13-02-14

 

Verslag AVIORNIS bijeenkomst Regio Oost-Brabant 17 maart 2014

 

 

 

 

 

Vanwege de carnaval is onze bijeenkomst twee weken verschoven naar 17 maart, maar dat is niet van negatieve invloed geweest op de opkomst. Theo opent de vergadering met een welkom en een oproep niet te vergeten ons in te schrijven voor de algemene vergadering van AVIORNIS die onze regio dit jaar op 12 april organiseert. Op 6 september aanstaande viert AVIORNIS Nederland haar zevende lustrum in Avifauna. Noteert het alvast in uw agenda.

 

Eind mei, begin juni reizen enkele van onze leden naar IJsland. Liefhebbers die mee willen gaan kunnen zich nog aanmelden.

 

Na de rondvraag krijgt Jaap Korten het woord om ons bij te praten over de situatie met de positieflijsten alvorens de Disneyfilm over Flamingo’s wordt  vertoond.

 

Kern van alle bezwaren tegen het opstellen van positieflijsten is dat de criteria die worden gehanteerd inhoudelijk niet voldoen, wetenschappelijk niet verantwoord zijn, aldus enkele aan de betreffende disciplines betrokken vooraanstaande wetenschappers, en zelfs oneigenlijk zijn op het vlak van de gehanteerde argumentatie inzake de volksgezondheid. Kortom, het verzet tegen dit politieke machtsmisbruik dat wordt toegepast om het onwetende, gemene stemvee te paaien, maakt zich op voor legale acties en het verder kenbaar maken van genuanceerdere tegenargumenten. Van de politieke partijen is er overigens alleen van de christelijke partijen enige steun.

 

Alle zes soorten flamingo’s die er zijn kunnen in Europa tezamen alleen in Slimbridge in Engeland worden bewonderd. Voordat de film wordt afgespeeld worden de soorten flamingo’s in beeld en voordracht geïntroduceerd. Ook wordt verslag gedaan van de wederwaardigheden op de broedplaats van de grote flamingo in Zuid-Afrika. Ofschoon er al jaren van het broeden op het kunstmatige eiland in het dammeer geen sprake meer is door problemen met de waterzuiveringsinstallatie, schijnt de toekomst er toch weer wat rooskleuriger uit te zullen gaan zien nu er de nodige reparaties zijn verricht.

De film toont uit de levenscyclus van de kleine flamingo in Afrika het deel dat zich afspeelt in het natronmeer in Tanzania. Een prachtige film waar we erg van genoten hebben.  

 

Wat betreft onze kraanvogeltrekexcursie lijkt de keuze naar Frankrijk te gaan. Henk zal een en ander verder coördineren en organiseren. Houdt ook onze sectie op de AVIORNIS website in de gaten. 

 

De volgende bijeenkomsten zijn op 5 mei en 1 september. Kom ook.

 

Secr. Regio Oost-Brabant