraf aan de ledenbijeenkomst waren er een behoorlijk aantal afzeggingen en daarbij was uiteindelijk de opkomst helaas de laagste sinds jaren.

Na een welkomstwoord en een speciaal welkom voor Eric Wevers, die deze avond de presentatie verzorgt, begint de voorzitter Jaap Korten de vergadering aan de hand van een PowerPoint presentatie met informatie over:
- het aangekondigde leewiekverbod, resultaat van de protestbrief actie en het voorlopige uitstel door demissionair staatssecretaris Bleker.
- de stand van zaken Positieflijst Zoogdieren, het Aviornis rapport, door Nico Gerrits
( Vereisten voor het houden van dieren ), en vorming van en Aviornis deelname aan de Werkgroep Positieflijsten, op initiatief van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit.
- aankondiging Aviornis deelname aan Gallinova show  9 -10 november 2012 te Barneveld
- voorstel natuur en cultuur groepsreis met regio Nijmegen naar Andalusië in zuid Spanje.

Dan wordt het woord gegeven aan Erik Wevers.
Op verzoek van een aantal leden was er op zoek gegaan naar iemand die meer over volière en vijverbeplanting zou kunnen komen vertellen.
Erik Wevers is een zeer vlot babbelende spreker.

Hij blijkt in eerste instantie kikkerliefhebber en daarnaast vogelliefhebber.

Zijn presentatie is aan de hand van een aantal dia’s en hij begint met een aantal kleurrijke kikkersoorten.
Dan vertelt hij over de aanleg van zijn eigen volière met overweldigende beplanting.
Hij is een groot voorstander van natuurlijke dichte begroeiing. En stelt daarbij dat het alleen zo mogelijk is wanneer het aantal vogels dat gehouden wordt beperkt blijft en er geen planteneters bij zijn.
In zijn volière is een waterval stroompje dat 24/7 loopt en uitmondt in een vijvertje met daarin zijn geliefde kikkers.
Dat is meteen de drinkwatervoorziening voor de vogels.
Door ervaring heeft hij geleerd dat hij geen eendjes, zoals roodschoudertalingen, daarin kan houden omdat het water dan vervuilt.
Erik is gek van roul-rouls en houdt een paartje pauwfazanten en goudfazanten. Daarbij wat duiven, zoals de groenvleugelduif. Verder kleinere kleurrijke vogels zoals de Japanse nachtegaal en ook Afrikaanse honingzuigers. Daarvan laat hij dia’s zien en vertelt allerlei anekdotes.

De bodembedekking van zijn volière is bladerafval, want dat zorgt voor insectjes voor de insecteneters.
Hij is een gedreven voorstander van natuur broed. Beter een paar sterke vogels overhouden dan een groter aantal zwakkere vogels uit de broedmachine.
Volgens hem komt dat ook de bevruchting en broedzorg van de nakomelingen ten goede.
Natuurbroed is veel leuker om te zien dan het werken met broedmachines.

Erik is duidelijk op de biologische toer. Ook beweert hij dat de schade door giftige besjes bij vogels heel erg mee valt, vanwege hun snelle spijsvertering.

Hij vindt dat een kale volière met slechts een paar coniferen en laurierstruiken het welzijn van de vogels niet ten goede komt, omdat het alleen het zicht van de liefhebber dient.
Hij is een voorstander van bananenplanten, palmsoorten, sterke varens, bamboe en als groenblijvende plant, de fatsia. Verder fruitboompjes en vruchtdragende struiken, zoals cotoneasters.
Na de pauze laat Erik ook wat dia´s zien van bijzondere vogels in dierentuinen.

Op de vraag naar beplanting van vijverperken is zijn antwoord lokale moeras soorten, zoals lisdoddes, te gebruiken. Maar ook weer niet teveel vogels, want dan blijft het niet in stand en heeft het geen tijd om te herstellen.

De aanwezigen vonden het een onderhoudende en boeiende presentatie.
Op tijd beëindigt Erik zijn presentatie.
De voorzitter bedankt Erik Wevers voor zijn levendige en boeiende bijdrage, wenst allen een goede thuisreis en hoopt iedereen weer bij een volgende gelegenheid te zien.

Jaap Korten
Voorzitter regio Midden-Nederland