26-02-13

 

bijeenkomst november regio Zwolle

 

Regio avond  Zwolle  21 november

Vorig zomer liep ik samen met mijn vrouw op de braderie in Zalk -een standaard rommelmarkt  met oldtimers show-. Maar opeens stonden we voor een kraam met mooie natuurfoto’s  van de meest uit een lopende dieren en landschappen. De foto met een groep Canadese ganzen op de IJssel sprong er voor ons uit en na overleg met de fotograaf- over de lijst- afgesproken de foto een paar dagen laten op te halen. Bij het ophalen was er meer tijd om over onze hobby’s te praten en daar kwam het idee op  voor een avond vullend programma op een regio bijeenkomst.  Het was even polsen, want er zijn natuurlijk ook fotografen die heel anders zouden reageren als ze horen welke vogels wij binnen onze verenging houden. Maar Herman van der Hart was enthousiast en zo werd er na even heen en weer mailen met de voorzitter en de penningmeester een datum geprikt.

Eerst was het tijd voor bestuurlijk nieuws waaronder de vraag of er nog weer interesse was voor een bus reis. En dan ging het  vooral om de vraag waar die bus heen moest rijden.  Vanuit het bestuur was gedacht aan Avifauna of de ruilbeurs met natuurshow in Geel  (België) de uitslag was overduidelijk en dus gaan we ons oriënteren voor een reisje naar onze zuiderburen.

Helaas was onze secretaris de notulen vergeten van de vorige bijeenkomst dus die houden we tegoed. Maar als we zo door de zaal heen kijken zijn het meestal dezelfde mensen die op een avond als deze afkomen. Ze zullen dus zelf ook nog wel weten wat ze vorige keer gezien en gehoord hebben. Of nu de crisis echt in onze hobby aan het toeslaan is, of dat de nieuwsbrief met bij behorende advertenties zijn vruchten begint af te werpen is niet helemaal duidelijk, maar in de rondvraag was er niemand die nog wat zocht.

Zo kon er snel overgegaan worden naar de gast van vanavond, zoals hier boven al geschreven: Herman van der Hart. Herman is een natuurfotograaf, die al meerder prijzen heeft gewonen, onder andere met een foto van een  baltsende brilduiker. Nu is er een verschil in mooie foto’s maken en er een hele avond boeiend over kunnen praten. Maar als docent weet Herman voor een groep mensen te spreken en kan zeer boeiend en interessant vertellen over zijn foto’s, die in Nederland en ver daar buiten zijn gemaakt. De vraag vanuit het bestuur was om een avond te vullen over water en waad vogels. Herman had zich duidelijk ingelezen in onze verenging en had een mooie doorsnede van zijn foto collectie achter elkaar gezet. Zo kwamen er op deze avond vele soorten eenden, ganzen, ooievaars, reigers, kraanvogels en andere gevleugelde vrienden voorbij in hun natuurlijke omgeving. Met de prachtige verhalen erbij, dat het soms zo een dag kan duren,  in een klein tentje, om die ene bijzondere foto te maken. De ruim 40 aanwezigen waren het dan ook unaniem eens,  het is een mooie maar ook bijzondere hobby om een dag en nacht in stilte door te brengen -meestal in de kou- afwachtend tot die ene vogel even stil wil gaan zitten binnen het bereik van de lens. Als er nog regio’s zijn die op hun avonden nog een spreker zoeken is Herman van der Hart volgens ondergetekende zeker een aanrader kijk maar eens op zijn site voor zijn mooie foto’s www.natuurfotovanderhart.nl .

Andries Heshusius