Naam en logo van Aviornis

De naam AVIORNIS is een samenvoeging van twee woorden:  Avis is latijns voor vogel. Ornis is grieks voor vogel. We vinden beide woorden ook terug in de wetenschap, want Aves (meervoud van Avis) is de wetenschappelijke naam voor de klasse der vogels. En een ornitholoog is een vogelkundige. Over de naam van deze vereniging kan dus niet getwijfeld worden, het is een vereniging van en voor liefhebbers van vogels, in de ruimste zin van het woord.

Het LOGO van Aviornis bestaat al sinds de oprichting en is sindsdien maar minimaal veranderd. Het logo vertegenwoordigt een aantal vogelfamilies die in de beginjaren de basis vormden voor de vereniging. Aviornis was in den beginne een vereniging voor liefhebbers en kwekers van sierhoenders (Galliformes) en sierwatervogels (Anseriformes).
Het logo toont op de tak van boven naar beneden een Koningsfazant (Syrmaticus reevesi) en Grijze pauwfazant (Polyplectron chinquis). Onder aan de tak ziet men rechts een Mandarijneend (Aix galericulata) en links daarvan een Europese patrijs (Perdix perdix). Uiterst rechts is een Canadese gans (Branta canadensis) afgebeeld.


Door de jaren heen zijn er vele nieuwe vogelgroepen aan de Aviornis familie toegevoegd, zoals kraanvogels, duiven en toerako's. Aviornis is daarmee als vogelvereniging een enorm gevarieerde groep parkvogelliefhebbers. 

Klik voor een vergroting
Koningsfazant, haan
Syrmaticus reevesii
Foto: Charles vd Kerkhof
Klik voor een vergroting
Canadese ganzen,
Branta canadensis
Foto: Wilco Versloot