07-09-08

 

Flamingo's en andere vogels op drukbezochte markt Geffen

 

Zondag 7 september was er in het Brabantse Geffen weer de jaarlijkse boerenmarkt Effe noar Geffe. Aviornis was ook van de partij!

Veel bezoekers effe noar geffe
GEFFEN - De boerenmarkt Effe noar Geffe trok zondag, ondanks het matige en soms regenachtige weer, toch weer drommen publiek. Duizenden bezoekers schuifelden langs kramen en allerlei activiteiten. Vooral de voorstellingen waarbij dieren waren betrokken trokken veel bekijks (bron: Brabant Dagblad).

Flamingo's bekende vreemde eend in de bijt
Zwarthalszwanen, roodhalsganzen of flamingo’s. Het zijn waarschijnlijk niet de eerste dieren die in u opkomen als u aan een boeremèrt denkt. Toch zijn de vele soorten watervogels inmiddels een bekende en bijzondere bezienswaardigheid tijdens Effe noar Geffe.

Tussen de schapen, paarden, koeien en geiten pronkt op het parcours van Effe noar Geffe een schitterende vijverpartij. Aangekleed met een keur aan planten, professioneel aangelegd door een tuincentrum, is dit op de eerste zondag van september de thuisbasis van een uitgebreide collectie watervogels. Van eenden tot zwarte zwanen en van mexicaanse steltkluten tot exotische flamingo’s.

De uitgebreide collectie is afkomstig van een viertal hobbyisten te weten Tonnie Heesakkers, Ben van Uden, Tonnie van Bakel en Adrie Romme. Van Romme is het in Geffen wel bekend dat hij een passie heeft voor watervogels. Onder meer zijn voortuin is al meer dan tien jaar lang het rijk van wilde watervogels als de Chileense flamingo en Baikaltalingen. Romme is al lange tijd besmet met de vogelkoorts. De vijvers in zijn tuin zijn al meer dan tien jaar de thuisbasis voor witwang boomeenden, roodhalsganzen, zwart zwanen, Chileense en dwergflamingo’s. Vooral de exotische roze watervogels trekken veel bekijks op de boeremèrt. ,,Ik heb vijf dwergflamingo’s en twee Chileense meegenomen. Omdat ze best lang heel stil kunnen blijven staan vragen de mensen me soms of ze wel echt zijn”, lacht Romme. ,,Wat ze vaak niet weten is dat deze vogels op één poot staan om te slapen.”

Romme kan, net als zijn drie collega-vogelaars, uren naar de vogels kijken. ,,Kijken wat ze doen, gedrag observeren en natuurlijk proberen te koppelen zodat ze gaan paren. Dat is het leuke eraan. Al is het me met de flamingo’s nog niet gelukt!”

Veel zorg wordt er besteed aan de aanleg van de vijvers voor Effe noar Geffe. Romme: ,,Tuincentrum Corné van Dinther zorgt altijd dat er hele mooie en bijpassende planten rond en in de vijvers staan.”

Bron: Effe noar Geffe krant 2008
Foto's: Jan Harteman