12-10-10

 

Verslag reisje regio Oost naar het Zuiden

 

Verslag reisje Aviornis Regio Oost op 18 september 2010

Vertrek vanaf Kerkemeijer Borculo om 7.30u net de bedoeling 's avonds om 19,30u terug te zijn.
Ons eerste doel was een bezoek aan dhr. N. Hendrikx te Overpelt - België. Daar bleek dat vader en zoon Hendrikx naast elkaar woonden en we zo doende bij beiden mochten rondkijken. Allereerst werden we onthaald op een kop koffie met wat lekkers erbij.
Tijdens de rondleiding zagen we Jufferkraanvogels,  Europese eiders, Tinamoes, Pauwfazanten, Tragopanen, Fruitduiven, steltlopers, Toerako's en Kruisbekken en tevens een groot sortiment Europese zangvogels. Na al dat moois bekeken te hebben kregen we voordat we vertrokken tegen een kleine vergoeding nog soep met belegde broodjes aangeboden. Het toeval wilde dat er tegelijkertijd ook een groep van Aviornis Zeeland daar was waar we nog een poosje gezellig mee gepraat hebben.

Van daaruit ging het richting Veldhoven naar een park dat als Papegaaien-opvangcentrum is begonnen, maar nu een volwaardig groot park is. Om het park te bereiken moesten we wel een paar hindernissen nemen, door wegwerkzaamheden werden we omgeleid over weggetjes waar de bus met grote moeite overheen kon rijden, maar mede met hulp van een (sterke)  mede passagier die zo links en rechts palen uit de weg kon beuren, kwamen we toch op onze bestemming aan. We hadden dit adres meegenomen omdat het op de weg lag, maar echt grote verwachtingen hadden we er niet van. Maar het bleek een prachtig park te zijn met ook een groot sortiment vogels waaronder Kraanvogels een groep watervogels, fazanten, ibissen, tragopanen, kwartels en duiven. Uiteraard waren er ook veel papegaaien en parkietensoorten en ook hoenderachtigen. Er was ook een grote tropenhal.
We zijn er een hele poos geweest en hadden er nog best een tijdje  bij aan willen knopen, maar we moesten op weg naar ons volgende en laatste adres van Van der Feesten in Weert.

In de bus werden we gebeld door Rob van der Feesten of we koffie met Limburgse Vlaai voor of na de rondleiding wilden, maar aangezien we na Hendrikx geen koffie meer hadden gehad, besloten we daar maar mee te beginnen.
We werden opgevangen door vader van der Feesten en zoon Rob. De tweede zoon was verhinderd vanwege een knie-operatie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat we in 2 x 3 groepen zouden worden ingedeeld, maar vanwege het uitvallen van de 2e zoon gingen we na overleg in twee groepen. Een groep ging het eerst met Rob richting het opfokgedeelte en de andere groep met pa naar de Wallabies en Kraanvogels.
Het is een bedrijf van 17 ha. groot met bijna alle soorten kraanvogels en een grote groep flamingo's, prachtig rood gekleurd. We mochten er niet te dicht bij komen. 2½ ha. werd bezet door Wallabies (kleine kangoeroes) en hele stukken waar 1 jarige tot broedrijpe kraanvogels liepen.
Bij het opfokgedeelte waren ook nog kluten, kievitten, plevieren en steltlopers. Er was ook een grote opfokruimte waar elke jonge kraanvogel en flamingo apart in een eigen hok met een verwarmingslamp erboven groot gebracht werd. Ze worden apart van elkaar gehouden omdat ze elkaar anders dood zouden vechten vanwege het voer. Wat een werk om deze jonge vogels groot te brengen. Na de rondleiding kwamen we terug bij het beginpunt waar we op frisdrank werden getrakteerd. Iedereen was zo enthousiast over de rondleiding met de uitleg dat we de tijd vergaten en bleven napraten met als gevolg dat we pas om half tien in plaats van half acht terug waren in Borculo. Maar al met al kunnen we terug kijken op een prachtige dag.

Met vriendelijke groeten,
Jan Rots