10-02-14

 

busreis regio Zwolle 2 November

 

Dit jaar was er gekozen voor onze zuiderburen. Toen we aan de voorbereidingen van deze bus reis begonnen, gingen we er nog van uit dat de ruilbeurs in Geel gelijk zou zijn met de natuurshow. Helaas bleek dat niet het geval te zijn, dus moest het bestuur nog even in het vertrouwde telefoonboekje snuffelen om een leuk adres in de buurt te vinden, die een bus vol Hollanders in de tuin wilde ontvangen. Gelukkig had onze voorzitter nog een contact in de buurt en ook nog eens niet gelijk de eerste de beste.

In totaal hadden 46 mensen zich verzameld voor het dagje vogels kijken. Het zal geen verrassing zijn dat het grootste deel mannen was, maar ook enkele vrouwen durfden het aan om met de vogelmannen op pad te gaan. En dat maakt een hobby toch leuker, als je het samen kunt doen!

We waren allemaal gezond gespannen, wat zullen we te zien gaan krijgen op de ruilbeurs,  is dat ene wat we al een tijd zoeken er. Of wordt je nog verrast door iets leuks en gaat er toch nog iets mee richting Zwolle, al was je dat op voorhand niet van plan. Na een paar uur rijden en een korte rookpauze komen we aan in Geel, België. Het eerst wat opvalt zijn de verschillende kleuren kentekenplaten op de parkeerplaats hier uit blijkt dat deze ruilbeurs wijd en zijd bekend is. Een groot deel van de aviornis vogels waren vertegenwoordigd op de ruilbeurs: duiven, sierhoenders, waad- en watervogels.  Al liet her en der de kwaliteit wel te wensen over. Maar aan de zich snel vullende ruimte onder in de bus te zien, was er toch voor veel leden wel iets van hun gading bij. De buschauffeur snapte er niets van en keek telkens vol verbazing, als het bagage ruim weer even open moest voor nog een doosje.  Ook zijn dit soort dagen natuurlijk bedoeld om contacten te leggen en te onderhouden. Als je een paar ruilbeurzen en aviornis dagen langs gaat, krijg je steeds meer bekenden en dan wordt het steeds leuker om je ervaringen in onze hobby te delen.  Na enkele uren rond gelopen te hebben in Geel had iedereen het wel gezien en werd er verzameld bij de bus. Een ieder had wel een verhaal of een mening  opgedaan en het duurde ook niet lang of we waren op de tweede stop van vandaag : bij de familie Heylen.

De buschauffeur twijfelde nog even of hij over het gammel uitziende brugje durfde, maar zonder problemen kwamen we aan bij familie Heylen. Vanaf de weg moesten we langs een indruk wekkende hoge en strakke heg lopen om bij de ingang te komen . Deze manier van wonen konden de meesten van ons wel mee leven, een mooie ruw stromende beek langs het huis en 3 grote waterpartijen,  waarvan 2 overdekt met een net met verschillende soorten ibissen en lepelaars . De eerste rennen waar we langs kwamen toonden aan dat deze manier van vogels houden de juiste is, vele verschillende soorten jonge ibissen waren dit jaar weer gekweekt.

De hele tuin is volgebouwd met grote en kleinere volières met allerlei soorten waadvogels, enkele kraanvogels en zelfs fluitkraaien, kortom voor een ieder wat moois.  De koffie en koek lieten we ons goed smaken, vanaf deze plek wil regio Zwolle dan ook de familie Heylen bedanken voor de gastvrijheid. Na de laatste lovende woorden en enkele handdrukken was het tijd voor de terug reis. Onze buschauffeur was niet overgehaald om ook vogels te gaan houden en ook deze keer snapte de chauffeur niet dat na een dag vogels kijken er een dvd in ‘moest’ over jawel:  vogels!

De terugweg was gezellig en het voordeel van een niet uitverkochte bus is, dat mensen kunnen overlopen van stoel zodat je ook eens met anderen kunt praten.

De voorzitter bedankte de buschauffeur en alle deelnemers voor deze gezellige dag en we kijken uit naar het volgende uitje waar al weer over vergaderd wordt. Ruilbeurs Geel staat ook bij enkele leden alweer in de agenda voor 2014.

 

Andries Heshusius