20-03-09

 

Verslag van het reisje naar Bremehr en fam. Spitthöver

 

Uitstapje naar Verl, familie Bremehr (Lundi voeders) en naar Enniger, de familie Spitthöver

Op 7 maart vertrokken we met een volgeboekte bus ’s morgens om 7 uur vanuit Borculo.
We arriveerden drie kwartier te laat, fileleed, in Verl, alwaar we werden opgevangen door de heer Bremehr, die zich verontschuldigde dat hij niet helemaal in goeden doen was vanwege buikgriep, maar ons desondanks toch graag wilde rondleiden.
We begonnen bij de rendieren en de elanden. Voor de rendieren die normaliter niet op gras gehouden kunnen worden heeft dhr. Bremehr een speciale korrel ontwikkeld zodat dat nu wel kan, en ze zagen er prachtig uit.
Daarna ging het door naar de ganzen, eenden en zwanen. Verspreid over het terrein liep een uitgebreid assortiment van alle soorten watervogels waaronder 4 soorten booteenden, meerdere paren Kelpganzen, waar hij mee kweekt, Roodooreendjes en Papagaaiduikers. Ook zaten er 5 paar Torrent-ducks waarvan er al 1 paar op het nest zat.
Er waren 4 soorten Rotganzen waarvan we 1 soort niet kenden, de Orientalis. Van de Eidereenden zagen we naar schatting 7 of 8 soorten, en gekweekte jonge Russische Rotganzen en echte blauwe Rossganzen.
Na deze geweldige rondleiding werden we binnen uitgenodigd voor een heerlijk maaltijdsoep met daarbij, voor degenen die wilden een pilsje of een frisdrankje.
Gesterkt zaten we om 14.00 uur weer in de bus om door te gaan naar de familie Spitthöver in Enniger.
Daar aangekomen keken we onze ogen uit naar het prachtig aangelegde park, In dit geval was dat op zich niet zo vreemd omdat de vader landschapsarchitect is en de zoon tuinarchitect en hovenier.We liepen over de prachtig aangelegde paden tussen de verschillende vijvers, die opgebouwd waren met rotsblokken en andere natuursteen, alles met stromend water met daarop een groot assortiment van eenden en ganzen.
Veel Harlekijneenden, IJseenden, Zwarte zee-eenden en nog veel meer andere soorten, ook Witbuik rotganzen en Blauwe rossgansjes. Hij had op iedere vijver een paar duikeendjes speciaal voor het algenvrij houden van het water.
De heer Spitthöver heeft ook een eigen waterzuivering en prachtige opfokruimtes met alles op roosters.
Al met al een heel bijzonder adres.
We namen afscheid met een drankje dat we aangeboden kregen.
Zonder oponthoud op de terugweg  waren we om 19.00 u weer terug bij Kerkemeijer in Borculo.
We waren er met z’n allen over eens dat het een zeer geslaagde dag was.

Jan Rots