23-05-12

 

Leden Bijeenkomst Regio Zwolle

 

Op woensdag   22 maart had regio Zwolle de laatste bijeenkomst voor het kweekseizoen van 2012.

Tot tevredenheid van het bestuur was de zaal goed gevuld. Er moest aardig met stoelen gesleept worden  om alle geïnteresseerden een plekje te geven.

Het is als bestuur natuurlijk altijd een opsteker als er zoveel interesse is. Dat geeft ons een teken dat wij het juiste onderwerp hebben gevonden voor de  leden avond.

De avond werd rond 20:00 traditie getrouw geopend door de voorzitter, er waren geen schokkende bestuurlijke mededelingen. Het opgeven van de busreis loopt voorspoedig,  dus bij interesse zou ik niet zolang meer wachten aanmelden. Na de statuten van de vorige bijeenkomst door genomen te hebben was het tijd voor de rondvraag. Maar of nu ook hier de crisis begint door te dringen of dat we goed op onze dieren hebben gepast blijft de vraag, er werden in ieder geval niet veel vogels gezocht deze keer. Hierdoor werd het woord al gauw overgeven aan vogelarts Oranje.

Hij deelde ons op voorhand mee, dat hij  in 2 blokken van 45 minuten van alles wilde vertellen over schimmels.  En dat er soms minder smakelijke  foto’s voorbij zouden komen. Dit werd niet helemaal gehaald, door de vele vragen liep dat uit, maar het was een leerzame avond over schimmels. Wij kwekers gaan er gemakshalve vaak van uit dat als onze vogels afwijkend gedrag vertonen ze last hebben van wormen. En dan grijpen we naar het middel wat ons het beste daartegen lijkt. Maar vaak gaat het dan alsnog mis omdat er geen wormen waren maar schimmels. De heer Oranje heeft ons doormiddel van foto’s veel verschillende schimmels en doodsoorzaken laten zien.  Deze avond kwamen er weer veel moeilijke woorden voorbij, die door ondergetekende helaas niet allemaal zijn onthouden. Ook pleite de heer Oranje ervoor, bij aankoop van duurdere vogels of stellen die al jaren onbevruchte eieren leggen, een  endoscopisch onderzoek te laten verrichten om zo een oorzaak te achterhalen of te voorkomen dat men zieke dieren aanstelt.

De heer Oranje -wel bekend van de advertenties in het blad – is bezig met het ontwikkelen van een middel tegen schimmel en kan daar op een boeiende en leerzame manier een avond over praten. De resultaten van dit middel zijn zeer positief en hopelijk kan het over een tijdje vele van onze dieren redden. Gelukkig niet alleen moeilijke woorden en onsmakelijke foto’s, ook is er tijd voor een lach, en dan zijn 2 keer 45 minuten natuurlijk zo voorbij. Wij hopen vogelarts Oranje een keer terug te zien met wellicht een ander onderwerp uit de talloze ziektes die onze vogels kunnen treffen .

Daarna was het tijd voor de verloting. Na vele prijzen, waarvan de eetbare bij sommigen gelijk al open gingen en  verdeeld werden, was er een extra prijs in de vorm van een vangkooi. Deze worden gemaakt door 1 van de leden van regio Zwolle. Ook ondergetekende heeft na een bezoek van een roofdier enkele kooien gekocht en heeft er ondertussen al ratten, konijnen, een bunzing en zelfs een ‘wilde’  mandarijneend  mee gevangen.

De hoofdprijs ging, naar mijn weten, naar een van de jongste jeugdleden die wij in de regio hebben. En kwam dus op het juiste adres terecht. Van de blije winnaar heb ik ondertussen vernomen dat de kooi zijn werk al een paar keer heeft verricht.

Andries Heshusius