03-12-19

 

Regio Nijmegen: busreis naar Duitsland 9 november 2019

 

Bij regio Nijmegen proberen we elk jaar een leuke dagreis te organiseren, zo ook dit jaar weer. Na enkele malen België als reisdoel gehad te hebben stond nu Duitsland op het programma.

Het is alweer zo’n elf jaar geleden dat wij een bezoek brachten aan de Lundi-farm, van de familie Bremehr, in Verl. Omdat het tegenwoordig niet meer zo makkelijk is om daar een bezoek te plannen zijn wij blij dat het ons wel gelukt is.

Vanaf onze “thuisbasis” Herpen zijn we ‘s morgens vroeg met 47 deelnemers per luxe touringcar vertrokken richting Duitsland. Om de reis spannend te houden moest de buschauffeur onderweg nog even stoppen om een storing te verhelpen zodat de reis verder zonder problemen zou verlopen.

Halverwege de ochtend kwamen we in Verl aan voor de rondleiding in twee groepen door alle perken met eenden, ganzen en zwanen. De eigenaar Ludger Bremehr en zijn zoon Lorenz hebben ons begeleid over het 4 hectare grote watervogelterrein. We hebben genoten van al het moois dat er te zien was. De meest exclusieve vogelsoorten zoals bergbeekeenden,  papagaaiduikers en Inca sterns zijn veelvuldig gefotografeerd, ook de handtamme pinguïn die vrolijk met de groep meeliep werd veelvuldig op de gevoelige plaat vast gelegd. Buiten het kweek seizoen zaten de meeste watervogels nu in grote gemeenschappelijke perken. De bergbeekeenden zaten wel apart per koppel in een mooi eigen perk met een stromend beekje en een bergje/heuveltje, helemaal passend bij hun naam. Zo klein de vogels waren, zo mega groot waren de longhorn fokstier en de elanden die ook op de farm aanwezig waren. Op de farm worden naast de watervogels diverse landbouwhuisdieren gehouden voor hun vlees wat in de eigen biologische winkel wordt verkocht.

De lunch hebben we genuttigd bij Lundi-farm. Er werden heerlijke worsten op de BBQ voor ons gebakken en daarbij werd brood en verse salade geserveerd. Het vlees was van de longhorns van Lundi-farm. Hierna kwamen de ovenverse “kuchen” tevoorschijn. Het was een zeer smakelijke en goed verzorgde lunch gemaakt met plaatselijke producten, ik denk dat niemand met een honger gevoel de bus weer in is gegaan.

Op weg naar huis lag Tierpark Hamm op de route en zodoende hebben we daar in de middag een tussenstop gemaakt. Tierpark Hamm is een echte stadsdierentuin  met een mooie looproute van 3.5 km. Alle dierverblijven en paden zijn super schoon en verzorgd. De dierentuin biedt plaats aan dieren van de tijger tot aan de muis. Als bijzonderheid heeft de dierentuin Madagaskar fossa’s, tayras (een Amerikaanse martersoort) en Borneo gibbons. Deze soorten zijn in geen enkele andere Duitse dierentuin te bezichtigen. De dierentuin is de laatste jaren heel goed bezig om de dierverblijven steeds natuurlijker te maken met behulp van sponsorgelden van bedrijven uit de buurt.

Aan het einde van de middag was het tijd om weer richting Nederland te rijden want we hadden nog heel wat kilometers te gaan. In het begin van de terugreis werd er vrolijk gepraat in de bus maar al snel werd duidelijk dat we vroeg vertrokken waren die dag en gingen her en der de oogjes even toe.

Exact twaalf uur na ons vertrek uit Herpen kwamen we hier ook weer aan om ons gezamenlijke drie gangen diner te gaan nuttigen bij zaal Thekes. Zoals we gewend zijn was dit diner weer voortreffelijk en werd onderling de dag nog eens doorgesproken.

Al met al kijken wij terug op een hele geslaagde dag in Duitsland met deelnemers uit diverse regio’s. Iedereen hartelijke dank voor de gezelligheid en hopelijk tot een volgende keer!

Gerda Delsink,
Voorzitter regio Nijmegen

Foto's: Jan Harteman (met toestemming van familie Bremehr)