08-10-18

 

Verslag busreis regio Nijmegen naar België op 8 september 2018

 

Eendaagse busreis naar België met een bezoek aan Dave Vrints en Jan Goossens

op zaterdag 8 september 2018.

Zonnige dag

Zoals gewoonlijk, als regio Nijmegen op stap gaat, is het weer een prachtige dag en de zon schijnt als we staan te wachten op de bus. Deze arriveert ruim op tijd zodat alle passagiers rustig kunnen instappen. De bus zit intussen vol en iedereen heeft er zin in.

 

Hartelijke ontvangst

Na zo’n uur en een kwartier gereden te hebben komen we al aan op ons eerste adres. Daar worden we allerhartigst ontvangen door Dave Vrints en zijn vrouw Els. Ook hun dochter en zoon vinden het leuk dat we er zijn.

De ruimte is niet de allergrootste die we ooit hebben gezien maar er zijn veel vogels te zien. Nonnetjes, zaagbekken, kluten en fazanten. Ook zien we een koppeltje Afrikaanse pygmeegansjes en een roulroul mannetje. De vrouw des huizes vertelt dat zijn vrouwtje gisteren helaas is gestorven.

 

Koffie met koek          

Er staan diverse tafels klaar met stoelen en we mogen onszelf bedienen met koffie, thee, diverse frisdranken én met heerlijke koeken en cake. Iedereen is wel toe aan een lekker kopje koffie dus wordt er gretig gebruik van gemaakt.

De tijd wordt verder gebruikt om over de vogels te praten, natuurlijk. Ervaringen worden uitgewisseld en er worden weer nieuwe ‘technieken’ vertelt over het voer en huisvestiging van sommige vogels. Het blijkt dat er nog steeds vele nieuwe dingen over vogels geleerd kunnen worden.

Helaas is het weer tijd om verder te gaan. Dave en zijn vrouw Els zijn nog niet klaar vandaag want er staat al een nieuwe groep op te stoep te wachten die ook nieuwsgierig zijn naar hun vogels.

 

Park

Met een tussenstop voor de lunch is het maar een klein uurtje rijden naar ons volgend adres. We komen aan bij Jan en Conny Goossens. Terwijl we hun erf oplopen zien we al een prachtige volière staan met daarin kroonkraanvogels, kluten, strandplevieren, tapuit, en naar ik dacht ook een kardinaal.

We krijgen een rondleiding die in twee groepen verder gaat. De ene groep gaat met Jan mee, de andere met Conny. Conny excuseert zich al meteen door te zeggen dat ze lang niet alles weet van de vogels maar gaandeweg de route weet ze ons toch al heel wat te vertellen. Het verbaast ons dat een ruimte van ongeveer 3 hectare er zo netjes uit kan zien. Het blijkt dat de vader van Conny een ‘bomentik’ had. Hij heeft er de mooiste bomen in prachtige groepen neergezet. Helaas is er deze zomer een storm over de bomen heengeraast waarbij enkele bomen om zijn gewaaid. Conny maakt excuses dat het nog niet allemaal is opgeruimd.

Iets verderop zien we een mooie collectie zwemmen in een apart vijvertje. Eidereenden, nonnetjes, harlekijnen…erg prachtig om te zien. Maar de meest aparte eenden zitten in een grote vijver, Booteenden. Een prachtig gezicht en Conny vertelt ons dat ze dit jaar ook nog jongen hiervan hebben gehad. Hoe mooi kan het zijn.

Verder lopend het ‘bos’ in, komen we de andere groep tegen. Zij hebben al gezien wat wij nog tegen gaan komen, diverse vijvers met verschillende soorten zwanen en kroonkraanvogels. We komen ook een wei met herten tegen. Er zijn zelfs enkele dames die ze mogen voeren. Hoe prachtig om te mogen doen.

Belgen staan bekend om hun gastvrijheid en dat is te merken. Ook hier weer koffie, thee of iets fris met koeken of, door de moeder van Conny, zelfgebakken cake.

Dan is het ook hier weer tijd om te vertrekken. We nemen afscheid en bedanken de gastheer en gastvrouw voor een paar prachtige uurtjes.

Na ruim een uur in de bus zijn we weer bij ons eigen vertrouwde Thekes. Hier genieten we weer van een heerlijk diner en wordt er nog nagepraat over de prachtige dag die we weer hebben gehad. Het bestuur staat weer voor de moeilijke taak om voor volgend jaar weer iets moois te vinden waar we van kunnen genieten. Daar kunnen we ons nu al op verheugen!

 

 

Ineke van Dieten