12-06-07

 

Helmparelhoender veroorzaakt overlast in Hollandse Rading

 

Bestuursleden Regio Midden-Nederland schieten te hulp bij overlast door helmparelhoender.

In het bosrijke Hollandse Rading heeft een reeds op leeftijd zijnd echtpaar veel last van een ongenode gast, een loslopende helmparelhoender. Het overbekende schelle geluid van de helmparelhoender maakt de bewoners van het  vrij staande huis te vroeg wakker, houdt hen uit hun slaap of verstoort het middag dutje van de niet geheel gezonde vrouw des huizes. Bovendien heeft de hoender een voorkeur voor hun terras en wanneer de kleinkinderen op bezoek zijn lopen die met blote voeten in de uitwerpselen.

De nog vitale heer ziet echter zelf geen kans een eind aan de overlast te maken en roept de hulp in van een ook op leeftijd zijnde relatie bij Bosbeheer. Na een tevergeefse snoekduik van de boswachter is de parelhoender op zijn of haar hoede.

Ten einde raad gaat de heer des huizes op zoek naar hulp biedende instanties. De politie vindt het niet hun taak omdat het geen buurtoverlast betreft.  De dierenarts raadt de dierenambulance aan, maar aangezien de vogel kerngezond is willen zij niet komen. Om dezelfde reden laat ook de Dierenbescherming het afweten. En de Vogelbescherming in het nabije Zeist komt vooral op voor behoud van inheemse vogels. Ook de regionale zangvogelvereniging heeft niet de juiste middelen om te vangen, maar verwijst hem uiteindelijk naar Aviornis!! En wel naar de heer Piet Maas, Hoofdbestuurslid en tevens Voorzitter van Regio Zeeland, die op zijn beurt de inmiddels radeloze heer het telefoonnummer geeft van de Voorzitter van Regio Midden-Nederland, waaronder de postcode van Hollandse Rading valt.

Op zaterdagmorgen belt hij op en vertelt zijn verhaal van het kastje naar de muur te zijn gestuurd. De voorzitter, Jaap Korten, belooft poslhoogte te komen nemen en samen met mede bestuurslid Piet Borst en gewapend met een groot vangnet  zijn ze reeds dezelfde middag ter plaatse.

De volwassen, natuurkleurige grijze helmparelhoender is aanwezig en loopt driftig op het terras van de serre heen en weer. Een beetje in een hoek gedreven, een in één keer gelukkig goede uithaal met het vangnet en de parelhoender zit in het net, tot grote opluchting van de bewoners. Uit dankbaarheid geeft de bejaarde heer een financiële donatie voor de Aviornis Regio kas.

Tijdens de reis in de transport kooi is de parelhoender buitengewoon rustig en na, voor alle zekerheid, even kortwieken loopt de helmparelhoender nu samen met 9 soortgenoten en ook loopvogels op een omheind stuk grond in Vinkeveen en kan en mag daar naar hartelust geluid maken. Eind goed, al goed!