08-10-08

 

Verslag excursie naar collecties Dijcks en Van der Feesten

 

Regio Nijmegen op pad naar Beesel en Weert op 27 september 2008

8.00 uur, opstaptijd bij Zaal Thekes in Herpen om naar Beesel te vertrekken. Onderweg begint de zon volop te schijnen, en aan de sfeer in de bus te merken, gaat het een gezellige dag worden.

Collectie van Huub Dijcks, Beesel
We arriveren rond 9.15 uur bij Huub Dijcks, en bij binnenkomst zien we een mooie aangelegde tuin met daarachter  ontelbare volières met daarin zijn prachtige collectie.

Om de hele zaak in goede banen te leiden, worden we verdeeld in twee groepen. De eerste groep mag heerlijk in het zonnetje gaan genieten van de koffie en cake van mevrouw Dijcks terwijl de tweede groep met Huub meegaat.

We lopen langs de volières en vinden daar de meest uiteenlopende soorten, zoals tragopanen: de Temminck,- Satyr- en Cabottragopaan. Verschillende soorten bospatrijzen: de Bruinborst-, Chinese-, Javaanse-, Sumatraanse-, Arabische zwartkop- en Heuvelpatrijs. Diverse pauwfazanten: de Bronsstaart-,  Chinquis-, Germain-, Palawan-, Rotschild, en Maleise pauwfazant. Duiven: de Barlettdolksteek-, Dolksteek-, Groenvleugel-, Jamaica grond- en Goudborstduif. Kwartels: de Bergkuif-, Douglas-, Kortkuifboom-, Montezumakwartels en Roul-Rouls.

Er is genoeg te zien, en om te voorkomen dat de vogels zich in de kooien gaan verstoppen, probeert Huub ze te lokken met voer. Dit lukt niet altijd maar we zien toch nog veel van deze mooie vogels. Vele vragen worden gesteld, en Huub is bereidwillig om deze allemaal te beantwoorden.

Ook zijn er nog een Bruinbuikzandhoen, Witbuikzandhoen en Steppehoen.

Nadat de tweede groep ook heeft genoten van de collectie van Huub, en hun bedankt te hebben voor hun gastvrijheid stappen we weer in de bus om naar ons volgende reisdoel te gaan.

VD Feestens breeding Farm, Weert
Voordat we naar vd Feestens breeding Farm in Weert gaan, stoppen we eerst rond het middaguur bij restaurant De Tos, om ons tegoed te doen aan een heerlijke lunch. Vandaar is het nog 5 minuten rijden naar Feestens, en bij aankomst worden we ook daar  hartelijk ontvangen.

Dit park is het voormalige buitenverblijf van pensionaat St. Louis, maar doet nu dienst als verblijf van honderden kraanvogels welke lopen op 13,5 hectare grond. Vd Feestens heeft als doelstelling het kweken van kraanvogels, en vooral van soorten die met uitsterven worden bedreigd.

Er leven in totaal 15 soorten kraanvogels over de hele wereld en 9 soorten daarvan zijn te vinden bij vd Feestens. Doordat ze in de jaren 90 in contact kwamen met een Chinees kweekcentrum welke  Japanse- en Zwarthalskraanvogels kweken, mochten ze met medewerking van ministeries en instanties onder strikte voorwaarden deze twee soorten naar Nederland halen om ook hier een kweekcentrum op te zetten. Zo is het begonnen, maar intussen lopen hier ook diverse Europese-, Canadese-, Juffer-, Paradijs-, Kroon-, Witnek- en Saruskraanvogels rond.

Sinds 2000 hebben ze hier ook flamingo’s en met deze Caribische, oftewel Cubaanse flamingo worden goede resultaten gekweekt.

Een van de kieviten die we er ook tegen komen is de Cayenne-Kievit. Deze komt hier niet in het wild voor, maar is afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze zijn ook veel groter dan de kievit die wij hier kennen in Nederland. Ook aanwezig zijn de Sporenkievit en Maskerkievit.  

Wat opvalt is dat de meeste vogels geen ring dragen. Is dit niet verplicht? Het antwoord is simpel, alle vogels worden tegenwoordig voorzien van een chip.

Verderop aan de andere kant van de weg zitten kraanvogels, verdeeld in vakken,  op weilanden. Vooraan zitten de jongeren, steeds verder zitten de oudere kraanvogels. Het voordeel hiervan is dat ze hierdoor eerder een koppel vormen. Mocht je een stel willen kopen dan is het (bijna) zeker dat je een koppel hebt.

Er zijn ook enkele parkdieren te vinden zoals de Rode reuzenkangoeroes, Bennet wallabies, Indische antilopen en herten.

Nadat we ook hier hebben genoten van een mooie, leerzame dag, stappen we weer in de bus om richting Herpen te vertrekken, om daar weer als vanouds te genieten van een heerlijk diner. Ben van Uden bedankt ons voor onze aanwezigheid en wenst ons welthuis.

Tekst: Ineke van Dieten
Foto's: Ineke van Dieten en Jan Harteman