12-10-12

 

Opentuindag Regio Zwolle

 

Regio Zwolle:

Er zijn van die dagen dat je in jezelf mompelt:  “waarom ben ik aan deze hobby begonnen?”. Na jaren wachten, tot dat ene paar eindelijk geslachtsrijp is, ligt er zonder enige verklaring  1 dood of  je komt bij de broedende vogels en de eieren zijn weg geroofd ; afijn er zijn heel veel momenten te bedenken waarbij je aan jezelf kunt twijfelen en denkt waarom ben ik eraan begonnen. En als je dan in vogelvlucht eens aan het rekenen gaat wat het in de loop der jaren al gekost heeft, dan kun je in zo’n moment zelf bijna tot de duistere gedachte komen: “wat doe ik er mee -weg er mee- !” Waarom heb ik gekozen voor dieren en niet zo’n mooie motor gekocht als de buurman of waarom ben ik niet op voetbal of op dammen gegaan. Want hoeveel geld andere hobby’s ook zullen kosten het zal niet zo teleurstellend zijn dan het moment van het mislukken van de kweek of het dood vinden van 1 van uw dieren.

 Maar gelukkig zijn er dan mede strijders die je tegen komt bij Aviornis. En die je  een hart onder de riem kunnen steken. Ze hebben dezelfde verhalen en kunnen je in het gunstigste geval weer op weg helpen met nieuwe dieren. Daarom is het zo belangrijk om onze verenging zo groot mogelijk te krijgen. We moeten dus alle kansen aangrijpen om leden voor de verenging te werven. Het kan heel simpel, als u een paar vogels verkoopt, geef de mensen een folder mee als ze Aviornis niet kennen.  [mijn vraag aan het bestuur is dan ook: misschien is het eens een idee om in een boekje een paar folders mee testuren zodat  ieder lid nieuwe leden kan werven op een simpele manier]

 En als je dan eenmaal lid bent, ga je natuurlijk naar de leden avonden van de regio. Deze worden in de wintermaanden gehouden. Het ‘regio avonden seizoen’  van regio Zwolle wordt sinds enkele jaren feestelijk geopend met een open tuindag.

Dit jaar was de opentuin dag in de regio Wijhe:  4 adressen met een breed aanbod aan vogels, werden ons beloofd door de voorzitter. En hij had niets teveel geschreven! Naar schatting  70 mensen van verschillende regio’s hadden de uitnodiging aangenomen en waren richting Wijhe afgereisd.

We begonnen  bij de familie F Berend. En al bij het inrijden van de lange oprijlaan zagen we de kangoeroes en mara’s voorbij huppelen. In de verte konden we de kraanvogels al zien dansen. Na een bak koffie met cake in een omgebouwde garage, die verdacht veel leek op een kroeg met zelfs een bar in de hoek, was het tijd om een rondje te lopen bij de dieren. We kwamen natuurlijk voor de vogels maar de kangoeroes en mara’s konden ook op veel fans rekenen. We zagen mooie ruime rennen met verschillende soorten kraanvogels, de eerste jonge kroonkranen liepen al buiten dus de kweek was ook goed verlopen. Ook voor de watervogel mensen onder ons was er een mooie gemeenschappelijke  volière met o.a. roodhals ganzen.

Onze 2de stop was bij B Nijmeijer. Qua bijzondere collectie spande deze waarschijnlijk de kroon voor de meesten van ons. De vele soorten toerako’s die hier zitten kom je niet vaak -tot helemaal niet- tegen bij de collecties van vogel houders en vaak zelfs niet in parken. Alleen daarom al was een bezoek de moeite waard. Ook de uilen zijn altijd weer een leuke bezienswaardigheid.

Daarna door naar nummer 3: familie L Sportel. Hier werden we 2 maal warm onthaald, door de hond en met de koffie. Bij  Sportel is te zien dat je niet altijd veel ruimte nodig hebt om vogels te houden. Hier worden verschillende soorten kwartels gekweekt op de ‘vierkante meter’. In de mooi begroeide buiten volières waren ook nog verschillende soorten fazanten en wilde duiven te zien.

Ons laatste adres was familie R Holterman. Ook hier stonden de bekers klaar voor degene die wat wilde gebruiken. Er waren diverse fazanten soorten aanwezig, die hun volières delen met verschillende kleuren sebright krielen en oorspronkelijke duiven.  Aan de andere kant van het erf was een volière met een gemengde verzameling watervogels. Ook dit was dus een leuke verzameling vogels.

 En zo kwam er weer een einde aan een dagje tuinen kijken en met mede vogelliefhebbers praten.  Het bestuur hoopt dat er bezoekers geweest zijn die ergens een idee hebben op gedaan of een diersoort gezien hebben die nu ook op hun verlanglijstje staat. Toen ik vanavond, bij het naar bed brengen mijn dochtertje van drie vroeg wat ze het leukste vond mompelde ze:  de cavia’s en de hond. Hieruit blijkt wel dat er voor elke dierenliefhebber wel wat van zijn gaarding bij zat. Van kwartels tot kraanvogels en van eenden tot hoenderkoeten, het kwam allemaal voorbij. Het was een geslaagde dag in alle opzichten, het weer, de opkomst, en de te bezichtigen dieren de lat ligt weer hoog voor volgend jaar…

Andries Heshusius