18-12-13

 

Verslag van regio Zwolle in de Vrolijkheid op 25 september

 

Op woensdag  25 september was het weer tijd om na een mooie zomer een avondje binnen te gaan zitten. Voor deze avond was Bart Wiechers uitgenodigd, om te vertellen over zijn ervaring tijdens een natuurreis naar IJsland.

Eerst was er tijd voor de huishoudelijke mededelingen: Het opgeven voor de busreis naar België loopt gestaagd door en het minimale aantal is bereikt, dus de reis gaat zeker door! Ook op deze avond zijn er nog weer mensen overstag gegaan en hebben zich opgegeven. Dat belooft een gezellige dag te worden!
Helaas zijn er geen notulen van vorige activiteiten meer,  in een onweersbui is het huis van onze notulist is vlammen opgegaan. Regio Zwolle hoopt dat Jan Brouwer over de meeste schrik heen is en in de toekomst weer kan lachen en van zijn dieren kan genieten. De eerste tijdschriften  zijn al overhandigd aan Jan voor de donkere avonden.Na de rondvraag was het tijd om Bart aan het woord te laten:

Via foto’s op groot scherm nam Bart ons mee naar IJsland. Dat er daar een mooie natuur is wist ondergetekende wel van de natuurfilms. Maar om het via persoonlijke foto’s en verhalen ‘mee temaken’, dat maakt toch net iets meer indruk. Bart is een  vlotte babbelaar die makkelijk en leuk een verhaal kan vertellen. Vele foto’s met bergen en meren passeren de revue, met her en der watervogels, die je maar zelden tegen komt in collecties. Van verschillende soorten futen tot ijseenden. En als er dan foto’s voorbij komen van nesten, met het verhaal dat de mensen die uit halen voor consumptie, komt het geroezemoes los in de zaal.  De meest gehoorde opmerking was toch wel: we willen wel ruilen met een emmer kippeneieren!

De vele meren en bronnen in IJsland zorgen voor een robuuste natuur. En Bart heeft daar  indrukwekkende foto’s van gemaakt, van de planten, grotten, uitgestrekte velden,  geisers  en alles wat Bart er omheen  tegenkwam . Zijn doelstelling was om het sneeuwhoen te zien, de foto’s getuigen van een geslaagde missie.

Door Bart’s manier van vertellen is het wel duidelijk dat het een onvergetelijke reis is geweest waar hij waarschijnlijk nog uren over kan praten. Maar na 2 keer drie kwartier werd het tijd om het voor deze vanavond af te ronden. Na de
verloting met als ‘hoofdprijs’ -een vangkooi-,  die door een van de leden was ingebracht ging een ieder weer huiswaarts.  Op 20 november worden we weer verwacht in Zwolle.

Andries Heshusius, regio Zwolle