24-04-10

 

Tienduizenden liefhebbers bezoeken Aviornis op Animal Event

 

In Safaripark Beekse Bergen vond van 16 t/m 18 april het grootste huisdieren evenement van Nederland plaats. Het vierde Animal Event heeft alle voorgaande edities in vele opzichten overtroffen. Dit jaar was Aviornis voor het eerst van de partij.

Veelzijdig dierenprogramma
Gedurende drie dagen gaven honderden huisdieren acte de présence in het educatieve programma. Verdeeld over vijf gebieden waar paarden, honden, katten, kleindieren en wildlife centraal stonden, werden dagelijks ruim 70 clinics, workshop en demonstraties gegeven door professionals uit alle geledingen van de huisdierensector.  

Hoogtepunten waren de clinics van hondentrainer Martin Gaus, de demonstraties eenden drijven met Border Collies door wereldkampioen Serge van der Zweep en de verkiezing van het mooiste Dutchypuppy T shirt ontwerp, gepresenteerd door Bridget Maasland. Ook de demonstratie ‘Dog Dance’ van Brigitte van Gestel, waarbij je leert dansen met je hond, mocht rekenen op grote publieke belangstelling. Honderden bezoekers namen ook zelf hun hond mee om op de hondenspeelplaats deel te nemen aan clincs en workshops, verzorgd door Stichting Assistentiehond, Hogeschool HAS Den Bosch en Agility kampioene Katja Slippens. De verenigingen, stichtingen en bedrijven, die in ruim 140 stands tezamen het promodorp vormden, gaven de bezoekers uitgebreid informatie over hun geliefde huisdier.

Emoes stelen show bij Aviornis
Aviornis West-Brabant presenteerde zich in het themagebied Small World, gesponsord door PTC+ en Groenhorst College Barneveld. Op uitnodiging van deze sponsors heeft Aviornis een volière gebouwd in dezelfde tent waar ook Kleindier Liefhebbers Nederland en andere kleindierverenigingen vertegenwoordigd werden.

De Nettenlijn stelde een volière beschikbaar van 9 x 6 meter, welke in tweeën werd verdeeld. Zoals we van Aviornis gewend zijn was deze volière weer prachtig ingericht. De gebroeders Christianen uit Rijsbergen, van de gelijknamige boomkwekerij, stelde tientallen coniferen, laurierstruiken en bloeiende rhododendrons ter beschikking voor de aankleding. Twee volièrewanden waren voorzien van nieuw promotiemateriaal. En buiten de volière stonden weer de kleurrijke (inmiddels welbekende) banners.

Het linker en grootste deel van de volière was voorzien van een vijvertje, dus deze was geschikt voor diverse soorten watervogels. Er waren Chili smienten, kaneeltalingen, wandering fluiteenden, marmertalingen en Cackling Canadagansjes. Verder werd deze volière bevolkt door jufferkraanvogels, reuzen bosijsvogels (kookaburra's), Puna ibissen en Indische witte ibissen.
Het rechter deel van de volière werd bewoond door palmtortels, bronsvleugelduiven en roulrouls. 
Voorin de volière was een klein perkje afgezet voor drie emoekuikens van enkele weken oud. Deze emoes kregen zoals verwacht de meeste aandacht van alle vogels: menig kind zat gehurkt bij de jonge emoes om ze op ooghoogte te bekijken.

Er was veel belangstelling voor onze vogels en de vereniging. Menig dierenliefhebber nam een folder of Aviornis magazine mee naar huis. Op vrijdag, de eerste eventdag, was het een komen en gaan van scholieren uit het hele land. En ook vanuit het onderwijs was er veel interesse in Aviornis, zo bleek uit de reacties van tientallen docenten van evenveel scholen. Er waren diverse docenten die zich inschreven voor de tweede druk van het reeds uitverkochte watervogelboek.

De geshowde vogels in onze volière werden beschikbaar gesteld door Jos Christianen, Pierreco Eyma, Jan Harteman en PTC+ Barneveld.
Op zondagavond, direct na de sluiting van Animal Event, hielpen de studenten  met het afbreken van de Aviornis stand. Later op de avond zaten alle vogels weer terug in hun eigen volières thuis. 

Aviornis faciliteert examenomgeving studenten
De diverse kleindierverenigingen in de tent van Small World faciliteerden een omgeving waar studenten van het Groenhorst College examens (proeven van bekwaamheid) moesten afleggen. Ook Aviornis droeg haar steentje bij aan deze examens: de studenten verzorgden onze vogels, hielpen bij diverse taken, informeerden het publiek of losten praktische problemen. Docenten van het Groenhorst College en trainers van PTC+ observeerden de studenten en beoordeelden hen op vakkennis en vaardigheden.

Hoge bezoekersaantallen en lange files
In totaal passeerden 26.645 bezoekers de poorten van Animal Event. Ongeveer de helft van deze mensen nam ook een kijkje bij de wilde dieren in het Safaripark, die met het Animal Event kaartje gratis bezocht konden worden. De vierde editie van Animal Event was er een uit het boekje, alles leek mee te zitten. “Het liep allemaal op rolletjes, het showprogramma en de educatieve clinics werden super gewaardeerd door het massaal toegestroomde publiek. Onder het mooie voorjaarszonnetje genoot iedereen zichtbaar van al het moois en daar doe je het allemaal voor”, aldus projectmanager Mirella van Leeuwen. Door de grote publieke belangstelling, in combinatie met enkele weekendafsluitingen van Rijkswaterstaat, waren kilometerslang files op de toegangswegen helaas niet te vermijden.

Wil je meer lezen of foto's zien? Bezoek dan eens de volgende websites:
http://www.animal-event.nl
http://www.imadia.nl


Verslag samengesteld door Jan Harteman
Foto's: Imadia.nl en Jan Harteman