16-12-11

 

Verslag Busreis regio Midden-Nederland op 24 september 2011

 

Op de terugweg van onze in maart gehouden busreis, met tuinbezoeken bij de fam. Spitthöver en bij de Lundi Farm van Ludger Bremehr in Duitsland, werd belangstellend gevraagd wanneer onze volgende busreis zou worden gehouden.
Daarom hebben wij dit jaar nog een dagreis georganiseerd op zaterdag 24 september 2011. Ons gezelschap bestond uit 38 personen.

Een bezoek aan Van der Feesten Breeding Farm te Weert stond al langer op ons verlanglijstje, maar vanwege het broedseizoen was het niet mogelijk om tijdens onze gebruikelijke busreizen in mei hun fokkerij te bezoeken.
Omdat wij om dezelfde reden dit jaar vroeg in het voorjaar bij Lundi Farm Bremehr te gast waren, was er de mogelijkheid om nu in het najaar Van der Feesten te bezoeken.
Ook het Vogel en Papegaaien park te Veldhoven is een bezoek meer dan waard.

Op verzoek van Van der Feesten vertrokken wij een uur later dan oorspronkelijk gepland, omdat er op de Breeding Farm eerst zo’n honderd jonge kraanvogels moesten worden gevoerd, voordat zij voor ons de rondleiding konden verzorgen.
Vandaar dat wij om 8.30 uur vertrokken en ca. twee uur later, dus om 10.30 uur in Weert aankwamen.

Wij werden allerhartelijkst door de familie Van der Feesten ontvangen en getrakteerd op koffie, thee of frisdrank met heerlijke Limburgse vlaai.

Daarna werden wij in drie groepen verdeeld en rondgeleid door vader Van der Feesten en zijn twee zonen, Rob en Paul.
Wij mochten de opkweekfaciliteiten bekijken van de jonge kraanvogels.
Elke jonge kraanvogel is apart gehuisvest, voor veel betere resultaten.
Daarna worden zij in grote perken met leeftijdgenoten gehouden en bij voorkeur pas na drie jaar verkocht.

Ook is er een grote broedkolonie met Caribische flamingo’s. Daartussen ook een aantal grote flamingo’s en die blijken een vaste partnerkeuze te hebben gemaakt, want er ontstaan daar geen hybriden.
Behalve met vogels wordt er ook gefokt met wallibi’s, grote kangoeroes, Sika herten en Indische antilopen.
Voordat wij mochten vertrekken werden wij nogmaals op het terras getrakteerd op frisdranken.
De familie Van der Feesten werd door iedereen persoonlijk hartelijk bedankt voor de genoten gastvrijheid en de interessante rondleidingen.
Het verblijf bij Van der Feesten duurde tot ca. 13.30 uur.

Tijdens de rit van Weert naar Veldhoven werd in de bus, door het regiobestuur, als lunch een sandwich en een drankje aangeboden.

Bij aankomst bij het NOP vogel en papegaaienpark werd eerst een groepsfoto gemaakt. Daarna kon iedereen op eigen gelegenheid het park bezoeken.

Ooit begonnen als opvangcentrum voor papegaaien is het NOP inmiddels uitgegroeid tot een waar vogelpark met een ruime collectie. Waaronder, naast  vanzelfsprekend veel kromsnavels, watervogels, fazanten, kraanvogels, ooievaars, neushoornvogels, emoes en een helmkasuaris.

Het was de gehele dag fantastisch weer en er werd volop genoten.

Wij konden tot bijna sluitingstijd om 18.00 uur in het park verblijven.

Daarna was er meteen aansluitend op het terras van Vogelbuiten een prima verzorgde BBQ.

Om 20.00 uur was iedereen voldaan en konden wij uit Veldhoven vertrekken. De terugreis ging voorspoedig, zodat wij om ca. 21.45 uur terug waren in Barneveld. 


Jaap Korten
Voorzitter Aviornis regio Midden-Nederland