28-08-10

 

Verslag opentuindag 21 en 28 augustus in regio Zwolle

 

Onze laatste opentuindag zit er weer op. Ook dit jaar was er weer veel animo.
Vorige week was het wat minder, maar dit kwam denk ik omdat we inprincipe altijd overal vrij kunnen kijken. Nu werd er bij Meerzoo entree gevraagd en dat heeft toch veel mensen ervan weerhouden om te gaan kijken.

Maar ik ben er wel geweest en Jan van het Meer heeft voor iedere liefhebber wel wat zitten, van papagaai tot wasbeerhond.
Ook was er opendag bij ons bestuurslid Johan Huismans in Giethoorn.
Doordat dit bezoek later georganiseerd is kon het niet meer in het boekje worden vermeld. Het stond wel op de site maar daar kijkt iedereen niet op vandaar dat ook hier de opkomst tegen viel.

Volgend jaar zullen we een opentuindag organiseren in de omgeving Giethoorn zodat meer mensen de prachtige tuin met de vele watervogels bij Johan kunnen bewonderen.

Zaterdag 28 Augustus begonnen we bij Henk Godeke, ook bestuurslid van onze regio. Henk heeft verschillende soorten ganzen en ook vele soorten eenden, allemaal ondergebracht in mooie aangelegde perken. Nadat we een bak koffie hadden gedronken met lekkere koek ging het verder naar Simon Mulder, ook hier konden we zien dat we met een echte liefhebber te doen hadden. De vogels worden allemaal ondergebracht in een mooi met net overdekte voliere, allemaal verdeeld in afdelingen met daarin de mooiste eenden en ganzensoorten. Ook hier werd weer aan de inwendige mens gedacht.
Aangekomen bij Henk en Wim Meinen moesten we eerst schuilen in de kantine, want er trok een zware onweersbui over. Zo hadden we mooi even tijd om een bolletje ham of kaas te eten, aangeboden door de Fam Meinen. Het was hier gezellig druk, zo tussen de vijftig en zeventig mensen zijn wezen kijken op onze opentuindagen. Zelfs de buurman van Bremehr (bekend van het Lundi voer) was hier naar toe gekomen om te kijken wat er allemaal te zien was in onze regio. Bij Henk en Wim kom je ogen tekort, zoveel eenden, ganzen en zwanen waren er te zien. Er wordt zelf gekweekt, maar er werd ook gekocht tot ver over de grens. En deze dag ging menig liefhebber weer met een doos onder de arm naar de auto. We konden bij de familie Meinen zo naar de buurman Jan Braakman lopen om daar vele eenden en ganzen te zien, allemaal weer ondergebracht in mooie perken overdekt met netten.

U leest wel het was een echte watervogeldag, maar de animo was er niet minder om omdat in onze regio vooral watervogels worden gehouden.
Tot slot werd een bezoek gebracht aan vogelpark De Lorkeershoeve. Net als bij Meerzoo werd hier entree gevraagd wat ook vele opentuindag bezoekers weerhield om dit park te bezoeken. Toch het was zeker de moeite waard; vele volieres met daarin vogels van verschillende aard zoals kromsnavels, insecteneters, watervogels, fazanten, kraanvogels, roul rouls en francolijn.
Allemaal op een prachtig aangelegd terrein wat ook op de foto's is te zien.

Tot slot wil ik iedere deelnemer weer bedanken voor het openstellen van de tuin en het schenken van de vele bakken koffie met lekkernijen.

Herman Kunst