27-08-12

 

Regio Zwolle was op reis

 

Op zaterdag 19 mei was het weer eens tijd voor de regio Zwolle om een dagje opstap te gaan.

Een op voorhand ‘uitverkochte’ busreis is voor de organisatoren altijd een mooie opsteker. En dat midden in het kweekseizoen, waar een ieder meestal werk genoeg heeft om zijn eigen huis. Helaas waren er door verschillende persoonlijke redenen enkele afvallers. En zelfs tijdens de reis moest er nog een zieke afgezet worden bij een tankstation, zodat die door het thuisfront opgehaald kon worden. De rest ging vol goede moed verder met de reis. Na ruim ander half uur rijden had de buschauffeur een pitstop bedacht: 10 minuten voor de nodige behoeftes. Goed en wel weer onderweg kwam er een telefoontje bij de voorzitter en lacherig werd er geroepen door de bus: “we zullen wel iemand vergeten zijn bij het tankstation”. Maar helaas was het geen grap en moesten we een heel eind terug.  Een uur later dan gepland, maar weer compleet, kwamen we aan bij Victor Moonen . Een snelle blik vanuit de hoge bus maakte al duidelijk dat er niets teveel was gezegd door de mensen die er voor ons geweest waren.

Na eigen zeggen een hobby, maar volgens ondergetekende een passie voor dieren en dan vooral vogels.  Want na veel collecties en volières gezien te hebben spant de ‘verzameling’ van Victor Moonen wel de kroon.  De imposante rijen  volières, met even grote nachthokken, waar vele soorten vogels in gehouden worden die je zelfs in dierentuinen zelden tegen komt. De collectie loopt uiteen van wielewalen tot arenden en al - tot bijna het ondenkbare- wat daar tussen zit. vooral de volières met bijeneters was voor menigeen een indruk op zich, zoveel mooie vogels bij elkaar. Een ieder zag wel wat anders wat misschien al lang op een verlanglijstje staat of wat waar niet eens aangedacht werd om op het lijstje te plaatsen. Zo zie je maar weer door bijzondere vogels te kweken kun je ook aan bijzondere vogels komen. Als u de kans krijgt om een keer te gaan kijken bij Het Wisbroek Breeding Center raad ik dat zeker aan. Ik kan wel een opsomming doen van wat voor vogels daar zitten maar dan mis ik zeker een soort dus daar waag ik me niet eens aan. Weer allemaal in de bus gingen we op weg naar onze tweede stop. Waar het onderweg over ging laat zich raden een ieder in de bus was onder de indruk van de collectie en de netheid in en om de rennen, dan is het thuis maar behelpen was een veel gehoorde kreet in de bus.

Eenmaal aangekomen in Veldhoven kregen de meesten weer moed om toch door te gaan met vogels houden. Hier konden meer mensen zich aan meten qua volières en aanplanting.  Dat er in het papegaaien opvang centrum meer vogels zaten dan alleen kromsnavels wist ondergetekende al door eerdere bezoeken. Het park was de laatste tijd niet altijd even goed in het nieuws en er was zelfs twijfel of het park op deze plek kon blijven bestaan. Dus dat de moed dan in de schoenen zakt en het onderhoud dan op een laag pitje komt lijkt mij niet meer dan begrijpelijk. Maar de kapotte volières, leeg staande rennen en het vele onkruid  is en blijft een triest aangezicht. De schouders moeten er flink onder om dit groot opgezette park [weer] op poten te krijgen. De volières en vijvers zijn er en de tropenhal is mooi om door heen te lopen, met de vele soorten vogels die daar los vliegen zie je elke keer weer wat anders voorbij komen.  Als u een keer in de buurt bent  is het zeker de moeite waard om even aan te gaan bij het park, waar naast ontelbaar veel papegaaien ook  bijvoorbeeld kraanvogels en allerhande siervogels rond vliegen. Op de terug reis werd er een dvd gespeeld  over onze watervogels,  waarop de buschauffeur verontwaardig vroeg: “ hebben jullie nu nog niet genoeg van vogels kijken???!” Het antwoord  vanuit de bus laat zich raden…