16-08-10

 

Verslag opentuindag 14 augustus Oosterwolde/ Oldebroek

 

Zaterdag was onze eerste opentuindag en wat hadden we prachtig weer.
Ook de opkomst was boven verwachting van 60 tot uitschieters van 100 personen per adres en daar doen we het natuurlijk voor.

Wij begonnen bij Willem van de Heuvel. Wat het eerst opviel was de prachtige tuin waar heel wat uren werk in zaten, met achter in de tuin de eenden met een mooie waterval. We hebben natuurlijk ook de kippen en groentetuin bekeken, waarna we koffie met lekkere cake kregen.

Ook bij de heer Strijker waren de watervogels in de meerderheid, allemaal in mooi overdekte volieres.
Vandaar reden we snel naar ons nieuwe bestuurslid Andries Heshusius. Hier was te zien dat de hele familie druk was met vogels. En wat er al niet liep:
van varken tot schaap, maar ook nandoes en papagaaien ontbraken niet. Verder overdekte volieres met o.a. fazanten, patrijzen, bosrallen, kluten, kroonkraanvogels, jufferkraanvogels, heilige ibis, als ook vele ganzen en eenden en nog meer gevogelte. De broer van Andries, Eibert, heeft een prachtige collectie wilde duiven allemaal onder gebracht in prachtige volieres.

Na de lekkere kippesoep zijn we naar Hendrik Jan Boeve gereden waar we bij aankomst over een prachtige natuurvijver keken met enkele koppels eenden en ganzen. Ook waren er enkele overdekte volieres met daarin ook vele soorten talingen, eenden en boomeenden.

Tot slot was Bartus van Weeghel aan de beurt: een lange vijver vol met eenden kroos waarop o.a. talingen, duikeenden, krakeenden en witwangboomeenden zwommen. Verder had Bartus noordse goudvinken, een koppel roul rouls, maar ook ponys en jack russels, dus voor een ieder wat.

Ik wil alle mensen bedanken voor het openstellen van hun tuin en ook voor de vele koffie en frisdrank, koeken, broodjes en soep.

Klik op deze link voor een site waarop Andries nog verslag doet van de opentuindag met foto's.

Namens Aviornis regio Zwolle,

Herman Kunst