15-01-19

 

regio zwolle opentuindag

 

Opentuindag regio Zwolle:

Na een lange warme zomer wordt het langzaam weer tijd om aan de koude donkere wintermaanden te gaan denken met het verenigingsleven en de daarbij horende ledenbijeenkomsten. En wat is er leuker dan elkaar naar het drukke kweekseizoen op te zoeken met een hapje en een drankje om eens even bij te praten over afgelopen voorjaar en zomer

Dus ook dit jaar had regio Zwolle weer een dag geprikt om elkaar te spreken, Deze keer waren er maar 2 plaatsen om te gaan kijken en dat waren dit keer 2 handelaren / kwekers. Maar de aanloop was er niet minder om en het aantal dieren wat er te zien was, was ook zeker niet minder dan andere jaren met meer adressen!

Als eerst gingen wij naar familie meinen in lutten deze familie is in de laatste jaren uit gegroeid van hobbyist naar een handel en kweekstation, vele ook zeldzamere soorten watervogels lopen er rond in ruime tot zeerruime verblijven.  Vooraan zijn de opfokbakken en buiten rennen voor de jonge watervogels en als wij het pad volgen lopen wij van volière naar volière alles ruim en hoog overspannen met netten. Familie meinen doet naast kweken ook handel en dan kom je al snel eens wat bijzondere soorten tegen  ‘onderweg’ dus zo breiden de volières en de vogels soorten nog elke keer uit. Wij waren enkele jaren geleden er ook geweest met een hokbezoek maar het was duidelijk veel groter geworden en meer uitgebreid, al lijkt het nu wel ongeveer de max bereik is, de meeste delen van de weilanden om het huis zitten ondertussen onder de netten.. Na even geschuild te hebben voor een bui regen en een kop koffie te hebben ontvangen gingen wij door naar familie vos. ook dat is geen onbekende in de handel en kweek van aviornis vogels. Gerrit vos heeft met zijn bedrijf: Snavelhof wereld wijd contacten en dat is te zien als je er rond loopt. Ik had mijn kinderen meegenomen en die dachten een beetje eendjes kijken maar die waren nogal verrast toen ze in de eerst stal al oog in oog stonden met een tapir. vervolgens liepen wij langs de zebra’s en de otters kwamen een handje geven toen kon hun dag al niet meer stuk!

Het ‘leuke’ van buien regen  op een groot terrein met veel schuren en stallen is dat elke keer als de bui over was er wel ergens een deur open ging met weer andere mensen. Zo kwam je onderweg elke keer weer in een ander gesprek; Heb je dit al gezien, heb je daar al gekeken. In de schuren en stallen zaten vooral parkdieren zoals lama’s, herten en een struisvogel en rond om het terrein de vogels als kraanvogels pelikanen en een mooie kweekgroep flamingo’s met meerdere jongen waar familie vos een erg mooi uitzicht op heeft van uit het huis. Na wij dachten alles gezien het hebben werd het tijd om richt de bbq te lopen. rond 16.00 uur zou de voorzitter de bbq openen maar wij kwamen langs en kleinere schuur waar de deur ook van open stond en toen we daar binnen gekeken hadden was ik zo’n beetje mijn kinderen de rest van de middag ‘kwijt’! Daar zaten 3 reuze landschildpadden en die werden al snel het gesprek van de middag. Iedereen had wel een idee voor of met de schildpadden. Ze waren zo’n 60 jaar oud en wogen 150 kilo dus dan weet je wel ongeveer hoe groot ze waren. Tijdens de bbq was het tijd om iedereen even te spreken en toen bleek dat er uit verschillende regio’s mensen richting regio Zwolle waren gekomen om bij te praten of uit nieuwsgierigheid, wat het ook was het was gezellig. De enkele buien en het heen en weer verplaatsen van de bbq’s brengt alleen maar meer sfeer en gesprekstof op zo’n middag. Het kon in ieder geval de pret niet drukken en er werd honderd uit gepraat over het kweekseizoen en langzaam al een beetje rond gevraagd of er al geluiden waren of ergens nog vraag naar was.. Na enkele uurtjes bij praten en eten en drinken werd het tijd om huiswaarts te gaan. Toch nog gevraagd had of de kinderen de schildpadden mochten aaien, en toen bleek dat ze er zelfs op mochten zitten en er foto’s van gemaakt waren wilde ze eindelijk wel bij het hok vandaan en gingen ze mee naar huis.. volgend jaar weer papa? Nou er is volgens jaar vast wel weer een bbq en een hok bezoek, hoe en waar is nog een raadsel maar dat er schildpadden zullen zijn is wel vrij zeker van niet.

Regio Zwolle bedanken familie Meinen en Vos voor het gastvrije onthaal en wensen alle twee een goed export seizoen zonder al te veel beperkingen van verdere regelgeving en reisbeperkingen door -vogel- ziektes !

Andries Heshusius