26-10-08

 

Verslag busreis regio Nijmegen naar dierenparken in Frankrijk

 

Reisverslag van regio Nijmegen waarbij we in Frankrijk het kasteel Chambord, Zoo Parc de Beauval en Zoo de Doue bezochten én een rondrit door Parijs hebben gemaakt.

Verslag en foto's door Ineke van Dieten

Met dank aan Ben van Uden en Bart de Kleijn die wederom een prachtige reis hebben georganiseerd in samenwerking met busonderneming Koning Tours.

Donderdag 27 september 2008: kasteel Chambord

’s morgens om 6.00 uur vertrekken we vanuit Heesch richting Frankrijk. Na een lange trip volg gezelligheid komen rond 16.00 uur aan bij Amboise waar dit kasteel staat.
We lopen heerlijk in de zon naar dit domein wat 5500 hectare groot is en wordt omringd door een 32 kilometer lange muur.
Dit bijzonder imposante kasteel van Chambord is gebouwd in opdracht van Frans I en valt vooral op door het tufkrijtsteen dat voor deze bouw is gebruikt.
Het kasteel telt maar liefst 426 kamers en 282 schoorstenen. Het is het grootste Loirekasteel en een voorbeeld van de Franse renaissancestijl.

Aanvankelijk stond op deze locatie een jachtslot, maar dat werd in 1519 afgebroken om plaats te maken voor dit schitterende gebouw. Vele eeuwen vonden er bouwactiviteiten plaats maar de belangrijkste onderdelen stammen uit de regeringsperiode van Frans I.
De Donjon, de koningsvleugel aan de oostkant en de westgalerij zijn in deze periode gebouwd.
Waarschijnlijk heeft Leonardo Da Vinci de eerste ontwerpen getekend van dit bouwwerk. Da Vinci stierf in 1519, vier maanden nadat met de bouw was begonnen.

Toen Frans I in 1547 stierf ging Hendrik II verder met de bouw in een langzamer tempo. Na vele koningen is het uiteindelijk Lodewijk de XIV die besluit het kasteel te voltooien. Hij stelt Jules Hardouien-Mansart en François dÓrbay daarvoor aan. Zij leiden de restauratie en bouwen de westvleugel, de kapel en de vleugels van de dienstgebouwen af.
Het kasteel is echter nooit volledig afgerond en sinds 1932 is het staatsdomein.

Na dit bezoek zetten we koers naar Tours waar we aankomen bij hotel Campanile en kennis maken met de haute cuisine………

Vrijdag 28 september 2007: Zoo parc De Beauval

Na een goede nachtrust in een comfortabel bed en een goed ontbijt gaan we naar Saint Aigon waar we Zoo parc de Beauval bezoeken.
Dit park is opgericht in 1980 door François Delord die door een weddenschap dit park van de grond kreeg.
Hier bevinden zich 4000 dieren die door uitwisseling of uitleningen met andere parken op 22 hectare grond hun plek vinden. Er worden hier geen dieren ingekocht of uit de natuur gehaald. De enige die wel direct uit de natuur komen zijn de twee breedlip neushoorns. Het zijn wijfjes welke uit Afrika afkomstig zijn en genieten van een enorm groot verblijf die zij samen bewonen met giraffen en antilopen.

Nieuw in dit park zijn de Humboldt pinguins welke van oorsprong afkomstig zijn van Chili en zich bevinden in een waterbassin met 400.000 liter water en met een strand van 400 m2 waar ze heerlijk in kunnen rondzwemmen en zich kunnen laten zien door een van de vele ruiten van het bassin.

In diverse tropische kassen die het park rijk is zien we veel tuinen met bloemen, planten en waterpartijen. In deze tuinen vliegen een totaal van 600 vogels in vrijheid rond. Er zijn ook veel papegaaiensoorten en kaketoes te zien. De meest kaketoes zijn roze, wit of geel maar de zeldzame Microgloss kaketoe die hier te vinden is, is zwart met rode wangen en is de grootste van de 18 soorten kaketoes die er bestaan.

Verderop vinden we ook nog de flamingo’s. Deze blijven altijd mooi om te zien met hun roze kleed. Er zitten ook nog enkele jongen bij van dit en vorig jaar.

Rest ons nog in dit prachtige park een bezoekje te brengen aan de souvenirwinkel en zetten daarna zeer tevreden de reis weer terug in naar Tours en het hotel Campanile.

Vrijdag 29 september 2008: Zooparc de Deue:

Na weer een goede nachtrust voor de meeste van ons (enkele wilde ’s avonds toch nog even doorzakken in de stad) vertrekken we weer naar Doué-la-Fontaine.
De weg daar naar toe leggen we af langs gedeelten van de Loire, waarbij we proberen de soorten watervogels te herkennen die we daar tegenkomen.
Dan komen we aan bij het prachtig exotisch park Zoo de Doue.
Bij het binnenkomen valt al op hoe mooi dit park is begroeit met allerlei bamboe en andere exotische planten. Het park is ook zeer educatief voor kinderen. Je vind er allerlei soorten werktuigen die zijn ontwikkeld om kinderen een idee te geven hoe de fauna tot ontwikkeling komt.

De 70 soorten dieren die hier vertoeven worden omgeven door een werkelijk prachtige natuur.
Vooraan vinden we de giraffen die een niveau lager staan dan wij, maar met hun kop ons bijna kunnen aanraken. In dit verblijf lopen ook enkele zebra’s.
Verderop vinden we onder meer de volgende soorten ara’s:
Blauwgele-, Buffons-, Hyacint-, Soldaten-, en Geevleugelara.

Het park is mooi ingedeeld, je komt op allerlei niveaus, wat inhoudt dat je op verschillende manieren de dieren kunt bekijken. Je staat recht voor een kooi of je kunt van bovenaf zien hoe de dieren erbij lopen. Erg mooi gemaakt.
In een apart roofdierengedeelte komen we verschillende soorten luipaarden, panters, tijgers, leeuwen en lynxen tegen en doordat het bijna hele verblijf van glas is voorzien, kunnen we ze goed bekijken.
Apen, Maki’s en Gibbons zijn hier goed vertegenwoordigd. Vooral de Siamang Gibbon laat goed merken dat hij er is. Je hoort hem bijna het hele park door.

Een prachtig en enorm verblijf van meer dan 2 hectare hebben ook de zwarte puntlip neushoorns die je bijna niet in dierentuinen ziet.
We komen ook nog tegen: de Caribische en Chileense flamingo’s, de Rode en Kaalkop Ibissen, de Aasgier (dat is de kleinste soort gier), de Monniksgier (dit is de grootste soort gier), de Vale gier, de Witnekkraanvogel en de Chinese kraanvogel, neushoornvogels, ooievaars en de Andes condor.
Om ook de inwendige mens niet te vergeten, gaan we bij “Le Camp de Girafes” ons tegoed doen aan een warme lunch en zitten heerlijk in de zon van onze “Jambon” met frites te genieten.

Als we de schildpadden, krokodillen, slangen, leguanen, brilberen, rode panda en niet te vergeten de vleermuizen nog hebben gezien, stappen we weer zeer voldaan in de bus om naar het Ibis hotel vlakbij Parijs te gaan waar we nog een gedenkwaardige gezellige avond hebben gehad waarbij bijna iedereen aanwezig was en uit volle borst meezong met alle liedjes.

Zaterdag 30 september 2008 Parijs:

De zon schijnt alweer en de vogeltjes zingen uit volle borst wanneer we in de bus stappen voor ons laatste uitje: Parijs.
We komen Parijs binnen maar helaas zijn er nogal wat wegen afgesloten vanwege een marathon zodat we niet zomaar ergens kunnen parkeren om de stad wat beter te kunnen bekijken.
We rijden op de Champ-Élysées waarbij we aan het eind langs de Arc de Triomphe komen. Dit bouwwerk staat op Place Charles de Gaulle, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, en is 54 meter hoog. Het is in opdracht van Napoleon gebouwd in 1806 ter ere van zijn overwinning bij Austerlitz. Pas in 1834 werd het bouwwerk voltooid onder koning Louise-Phillippe.

We rijden verder langs drukke winkelstraten met de duurste winkels en parkeren in een ondergrondse parkeergarage om toch even te genieten van het mooie weer en wat Parijs allemaal te bieden heeft. We stappen uit bij het museum van het Louvre.

Daar bekijken we de  “Petit Arc de Triomphe” en is een kleine replica van de “grote” Arc de Triomphe welke hier precies overheen past. Deze triomfboog is ook gebouwd in opdracht van Napoleon naar aanleiding van zijn overwinningen in 1805 toen hij tot koning van Italië werd gekroond. De boog hoorde vroeger bij het Tuileries-paleis maar dit werd door een brand verwoest in 1871.
Iedereen maakt veel foto’s en film op dit mooie terrein en na een half uurtje gaan we weer terug naar de bus want we willen ’s avonds toch weer op tijd thuis zijn.
Voordat we Parijs verlaten kunnen we de Eiffeltoren natuurlijk niet overslaan.
Deze imposante stalen toren is gebouwd voor de Internationale tentoonstelling van Parijs in 1889, ter viering van de Franse Revolutie in 1789 en is 324 meter hoog. De Prins van Wales, koning Edward VII van Engeland, opende de toren.

Op de 1ste etage bevinden zich souvenirswinkeltjes en een restaurant. Op de 2de etage kun je een film bekijken hoe deze toren is gebouwd en ook hier bevinden zich winkeltjes. Tevens is hier ook het Jule Verne restaurant gevestigd.
Op de top vind je het kantoor van Gustave Eiffel waar de toren is naar vernoemd. Hij was de architect van de Eiffeltoren en had tot zijn dood in 1923 een woning in de top van de toren. Verder vinden we op dit hoogste punt panoramische indicatoren, die het eenvoudig maken om de stad te herkennen en goede foto’s te nemen.

Helaas hebben we hier allemaal geen tijd meer voor, en gaan we richting Nederland, waar ’s avonds ons “eigen” heerlijke diner weer klaarstaat bij Thékes.

Het was een reis waar we nog lang over hebben nagepraat en we zien dan ook uit naar onze volgende reis over 2 jaar naar Engeland...