25-11-10

 

Busreis Regio Nijmegen naar Duitsland

 

30 oktober 2010: Regio Nijmegen naar fam. Spitthover in Eniger en Bremehr in Verl te Duitsland

Ondanks dat we in mei van dit jaar al naar Duitsland zijn geweest, mogen we deze dag nog eens in de bus stappen om af te reizen naar Duitsland naar de fam. Spitthover in Eniger en naar de fam. Bremehr in Verl te gaan. Een reisje om niet gauw te vergeten, en zoals ze zeggen: gelukkig hebben we de foto’s nog. 

Dat het de moeite waard is om zo’n 2,5 uur in de bus te zitten, bewijst ons eerste adres in Eniger. We zijn op bezoek bij de fam. Spitthover en zij verwelkomen ons van harte.
Bij binnenkomst zien we prachtig aangelegde tuinen. Dat is niet zo vreemd, want de zoon des huizes heeft een tuiniersbedrijf en hij gebruikt deze tuinen als modeltuinen. In deze tuinen liggen prachtige waterpartijen en wat daarin zwemt is teveel om op te noemen. Hele groepen  Eidereenden, Harlekijnen, IJseenden, Ruddy ducks, Buffelkoppen, Rotganzen en wat al niet meer. We kijken onze ogen uit. Wat verderop in een aparte ren zitten Afrikaanse en Indische Pygmeeën.
In een hoek van een van de tuinen is een aparte plek gemaakt voor de jonge eenden. Hierin zitten wat jonge  Harlekijnen, Eider- en IJseenden.
Na zo’n drie kwartier rondgelopen te hebben is het tijd om weer in de bus te stappen, en na een alcoholische versnapering achterover geslagen te hebben, ons aangeboden door de fam. Spitthover, vertrekken we naar Bremehr.

Na zo’n half uurtje rijden komen we in het Walhalla van de eendenwereld. Zo’n elf jaar geleden zijn enkele van ons al eens hier geweest. Toen was het ook al indrukwekkend om de verzameling te zien van deze Ludger Bremehr. Anders dan toen, mogen we nu foto’s en filmen zoveel we willen, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.
Dat hier niet alleen watervogels zijn, zien we al meteen bij binnenkomst. Op een grote weide zien we niet alleen eenden, ganzen en kraanvogels, maar ook Elanden. Hele mooie, tamme beesten want ze komen bij Ludger uit de hand eten. Na wat verder lopen zien we een grote vijver met weer allerlei eenden en ganzen. Hierbij lopen wat Capibara’s.

We moeten doorlopen want willen we alles zien dan zijn we nog wel even bezig. Steeds vallen ooh’s en aah’s bij het zien van zoveel watervogels. Hoe verder we lopen, hoe zeldzamer de soorten worden. We zien o.a. Kelpganzen en Chinese zaagbekken. 

Na een uurtje te hebben gelopen, gaan we gebruik maken van de lunch, waarbij we een heerlijke gevulde paprikasoep nuttigen en smullen van de diverse koeken, cake en gebak. Diverse flessen water en frisdrank staan op tafel klaar, koffie en thee word uitgeschonken zoveel we willen. Ondertussen komen ze ook nog rond met een Duitse kruidenbitter en voor degenen  het durven, slaan hem in ėėn keer achterover. 

Nadat we allemaal onze maag heerlijk gevuld hebben, lopen we naar de vijvers waar we het summum van de watervogels vinden en waarvoor we gekomen zijn. We zien in de eerstvolgende vijver geoorde futen en zeekoeten.
In de vijvers daarna zien we nog meer (gewone) futen, en naar wij dachten, een jonge roodkeel- of parelduiker.
Hierna zien we diverse Papegaaiduikers, helaas niet op kleur, maar een prachtig gezicht om te zien. De meeste jongen zijn met de hand grootgebracht, en eentje was nog zelfs zo tam dat hij zo op de hand van Ludger ging zitten.

Hierna komen we bij de kooien waar eenden in zitten, die de meeste van ons nog nooit hebben gezien, en waarschijnlijk ook nooit meer zullen zien; de Bergbeekeenden! Een prachtige vogel om te zien en hier blijven we dan ook zo lang mogelijk staan.
Vele foto’s van deze schitterende eend verder, moeten we toch verder lopen en komen we voorbij andere talloze gevulde vijvers, met o.a. de Stoombooteend, de Afrikaanse zwarte eend, Cuba fluiteend, de Casarca en nog diverse verschillende ganzensoorten.

Weer naar de uitgang toelopend komen we nog langs diverse kraanvogels, we zien o.a. de Paradijs-, Sarus-, en de Chinese kraanvogel. Onderweg lopen we bijna letterlijk tegen de pelikanen aan, die met de hand worden gevoerd door een van de zonen van Bremehr.

Nadat we, net zoals bij iedere reis, een groepsfoto hebben gemaakt, nemen we afscheid van de familie Bremehr die ons zo gastvrij ontvangen hebben. We bedanken ze voor hun tijd met ons, en als we onderweg naar huis rijden genieten we van prachtige herfsttaferelen en een heerlijke zonnetje en hebben sommige van ons hun ogen dicht en dromen van Bergbeekeenden in hun vijver……..

Wéér een geslaagde reis!

Ineke van Dieten